Pak @Hadramie, Friday the 13th, dan satay Gombak

Assalamualaikum. X larat nak tulis panjang2, hanya nak updatekan beberapa perkara sepanjang hari ini.

Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah
Makan tengah hari dengan pak Hadramie kat Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah di Kelana jaya. Sebelum2 ni mmg dah ada plan dgn Mel nk jumpa dgn pak Hadramie ni. Antara sbbnya keramahan dia di Twitter (ramai lagi yg teringin nk jumpa, kena buat meet-up la lps2 ni), pastu dia ada pasarkan produk kopi sendiri menggunakan jenama Haddad Cafe. Ingat nk beli sbb sblm ni ada cari kat Restoran Thaqwa, Sri Gombak habis stok, rezeki baik dapat sample, aku sekotak, Mel sekotak.


RMCA menu
Ni menu2 kat RMCA ni, menarik jugak menu2 dia, cuma bak kata pak Hadramie, byk booby trap, so kena hati2 elok order siap2 ais kosong. Kalau untuk org2 yg tegar pedas x menjadi masalah, buat ratah jer.


GSC Midvelley
Lepas layan makan tgh hari, pi tgk wayang kat GSC Midvalley, tgk citer Friday the 13th. Berbelah bahagi samada nk tgk X-Men Origins: Wolverine. Last2 pilih lah jugak Friday the 13th ni walaupun ada member yg bagi 3 bintang dr 10! Kalau dah tgk The Texas Chain Saw Massacre atau Freddy vs. Jason, boleh agak la kengerian cerita ni mcm mana.


Satay Gombak
Lps tgk wayang balik Gombak perut terasa lapar, pikir2 nk makan apa dan kat mana. Last2 benti kat kedai Satay Gombak ni. Orderlah beberapa cucuk untuk mengisi perut. Malas nk pergi Haji Samuri sbb rasa dah muak dgn satay dia, terlalu pejal sgt daging satay dia. Ok la satay sini, cuma yg agak kureng ialah kuahnya, kalau kat Hj Samuri, kuah dia ada sambal manis tu, yg ni xde.


Sekian dulu, bersambung ke episod akan datang, rasa nk upload wallpaper Friday the 13th, tgk lah karang kalau rajin. :-)

Google update Google Mobile App for iPhone

Google Mobile App update
Version 0.3.1448

Speed improvement for search by voice.
Support for British and Australian English assents.
Various bugs fixes.
Longer version number.
Ninja.

Just wondering on that Ninja update, what does it mean? I hope that Google will add Task for own domain too.

Have you try to search by voice?


Skype update


Skype also update their iPhone app to version 1.0.3.

Di pintu tandas


Di pintu tandas, originally uploaded by faizal.rahman.


Kisah seorang cikgu yang tercampak ke Pulau Banggi, Kudat

Good morning semua, entry ni sebenarnya nk dibuat malam td, tp sbb aku penat sgt rasa, jadi buat pagi ni je lah.

2 hari lepas kebetulan on YM (id: fullfilth sempat promote tu). Dan berbulan2 dah x on YM sbnrnya, tiba2 ada member lama tegur, member ni dulu sama tempat kerja, tp dia kena buang pasal ada kes sikit. X lama dia menganggur, tiba2 dia dapat KPLI. Last jumpa dia pun masa dia tgh study kat maktab perguruan Cheras kalau x silap.

Disebabkan dah lama x nampak, jd agak excited jugaklah nk tau pasal kisah hidup dia, dia pun mcm excited nak cerite. Diringkaskan, dia skrg menjadi guru bahasa inggeris di salah satu sekolah rendah di Pulau Banggi, Kudat. Sempat jugak Google sikit pasal pulau ni, untuk maklumat, keluasan pulau ni 3 kali ganda pulau Langkawi, kedudukan dia di sebelah utara sabah, kira bersempadan laut dengan Filipina.

