300 ml & 330 ml




Nampak mcm sama tp tak sama

Seksyen 300 Kanun Keseksaan : Membunuh Orang

Guns don't kill. Police do.


Seksyen 300 Kanun Keseksaan : Membunuh Orang

Kecuali dalam hal-hal yang dikecualikan kemudian daripada ini, mematikan orang dengan salah ialah membunuh orang -
  • Jika perbuatan yang menyebabkan kematian itu dilakukan dengan niat hendak menyebabkan kematian;
  • Jika perbuatan itu dilakukan dengan niat hendak menyebabkan sesuatu bencana tubuh yang pensalah itu ketahui mungkin menyebabkan kematian orang yang dikenakan bencana itu;
  • Jika perbuatan itu dilakukan dengan niat hendak menyebabkan bencana tubuh kepada seseorang, dan bencana tubuh yang dimaksud hendak dikenakan itu adalah cukup, pada lazimnya, bagi menyebabkan kematian; atau
  • Jika orang yang melakukan perbuatan itu ketahui bahawa perbuatan itu adalah sebegitu sekali berbahaya hingga mungkin sekali menyebabkan kematian, atau sesuatu bencana tubuh yang mungkin menyebabkan kematian, dan ia melakukan perbuatan itu dengan tiada apa-apa sebab bagi mendatangkan bahaya menyebabkan kematian, atau bencana sebagaimana tersebut itu.

Seksyen 302 Kanun Keseksaan : Seksaan Bagi Kesalahan Membunuh Orang

Barang siapa melakukan kesalahan membunuh orang hendaklah diseksa dengan bunuh.

--
Faizal

Setup pokok terbaru

Td pergi Carrefour Seberang jaya dgn @melamyra (sila follow). Beli barang2 rumah. Mula2 ingat nk gi Tesco Sungai Dua je, tp tah camne tukar plan gi sana. Menarik gak shopping barang2 rumah kat sana. Lg byk choice compare to Tesco.

Antara yg menarik perhatian aku, masa mula2 masuk parking dan nampak ada kedai jual benda2 untuk gardening. Akhirnya balik tu beli la pasu ni di samping benda2 lain.



Petang sikit aku masukkan la pokok yg mmg dah sedia ada dalam pasu tu, hasilnya seperti di bawah.



Byk lg projek2 lps ni, selain pasu ni ada gak beli td 2 balang kaca, nk buh pokok gak la nnt tu. Siap beli baja & tanah.

Lepak KLCC with @melamyra [update]




Aktiviti

Pagi td bgn2 tido mak ajak gi sarapan, so bersegeralah aku & wife bersiap utk sarapan sekali. Port sarapannya ialah di Melati Setia. Kat Jalan Ibu Kota. Menunya lontong. Dah lama kepingin nak makan lontong sbnrnya, mmg dari Penang hari tu duk aim nk cari lontong bila balik KL. Mujur kedai td ada. Kalau x pening pulak bila ada yg mengidam lontong.

Lepas sarapan tu, pi ronda kedai half cut, nk cari handle pintu belah luar kete Civic. Dah problem, x boleh bukak. Kedai semua x bukak lg, usha 2 kedai je. Malas la nk cari jauh2 sgt.

Balik rumah lepak2 jap, pas tu lam 12 lebih siap2 nk gi KLCC. Dah lama x gi KLCC. Park kereta kat LRT Taman Melati lepas tu naik LRT. Sampai KLCC beli roti (Roti Boy kalau x silap), air beli kat Cold Storage, hehe jimat sikit. Sempat jugak beli post card, nk guna untuk Postcrossing. Seronok pulak main tukar2 postcard dgn org luar negara, baru dapat satu je post card dari Russia. Nk kena bg byk2 lg.

Lepas tu lepak tasik jap makan jap. Tu gambar kat atas tu amik masa makan tu la. Ada satu lg gambar menarik di bawah.

KLCC


Lepas tu masuk Toys"R"Us, pastu masuk Petrosains (tgk2 barang je, x masuk dlm pun). Seronok tgk barang2 sains ni, ceh mentang2 la buat modul sains untuk Projek InSPIRE II. Xde shopping apa pun kat KLCC tu, saje je isi kekosongan masa, nk duk saje kat rumah rasa x best lak, mesti nk jalan, wife yg tgh berisi tu pun fikir mcm tu, duk fikir x larat je alamatnya duk rumah je laa. Penangannya balik rumah betis bengkak huhu.

Naik tingkat empat terus tuju food court Rasa, jenuh gak cari table kosong, rasa ok sikit compare dengan food court yg kat tgh tu lagi crowded. Kat food court tu order la mee kari satu mee sup satu, jenuh nk habiskan, besar mangkuk dia, harga RM 6.50 semangkuk.

