Kenyang makan pizza

Dikala ini aku sedang kekenyangan pizza, ini first time rasanya aku habiskan 1 regular pizza + sepotong lagi.

Td pagi gi hospital Seberang Jaya, wife ku @melamyra kena jumpa doktor pakar sbb nk details scan, dapatlah tau perkara2 tententu. Baby ckp jgn bgtau org.

Plan lps scan tu, tiba2 wife ajak nk mkn sotong kangkung kat pak Husin Sungai Ara. Last2 mlm ni x jd pulak, malas nk keluar katanya, jd dia order Domino's Pizza online.

Besok kerja macam biasa.

Good morning Penang!




Selamat hari guru 2010

Tadi dah update pasal hari guru ni kat twitter, tp rasa x puas pulak sbb termiss something. Bukan lupa, just lupa nk mention dlm tweet, tau je la dengan limit charecter dia, bukan boleh nk update panjang2, nk update byk2 rs mcm x best pulak, ni pun rasa sure org rasa aku update byk sangat.

Ni dua tweet aku pasal hari guru.

16 Mei dipilih sbg hari guru krn pd 16 Mei 1956, dasar pelajaran diterima Mjls Undg2 Pers Tanah Melayu. Selamat hari guru!Sun May 16 02:19:02 via Chromed Bird


Yang ni ramai betul orang RT/retweet. Org sukakan fakta, jd selalulah masukkan update yg berunsur fakta dalam tweet anda.

Slmt hari guru buat guru2 SKGombak1 SKGombakSetia SRKStThomas SMKATAHAP SMART AsasiUM FSKTMUM SMmandu ngaji tuisyen cikguxrasmi sifuonlineSun May 16 03:02:14 via TwitBird iPhone


Yg kedua ni aku buh tempat2 aku belajar dulu. Dari kecik sampai besar.

Pun begitu masih ada yang tertinggal, tu sbb aku rasa nk update jugak blog ni walau pun dah lambat. Biarlah asal puas rasa hati.

Pertamanya, jgn lupa sbnrnya yang pertama sekali jd cikgu kpd kita ialah ibubapa kita, deranglah yang mendidik dari kita lahir hinggalah hari ini, walaupun dah tinggal berasingan, jasa didikan derang tu xkan dilupakan, akan sentiasa jd pedoman, insyaAllah.

Keduanya nk ucap hari guru yg special kat wife aku @melamyra, dia mengajar bakal2 cikgu. Haa lg power tu kan hehe. Selamat hari guru. Terus bersemangat mendidik anak bangsa, menjadi guru yang tinggi ilmu dan baik pekertinya.

p/s: mlm ni masak ape? :P

Installing mini garden shading

Installing mini garden shading

Installing mini garden shading

Installing mini garden shading

Installing mini garden shading

Installing mini garden shading


Projek petang ni

Tadi pergi Giant Bayan Baru beli barang2 sikit, saje la beli shading ni, tujuannya nk bagi redup sikit kat tempat letak pokok2 kat luar rumah, bukan apa kalau tgh hari tu mmg direct matahari kat situ, habis daun pokok melecur. Risau kut2 mati pulak.

Td pasanglah benda ni, susah tu x la susah sangat cuma kurang kelengkapan, tangga pun takde, terpaksa terjengket2 nk memaku kat atas tu, x tau la tahan ke tidak. Kalau tercabut nk kena buat balik pakai drill, kena cari tanggalah. @melamyra beli sepokok pokok gantung. Lupalak nk amik gambar.

Amalan Nabi Muhammad S.A.W sebagai ikutan setiap Islam

Solat Jumaat di masjid Al-Malik Khalid, USM
  1. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan - Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.
  2. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.
  3. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.
  4. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.
  5. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.
  6. Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.
  7. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.
  8. Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat Jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat Jumaat, dosanya akan diampun hingga Jumaat berikutnya - Ahmad.
  9. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.
  10. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya - Tirmizi.
  11. Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan - Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.
  12. Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makan dengan 3 jari (ibu jari telunjuk & tengah) - Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 atau 5 jari kecuali ada keperluan.
  13. Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi.
  14. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.
  15. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya - Abu Dawud.
  16. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.
  17. Nabi S.A.W sering menghadap ke kanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum.
  18. Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.
  19. Nabi tak makan sambil bersandar - Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & memudahkan penghadaman.
  20. Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan isyak, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana.
  21. Nabi sering beristinsyaq air ke dalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung.
  22. Setelah bersolat Nabi memohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali - Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari.
  23. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.
  24. Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan - Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah.
  25. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA.
  26. Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu ke seluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) - Bukhari.
  27. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH.
  28. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur.
  29. Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.
  30. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihat Nabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) - Bukhari.
  31. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda S.A.W.
  32. Adakalanya Nabi S.A.W amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) - Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh.
  33. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi S.A.W dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.
  34. Setelah bersolat Nabi S.A.W mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali - Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari.
  35. Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) - Bukhari.
  36. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.
  37. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya di mulut (kerana dibimbangi terpercik) - Abu Dawud.
  38. Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya.
  39. Sabda Nabi S.A.W: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - Abu Naim.
  40. Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya - Bukhari.
  41. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.
  42. Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya - Muttafaq Alaih.
  43. Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih.
  44. Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain.
  45. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketika beroleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH - Abu dawud.
  46. Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya.
  47. Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali - Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar.
  48. Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.
  49. Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah - Ad-Dailami.
  50. Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.
Wallahu alam.

Ihsan Kak Long @ada2aje.

Trend politik Malaysia

Skrg ni aku duk perasan bila ada pilihanraya kecil je kerajaan akan tabur mcm2 projek untuk memenangi hati pengundi di situ. Dulu2 pun mcm ni tapi taklah nampak sangat, dah nilai projek tak lah besar sangat nilainya. Trend ini yang peliknya mendapat sambutan dan takde tentangan. Seolah merelakan apa yang aku anggap rasuah politik ni berlaku.