Dari cerita dia untuk sampai ke pulau tu kena naik bot laju, ada gambar kat bawah, mujur dia ada share gambar, kalau tak, mmg x semangat nk blogkan kisah ni. Di kawasan2 luar bandar ni, keselamatan mmg x diutamakan sgt, kalau karam alamatnya arwah x berkuburlah sbb life jacket pun xde.

Mula2 dia dipostingkan ke sana (bulan Julai 2008), dia cakap, masa yg diambil untuk sampai adalah 4 hari, terpaksa tanya sana-sini, terpaksa tidur sana-sini. Kira mmg adventure abis la, lone ranger pulak tu, dgn semangat membara nk jd cikgu. Sblm tu dia bgtau yg best dulu iaitu apa yg dia dpt. Katanya basic basic: 1900, elaun susah hidup: 1500, elaun rumah: 830, elaun wilayah: 400, elaun khidmat awam: 300, total: 4930. Pehh byk giler, itulah rezeki yang dia dpt setiap bulan.

Cerita suasana kat sana pulak, kat tempat dia kena campak tu, kata dia, elektrik dan air paip xde, terpaksa guna lampu minyak tanah la agaknya (dia ckp lilin), generator x de ke?? air terpaksa tadah air hujan. Nak mandi, kena mandi air telaga (mesti sejuk giler kalau pagi2) Kemudahan telefon xde, line tetap TM xde, manakala line mobile phone mcm Maxis, Celcom dan DiGi langsung xde, kalau nk guna kena naik bot dua jam, baru dapat line.

Kat pulau tu kenderaan x wujud, kereta, motor semua xde, bukan tu saje, jalan pun xde, yg ada jalan untuk jalan kaki jelah. Dia tinggal di kuarters kerajaan, keadaannya x berapa ok, dengan atap berlubang, lantai berlubang, dinding berlubang. Xde yang x berlubang.

Malas pulak nk tulis panjang2 sgt, kesimpulannya, mmg survivor la kalau jd mamat ni, mau culture shock, gaji mmg banyak, tp bila api, air xde, mmg susah tu, internet apatah lagi, nk cucuk kat mana? huhu. Kalau aku rasa, tah ler, bleh sesuaikan diri ke tidak kalau xde internet ni. Yang penting bila balik semenanjung nnt (3 tahun lg katanya) sure duit dah berkepuk byk x ingat.


Ni lantai sekolah dia mengajar, sekolah papan jer, lantai berlubang sana ni, kayu2 banyak yg dah reput.


Murid2 sekolah seronok pergi sekolah, view mmg cantik sgt, tgh2 padang, pokok2 kelapa keliling, dinding open jer, angin masuk direct.


Budah sekolah gi sekolah mcm ni jer, kena lalu padang, pakai kasur sure basah.


Bangunan sekolah, ada berapa kelas je tu, jumlah murid 120 jer dari darjah 1 sampai darjah 6


Murid2, beratur pagi2 sblm masuk kelas, ramai yang pakai selipar dari pakai kasut, baju x tuck-in pun ok jer, x rasa bersalah pun.


Belakang tu stor, bukan dewan yer.


Best jugak pengalaman mcm ni, dapat lari dr kehidupan di KL yg serabut.


Naik bot laju untuk sampai ke tanah besar, nk ke tempat2 lain dalam pulau tu kena naik bot jugak, pusing pulau.


Ni dekat jeti agaknya.


Ni lah dia mamatnya. Ada budak JARING kenal ke? Topi JARING pun ada lagi tu.


p/s: berani nk apply KPLI? nk jd cikgu?

Congratz to Jorge Lorenzo #motogp

click to enlarge, gambar dari motogp.com

Minggu ni berlangsungnya perlumbaan MotoGP pusingan kedua dilitar Motegi, Japan. Memang pusingan ini aku tunggu2 dari 2 minggu lepas selepas berlangsungnya pusingan pertama di Qatar (ada aku blogkan kat sini: Congratz to Casey Stoner). Sebab aku tertunggu2 pusingan ni adalah sbb Rossi kalah dengan Stoner masa pusingan pertama, yang keduanya track Motegi ni lebih mencabar2 berbanding litar di Qatar yang banyak sangat jalan lurus yang panjang - untuk F1 ok la track tu.