Dari smlm sampai KL ni kalau check-in foursquare byk tempat yg mesti ada org, malam smlm ada event #4sqDayKL berderet2 push notification kat iPhone. Dgrnya derang semua lebih dari 50 org jd berjaya unlock badge swarm. Teringin nk join tp x laratlah, baru je sampai Gombak dari Penang. Td check-in foursquare pasan ada member twitter @PIPSGuy ada kat KLCC gak. So tweet la kat dia kut2 nk jumpa. Dia ckp why not. Dia nk antara member Twitter yg terawal jugak la berkomunikasi, dr Twitter ke Facebook ke Foursquare. Mcm2 la skrg ni.

Jdnya jumpa la dgn @PIPSGuy ni, dia dgn wife & baby Danish. Cantik latu, x la segan sgt berborak, first time jumpakan. Cam aku dgn Mel mmg dah biasa dah jumpa dgn geng2 online ni, xde la segan sgt. Lama2 jd biasa. Lepas borak2 sikit, ngumpat @niezam sikit,kitorang pun gerak, balik Gombak. Sampai tertidur kat depan tv, bgun2 naik bilik tgk wife aku pun zzz, penatlah tu.

Lego on iPhone on National Geographic Magazine




Sent from my iPad

Upgrade Gas Aircond




Setelah tidak dapat meng upgrade aircond Civic smlm sebab 'pakar'
aircond di Kedai Gelugor tu cakap ada something yg bocor dan dia tak
berani nk bubuh gas + part pun tak de, hari ni after work kami ke
kedai aircond di Sg Nibong (tepi basstand Sg Nibong) utk tanya kat
kedai tu. Org kedai tu ckp.. Gas dah xde.. Kena tambah. So tambah gas
aircond jer tadi.. Lepas tambah gas, rasanya sejuk skit Civic tu..
Spectra lagi sejam baru nak siap, so balik rumah dulu.. Tadi intai dr
jauh cam berseri2 jer.. Kalau puashati, dpt ongkos terpijak mana2 nnt
boleh grooming Civic plak.. Xsabar nak naik Civic Bumble Bee pulak..
Huhu..

Aktiviti hujung minggu ini

Ni baru on laptop SONY VAIO yang aku biasa pakai hari2 untuk buat kerja kat office, biasa kalau hujung minggu mmg tak ber-on laptop ni melainkan kalau ada kerja urgent yang nk disiapkan. Biasa tu pakai laptop Acer Aspire yang selalu on bila kat rumah, diamnya di dalam bilik tidur sebelah katil.

Biasanya hujung minggu ni mcm2 benda yang perlu dibuat sebab bukan semua hujung minggu yang ada adalah free. Maksudnya tak ada apa2 kerja. Rasa dua minggu ni free sikit, sblm tu ada bengkel. Walaupun free, jaranglah duk saje kat rumah, mesti ada benda yg nk kena settle selain aktiviti mengemas rumah.

Semalam lepas kemas2 rumah sikit, pastu lepak2 sat, tgh hari gi bengkel cat kereta kat area Sg. Dua. Selang beberapa buah rumah je dengan rumah sewa aku dulu sblm kahwin. Mmg sengaja pergi tgh hari sikit sebab dari pengalamannya, biasanya apa2 kedai kat Penang ni x bukak awal pagi sangat. Tak macam kat KL. Dah byk kali terkena dah pergi2 kedai tgk x bukak lagi. Kereta Spectra Mel ni Jumaat hari tu ada student tergesel sikit kat bumper depan belah kanan, kereta student chinese tu warna putih, so bila gesel mcm tu mmg nampak la kaler putih tu (boleh baca entry ni), sblm tu belah kiri dah kena gesel jugak tapi x nampak sangat sebab mungkin kereta yang langgar tu warna gelap. Spectra ni kaler hitam, so tu yg x berapa nampak. Langgar lari, mana nk tau kereta tu warna apa. Fender belah kiri ada lekuk sikit, nk kena ketuk & simen sikit. Jd buat la sekali. Lepas setuju dgn harga yang ditawarkan, org bengkel cat tu follow kitorang balik rumah, sblm dia bawak kereta tu ke bengkel dia sempat tanya harga cat sebijik kereta berapa, dia ckp RM 1700, ada gak hajat nk tukar kaler Civic ni, kasi berseri sikit.

Sampai je kat rumah balik terus keluar pulak ke Queensbay Mall bawak Civic la. Kali ni malas nk masuk Jucso sbb kalau masuk Jusco mesti tempat2 lain x larat dah nk jalan, besar jugak Queensbay Mall ni. Kedai yang mula2 masuk ialah kedai jual baju pregnant, wife sempat la membeli sehelai baju yang harganya agak gulp jugak la, tp lawa la, style ala2 cottage living punya fabric & design. Bleh la pakai sementara tgh berisi ni, dia kata kalau lepas pregnant nnt boleh lagi pakai tp kena otter bg slim sikit la, kita tunggu.. Nk menjahit sng sbb sblm ni dia ada beli mesin jahit Singer.