Untuk Malaysia yang lebih baik pada aku, kempen bagi projek untuk memenangi hati rakyat ni perlu dibenteras. Duit yang dibelanjakan untuk itu bukannya sedikit. Ramai lagi yang memerlukan pambangunan di seluruh Malaysia. Jgn guna duit rakyat untuk mempertahankan kuasa kelak akan makan diri sendiri. Wallahualam..

5 Tips to increase people that you follow on Twitter

  1. Follow any account that follow you.
  2. Search twitter for #followfriday and #ff, add all account suggested.
  3. Follow all your follower's friends.
  4. Follow any account that your friends mention in their tweets.
  5. Ask your follower who you should follow.
Feel free to follow me @fullfilth. Good luck.

Pizza

Sejak dua menjak ni org rumah aku ada masalah sikit, dia suka makan pizza dari domino's. Macam mana nk ubat tu? Hmm biarlah aku tumpang pizza dia je. Sedap jugak, ni jap lagi runner pizza pun sampai, pi amik, bayar pastu makan. Best2

It is not because things are difficult.. #quote



Quote from @ada2aje. Pattern from @ava7patterns.

Tweet now embeddable

Now they change Like icon/text from green to blue. Another reason to hate #facebookless than a minute ago via Chromed Bird



You can use this tool from Twitter Media to embed any public tweet. Why Blackbird Pie? Wasn't it suppose to be blue?

Akibat parking di tempat yg tidak sepatutnya




Kena rantai.

Menu kerang rebus mlm ini




Post pagi2 hari




Teddy bear dan doll Nemo ni ditinggalkan di pondok wakaf yg dkt dgn
rumah aku. Dah 3 hari dia ditinggalkan di situ. Telahan aku, mungkin
ada student yg baru putus cinta dan doll2 tu dihadiahkan oleh bekas
pakwe dia. Mungkin betul atau mungkin tidak. Korang mcm ni jugakkan
kalau putus cinta?

Free unlimed jean texture download




Feel free to download how many time you like ;-)

Google Friends Newsletter - April 2010

POWER TIP

Share your bookmarks

Saving and sharing bookmarks is now easier, faster and more social. With a single click, you can now share your bookmarks with your friends on Facebook and your followers on Twitter or Buzz. We show you how many people are following your list so you can track how the popularity of your lists change over time. We've also created a bookmarklet that allows you to add any page on the web to any of your lists, directly from your browser's toolbar, with just one click. When viewing a page that you would like to add to one of your bookmark lists, click the bookmarklet in your browser's toolbar, select the list you want to add it to and you're done. To use this feature, drag the bookmarklet button from any list page to your toolbar.
https://www.google.com/bookmarks

------------
NEW PRODUCTS & UPDATES

Search Stories Video Creator

The Search Stories Video Creator tool allows you to quickly and easily create your own animated search story on YouTube. All you need to do is type in your Google searches, pick some music and you've got your very own story to share with your friends.
http://www.YouTube.com/SearchStories

Google Follow Finder

This experimental service in Google Labs helps you expand your Twitter network. Enter your Twitter account name and you'll see a list of people you might be interested in following. You can also get interesting suggestions by entering other Twitter user names.
http://www.followfinder.googlelabs.com

Earth View in Google Maps

Google Maps now includes Earth view, a way to see Google Earth's 3D buildings, imagery and terrain right in your browser. To help you get started with this feature, we've selected 36 places for you to fly to, which you'll see in the left-hand panel on Maps if you click the link below. Simply go to Google Maps and click the Earth button to explore the world in 3D.
http://maps.google.com/earthview

Updates to Google Apps

We've introduced some new functionalities to both Google Docs and Gmail. Documents support better formatting options with a margin ruler, better numbering and bullets and more flexible image placement. Spreadsheets now have a formula editing bar, cell auto-complete, drag-and-drop columns and more. We've also added a new drawings editor to Google Docs, so now you can build flow charts, schematics, and other kinds of diagrams collaboratively. In Gmail, we've introduced a new nested label feature and the ability to drag and drop attachments. You can also see people's calendar availability and send an event invite right from Gmail.
http://www.googleblog.blogspot.com/2010/04/google-apps-highlights-4162010.html

Hubble Telescope's 20th birthday

On April 24, we celebrated the 20th anniversary of the Hubble telescope's launch into Earth orbit with a Google Doodle. We also teamed up with the Space Telescope Science Institute to share 20 of our favorite Hubble images. You can see these images on our Hubble birthday webpage and fly to their locations in space by downloading the Hubble tour in Google Earth.
http://earth.google.com/hubble20th

-------------
MISCELLANY

We think it's important for government information to be made available and accessible to the public. To support this goal, we recently introduced the Public Data Explorer, an experimental visualization tool in Google Labs designed to help you comprehend large volumes of data and statistics through rich visualizations. You can mash up data from public agencies, non-profits and organizations using line graphs, bar graphs, maps and bubble charts. We also recently announced a partnership with the Sunlight Foundation to support the Design for America contest to make government data more comprehensible to the public. If you live in the U.S. and have ideas for how government data can be made more accessible and transparent, the deadline to enter the contest is May 17.
http://www.google.com/publicdata
http://sunlightlabs.com/contests/designforamerica

Daftar pengundi di Prangin Mall, Penang




Rock the Vote! Saje check td, tgk dah daftar. Lokasi Gombak Setia. Nak kena tukar Penang ke x? :P

Google tribute to Labour Day 2010

Google tribute to Hari Pekerja . Go to Google.com.my now. Selamat bermalas2an. Yg keje claim triple!