Aku tengok race ni dari 125cc ke 250cc dan akhirnya ke MotoGP. Yang 125cc dengan 250cc tu mmg x amik port sangat. Mula2 tengok kat ESPN kat TV masa 125cc tu, tp last2 tgk online je sbb tv org lain nk layan pulak. Aku tgk kat Justin.TV. OK jugak la walau pun mesti ada sangkut2 punya kalau streaming ni, banding dengan streaming tengok Final piala FA semalan Kelantan VS Selangor yang berkesudahan dengan kemenangan Selangor menerusi sepakan penalti, lagi elok streaming kat Justin.TV ni.

Masuk cerita babak perlumbaan pulak, mula je perlumbaan Rossi lead, Rossi ajer, mmg duk tgk Rossi je pun, pastu tgk2 Stoner duk kat mana. Part2 menarik masa Stoner duk tempat ke 7 berebut dengan rider lain untuk kejar group yang depan, akhirnya Stoner dapat baiki kedudukan ke tempat ke 5. Part menarik yang lain bila Lorenzo potong Rossi, dua-dua rider ni saling potong-memotong antara satu sama lain akhirnya Rossi x dapat kejar dah Lorenzo ni, selain tu Rossi terpaksa bersaing dengan Pedrosa yang berada di tempat ke 3.

Sampai ke akhir race, keputusannya adalah seperti berikut:

1. Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 41
2 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 40
3 Casey STONER AUS Ducati Marlboro Team 38

41, 40 dan 38 tu mata terkumpul untuk 2 race.

Pusingan ke 3 akan berlangsung di litar Jerez, Spain pada 3 May 2009 iaitu minggu depan. So akan adalah lagi entry pasal MotoGP ni minggu depan, kalau dapat tengok dan rajin nak menulis la.

Berjumpa lagi di minggu depan. Majulah sukan permotoran untuk negara.

Boleh tengok update twitter aku bersepah dengan tag MotoGP kat sini.

p/s: PETRONAS sponsor Team FIAT YAMAHA beb, x kan nk sokong REPSOL HONDA atau Marlboro DUCATI

Inspired Bicycles - Danny MacAskill April 2009




Link

Fav from flickr: Cold


Cold, originally uploaded by Balakov.


Cun sehh

Projek hujung minggu: car wash

Projek hujung minggu: car wash

Anak buah aku si Luqman buat mata juling, sambil tggu panas enjin dan menyejukkan ruang kokpit kereta.


Projek hujung minggu: car wash

Projek hujung minggu: car wash

Tukang cuci kereta bertungkus-lumus mengelap kereta setelah di basuh.


Projek hujung minggu: car wash

Aksi kereta di garaj setelah dibasuh, berseri2kan.


Projek hujung minggu: car wash

Luqman tumpang glamer kete power enjin B18 head merah karpet Honda Orthia.

Projek yg dah selesai: Projek menonton Prison Break S04E18. Download kat sini.

Projek yg di kansel: Meeting alumni SMKA TAHAP

Projek yg teringin nk gi tp xde geng: Bola Final Piala FA - Selangor VS Kelantan

Projek esok: harap dpt tgk motogp Japan


p/s: mana nk cari kedai potong spring? nk kasi lowered sikit aaa..