Lepas tu pusing belah atas masuk kedai sport al-Ikhsan cari boot bola. Haa? Sapa pulak nk main bola. Aku mmg dari zaman sekolah x pernah beli boot bole ni, sekali je kut itu pun boot kain. Ada org suruh tgkkan kat situ sbb al-Ikhsan ni biasanya lebih murah compare kedai sport lain. Ye ke? Wallahu alam. Jarang masuk kedai sport. Usha jugak t-shirt official merchandise World Cup South Africa 2010. Agah mahal, dulu Germany rasanya x mahal sangat. Nak cari t-shirt biasa jer buat koleksi. Tgk la nnt try usha kat KL pulak kalau balik.

Lepas tu terus gi food court Arena kat bawah tu, biasa kalau pergi sini mesti makan chicken chop. Sbb chicken chop dia besar. Dah try beberapa tempat western ni, semuanya mcm kurang memberansangkan. Lepas tu naik balik gi Crocs punya butik. Ada sale tu xde yang berkenan, Mel la usha kut2 ada yang menarik & sesuai. Tp xde pulak. Keluar dari situ singgah Toys"R"Us tgk apa2 yang patut, tgk Lego, Mel gi tgk barang2 utk baby, dan mula berangan2 la tu. Sedar2 dah pukul 4 lebih, balik la dah penat berjalan.

Hari ni punya cerita mcm smlm jugak kuar lambat sikit usha kedai air-cond dekat area Sg. Nibong tp x bukak lak, pusing kat area Gelugor ada kedai bukak. Terus masuk & tanya. Air-cond Civic ada problem sikit, kurang rasa nak2 skrg ni rasa tgh hari panas sangat, tandus je rasa. Lama baru sejuk, tu pun x sejuk mana. Tanya org tu, dia check tekanan kot, dia kata compressor ok cuma ada leaking kat mana2, so dia x berani nk tukar gas, takut jd lg teruk. So last2 x buat apa pun. Nak tanya kedai lain pulak la, tah betul ke tidak kedai tu.

Lepas tu terus hala ke Jalan Bukit Gambier (betul ke ni ke Gambir?) Cari Domino's Pizza, ada orang mengidam nk makan pizza, smlm mcm ada rasa kempunan sikit sbb sblm masuk food court kat Queensbay ada jugak sebut Pizza Hut, tp x jd sbb service Pizza Hut kat Queensbay tu failed, lembab kemain, sama mcm Pizza Hut Sg. Dua. Yg ok sikit Pizza Hut kat Giant Bayan Baru. Laju la sikit. Domino's ni sedap juga walaupun dia punya based tu nipis jer tp sedap jugak rasa dia lain la dari rasa Pizza Hut.

Lepas tu terus balik rumah, lepak2 jap on movie Over Her Dead Body, last aku tertido, wife tgk sampai habis. Huhu mesti bengang tu. Petang pergi pasar malam Sg. Nibong. Jumpa Aidil member satu office dgn kawan dia. Sblm2 ni pergi pasar malam xde la pulak terserempak dengan sapa2 yang kenal, ingatkan kitorang jer kaki gi pasar malam. Beli kuih meniram (aka telinga keling) RM 1 sepuluh ketul, murah jer. Lepas tu beli sayur sikit, tapau laksa, belum makan lg laksa ni, ada kat depan ni, jap lagi nk makan nk kena panaskan la balik kuahnya, malas nk makan terus tu, kenyang pizza x habis lg.

Aktiviti terakhir ialah mencuci screen laptop dan laptop dan iPhone guna Expert On Cleaning Screen, habis sticker2 asal laptop ni aku cabut, buat semak jer. Ini lah punca aku bukak laptop ni sampai terblog sudah. Biasa x rajin sangat nk nk berblog panjang2 ni, tp kalau ada mood tu boleh jer. Skill memblog x hilang lg. Cuma style tu ntah best ke tidak ntah la. Aku rajin baca blog org, bukan takat isinya aku layan, corak tulisan pun aku layan. Yang skema sangat x berapa best nk layan. Kalau tgh x rajin tu jawapnya blog ni jd photoblog je laa blog ni.

p/s: Dah jom mai makan laksa Penang! Atas tu gambar hiasan jer :P

Fav from flickr: Yummyyy pizza..




Yummy yeah..