Prison Break S04E18 download link

http://d01.megashares.com/dl/aafbb50/Prison.Break.S04E18.HDTV.XviD-LOL.avi

http://hotfile.com/dl/684455/abdd4ec/Prison.Break.S04E18.HDTV.XviD-LOL.avi.html

http://rapidshare.com/files/225405671/P.B.S04E18.HDTV.XviD-LOL.part1.rar
http://rapidshare.com/files/225405463/P.B.S04E18.HDTV.XviD-LOL.part2.rar

http://rapidshare.com/files/225405608/kondzio-Prison.Break.S04E18.HDTV.XviD-LOL.part1.rar
http://rapidshare.com/files/225405796/kondzio-Prison.Break.S04E18.HDTV.XviD-LOL.part2.rar
http://rapidshare.com/files/225405985/kondzio-Prison.Break.S04E18.HDTV.XviD-LOL.part3.rar
http://rapidshare.com/files/225406117/kondzio-Prison.Break.S04E18.HDTV.XviD-LOL.part4.rar

http://www.megaupload.com/?d=ENKVUPJS

http://rapidshare.com/files/225405397/hio-pb.418.lol.part1.rar
http://rapidshare.com/files/225405354/hio-pb.418.lol.part2.rar
http://rapidshare.com/files/225405316/hio-pb.418.lol.part3.rar
http://rapidshare.com/files/225405311/hio-pb.418.lol.part4.rar

Some is 1 file and some seperated to 2 or 4 files, choose which one that you prefer. Enjoy!


Prison Break S04E19 download link

Lama dah teringin minum fresh orange



Fresh orange

Semenjak dua menjak ni manjang panas je cuaca, bila cuaca panas mulalah teringin nk minum air best2..

Stratovarius - Deep Unknown (music video) 2009




Link


"Deep Unknown" will appear on the forthcoming Stratovarius album, "Polaris". "Polaris" will be available in Europe on May 21 via the band's new label partner Edel under the new imprint earMUSIC outside of Asia and the band's longtime record company in Asia, JVC

Twanalysis for fullfilth

Information from: Twanalysis for fullfilth

PERSONAL INFORMATION:

Name: fullfilth (faizal)
Location: gombak, kuala lumpur, malaysia (Time zone: Kuala Lumpur)
Description: baik hati, pemurah, mudah didekati, suka berkongsi pautan2 menarik, berminat dengan politik, gila iphone, facebook, twitter, owner group ada2aje dan randomness
URL: http://faizal.ada2aje.com

STATISTICS:
Account Created: 29 Jan 07
Status Updates: 4622
Followers: 284
Following: 182

ANALYSIS:
Tweets per day: 5.7
Readability index: (?) 16
% conversations: 47
% retweets: 4
% links: 28
% hashtags: 4
% content: 17

Your Twitter personality (click to tweet it!)
Personality: popular inquisitive fair
Style: garrulous academic BOFFIN

Tips for your tweeting...

Your tweeting is already tip-top! No improvements needed - but check back here every so often to make sure your reputation is being maintained!

Faizal-Rahman iPhone wallpaper by @hadramie


Faizal-Rahman, originally uploaded by Hadramie's.


This iPhone wallpaper made by long time online friend, Mr Hadramie. First know him at delicious.com (previously was del.icio.us before acquired by Yahoo).

Check out his flickr photostream here:

Hadramie's Photostream

Follow his at his twitter here:

Hadramie's Twitter


Thanks boss.

Jemputan ke muktamar PAS ke-55




Terkejut dapat jemputan dari Tuan Guru Haji Hadi dekat Facebook. Jom pegi usha portal Muktamar Tahunan PAS ke-55 di:

Muktamar Tahunan PAS kali ke-55

Salute kat team IT PAS ni, mmg advance dalam menggunakan alam siber untuk penyebaran maklumat. Laman web pun cun!

RSVP event tu di sini.

Happy Earth Day 2009 today!

Google tribute for Earth Day. Check it out at Google.com today.


Earth Day, celebrated April 22, is a day designed to inspire awareness and appreciation for the Earth's environment. It is held annually during both spring in the northern hemisphere and autumn in the southern hemisphere. It was founded by U.S. Senator Gaylord Nelson as an environmental teach-in in 1970 and is celebrated in many countries every year. [wikipedia]


This is my post in this blog for Earth Day 2008:

Earth Day 2008

And this one for 2007:

Earth Day 2007

Enjoy Earth Day!