Menu malam ni #holikaw




Home mada kebab dengan hirisan ayam bakar dengan sayur2, cheese &
mayonaise

USB drive icon change to folder icon

How to fixed it?
  • Open My Computer - Tools - Folder Options
  • Click on the View tab
  • Under "Hidden files and folder" choose "Show hidden files and folders"
  • Remove the tick from "Hide protected operating system files (Recommended)
  • OK
  • Go back to My Computer and click on your flash drive.
  • If you can't open it that way, try right clicking on it and choose "Explore."
  • Find the autoruns.inf file, right click on it and choose "Delete." Confirm "Yes."
  • Unplug and re-plug the drive in. You should be back to normal.
  • Hope this helps.
I just fixed this problem using this steps and it work.

Tayar pancit




Adehh.. Kuar2 rumah pagi tadi tengok2 tayar kereta hubby pancit.. Dah
ler hari Jumaat hari tu dia tertinggal kunci kereta kat ofis.. Esok
ler baru boleh amik kunci kereta & check apa yg terjadi pada tayar
kereta tu..

~Mel
Otw nak gi bg biawak makan di Tasik Harapan USM

Tambah pokok kat rumah




Td pagi tambah lagi sepokok dua pokok hiasan kat rumah. Moga hidup
subur di samping pokok2 lain. Ke arah kelestarian. Ni tgh mkn spegeti
carbonara wife buat. Err tekak melayu..

Tesco Extra jual ayam siap kepala, kaki & pedal




Err tak lalu la pulak beli ayam siap dapat kepala. Nak buat apa tu?
Kari kepala ayam?

Awang hitam di masjid USM




Say no to Restoran 24 jam

Tak tau nk tulis apa, cuma aku rasa restoran 24 jam ni banyak kesan negatif kepada masyarakat kita. Kerajaan perlu sekat perkembangan restoran 24 jam ni. Ramai yang komplen restoran 24 jam ni kotor. Kepada sesiapa yang nk tulis tentang keburukan restoran 24 jam ni bolehlah reply kat bawah ni, bg link pun x apa, nnt aku update balik entry ni.

April 2010 wallpaper #aprilfools

This is preview only, to download wallpaper go here http://fav.me/d2mqw21. If you want this preview also can download, just right click and save as hahaha

Fav from flickr: JDI Titan FH350R wrecker




Lego lego lego

Google Friends Newsletter - March 2010

POWER TIP

Star your favorite search results

Stars let you quickly and easily bookmark your favorite web content. Click the star icon next to any search result's title. The next time you conduct a search while signed in to your Google Account, and one of your starred items is relevant, it will appear in a special list right at the top of your results. Stars sync with your Google Bookmarks and Google Toolbar, so you can easily see and organize your starred items whenever you want.
http://googleblog.blogspot.com/2010/03/stars-make-search-more-personal.html

------------
NEW PRODUCTS & UPDATES

Biking Directions in Maps

Google Maps now features directions customized for biking, helping you find a convenient and efficient route that makes use of dedicated bike trails or lanes and avoids hills whenever possible. To find biking directions, select "Bicycling" from the drop-down menu when you do a directions search on Google Maps or turn on the "Bicycling" layer in the "More" menu at the top of the map.
http://maps.google.com/biking

Google Reader Play

Reader Play is a new way to browse the most interesting stuff on the web, all in one place. Items are presented one at a time, and images and videos are automatically enlarged to maximize the viewing experience. You don't need to have a Google account to use Reader Play, but if you have one, your experience will be personalized. Click the "Like" button, and we'll show you other content we think you'll enjoy. Reader Play is an experiment, and can be found in Google Labs.
http://www.google.com/reader/play

Smart Rescheduler for Google Calendar

This new feature in Google Calendar Labs helps you reschedule events easily by automatically analyzing attendees' schedules, evaluating conflicts and proposing the best meeting times. Once you turn this feature on, just select an event, click "Find a new time" and the gadget will take it from there.
http://gmailblog.blogspot.com/2010/03/smart-rescheduler-in-google-calendar.html

iGoogle travel themes

A new collection of iGoogle themes and gadgets is focused on world destinations and travel. With these themes, you can bring beautiful landscapes, historic monuments, stunning beaches, iconic cities and other picturesque sites to your personalized iGoogle page. You can also find and use gadgets to get inspired with new vacation ideas and plan your next getaway.
http://www.google.com/help/ig/travel

-------------
MISCELLANY

If you're already a Google Friend, perhaps you''d like to befriend YouTube as well. If so, check out the YouTube blog for all the latest news and notes on our favorite video site, from the scoop on YouTube's newly redesigned watch page to hearing how you can participate in interviews with luminaries such as the chairman of the FCC and the President of the United States. If you're especially interested in citizen participation, visit citizentube.com for updates from the YouTube News and Politics team plus highlights from citizen journalists using YouTube to tell their stories.
http://youtube-global.blogspot.com
http://www.citizentube.com

Powered by YouTube