Aksi mat rempit tahun 50-an


Beginilah aksi mat rempit di awal-awal kemunculan kenderaan beroda dua ini. Tanpa memakai baju dan seluar panjang mat-mat rempit ni akan membuat aksi ala superman. Kepada kawan2 semua jangan jadikan ini contoh ya.

Nak tengok aksi mat rempit baru nak up? Tengok kat sini:

Mat rempit baru nak up

Nak tengok aksi mat rempit mandi hadas besar? Tengok kat sini:

Mat rempit mandi hadas besar


p/s: mat rempit, jangan amik ati yer..

Jom mewangikan kereta


Jom mewangikan kereta, originally uploaded by faizal.rahman.


Little trees lagi..

The Metallica Collection on iTunes



Get it for $99.99 (USD). Will you purchase it?

Join mybrute! http://fullfilth.mybrute.com/

Berlawan dengan musuh di arena. Ambil shot time menang sahaja tau huhu. Dalam sehari boleh lawan 3 kali sahaja. Dah dua hari menang sekali, kalah 2 kali. Penat betul.


Sedang memilih musuh yang boleh dimakan dalam pergaduhan. Cari yang boleh makan tau, bukan yang hensem2 atau seksi2.


Kelebihan yang kita dapat bila naik level, boleh menambah senjata dah bonus untuk karekter brute anda. Kalau ada option untuk pilih senjata sendiri mesti lagi best.


Feed story untuk recent brute aktivity, bengang aku dengan hantukacak tu.

Jangan buang masa mari sama2 mem brute kan diri anda melalui link ini:

http://fullfilth.mybrute.com/


p/s: bukan link MLM yer, ajak main games jer :P

Nissan 350Z keychain


photo, originally uploaded by faizal.rahman.


Keychain Nissan 350Z ini diperolehi secara percuma dengan mendafterkan diri di portal myHorizon. Not Sure masih ada lagi atau tidak promisi ini, tapi kalau tengok diportal tu masih ada.

Kalau teringin nk dapatkan keychain Nissan 350Z ni bolehlah cuba daftarkan diri.

350Z ni juga dikenali sebagai Fairlady Z

The Nissan 350Z is a two seat sports car that was manufactured by Nissan Motor Co, LTD. The 350Z is the fifth generation of Nissan's Z-car line, originally introduced in 1969 (as a 1970 model year) as the Datsun 240Z. The 350Z entered production in late 2002 and was sold and marketed as a 2003 model. It was available in several trim packages and is sold as both a coupé and roadster before being succeeded by the 370Z for the 2009 model year. wikipedia



myHorizon

p/s: jom pi masjid smyg jumaat :-)

Favorite from YouTube embedded video




Now we can favorite directly from YouTube embedded video. No need to go to YouTube to favorite video.

Gambar-gambar biawak komodo yang comel

The Komodo dragon (Varanus komodoensis) is a species of lizard that inhabits the islands of Komodo, Rinca, Flores, and Gili Motang in Indonesia. A member of the monitor lizard family (Varanidae), it is the largest living species of lizard, growing to an average length of 2 to 3 metres (6.6 to 9.8 ft) and weighing around 70 kilograms (150 lb). Their unusual size is attributed to island gigantism, since there are no other carnivorous animals to fill the niche on the islands where they live, and also to the Komodo dragon's low metabolic rate. As a result of their size, these lizards dominate the ecosystems in which they live. Although Komodo dragons eat mostly carrion, they will also hunt and ambush prey including invertebrates, birds, and mammals. [wikipedia]

Sebelum ni pernah blogkan pasal berita biawak komodo ni makan manusia. Boleh baca berita tu dekat post:

Dua biawak Komodo baham lelaki

Pagi tadi terjumpa pulak gambar-gambar biawak komodo ni yang comel. Silalah menjamah mata anda melihat biawak-biawak ni.
















Jangan jadi biawak!