Tahniah Kelate


Malam td syok tgk bola final Piala Malaysia antara N9 dan Kelantan. Aku sokong N9 sbb mak org N9. Wife sokong Kelantan sbb arwah mak adalah berkait dgn Kelantan.

Memula tu syok la masa N9 skor 1 gol sbb goalkeeper tangkap kaki bukan tangkap bola. Tersalah gomo lah tu.

Masuk 2nd half baru nampak Kelantan smgt sikit end-up dpt skor 2 gol and boleh juara. Tak kisah la janji dpt tgk mutu permainan yg best, penyokong pun jaga sikit emosi dan pengurusan stadium lebih efisyen.

Kalau tak silap Kerajaan Negeri Kelantan bagi imbuhan utk ke Mekah, tak pasti haji atau umrah untuk suami isteri pemain2 Kelantan semua. Bagus jugak imbuhan mcm ni dari bagi duit tp mutu bolasepak negeri tak meningkat.

Masa tgk bola tu mula2 @erynazu join skali, tp last2 tu dia tidor gak. Kena la kontrol suara takut kang terkejut lak Eryna tu. Syok je dia tidor sambil isap jari dia.

Apa2 pun tahniah Kelantan, tahniah penyokong Kelantan semua, tahniah wife @melamyra yg buatkan kopi Tenom dan sosej balut roti balut telur.

Myanmar baru


Myanmar dengan rasminya telah menukarkan namanya kepada Republic of the Union of Myanmar atau Republik Kesatuan Myanmar bermula semalam (21 Oktober 2010). Selain dari pertukaran nama, Myanmar juga akan menggunakan bendera baru yang mempunyai jalur melintang berwarna kuning, hijau, dan merah. Sebuah bintang berbucu lima berwarna putih di tengah bendera.

Warna-warna ini tidak sinonim dengan warna bendera-bendera di Asia Tenggara. Walaupun tiada persetujuaan dalam menetapkan warna bendera setiap negara tetapi terdapat persamaan yang jelas, kebanyakan bendera di Asia Tenggara akan memggunakan warna merah, biru dan putih. Warna kuning, hijau dan dan merah itu lebih mirip kepada warna bendera di benua Africa.

Selain itu Myanmar juga akan menggunakan lagu kebangsaan yang baru. Apa pun perubahan yang dilakukan, secara tidak rasminya Myanmar lebih biasa dinamakan sebagai Burma.

Bendera asal Myanmar (1974-2010)

Follow @MyanmarNews on Twitter.

Apple release new MacBook Air


Apple just release new MacBook Air today, its become thinner compare to earlier one. For more info checkout their site.

Mini tweetup di McD


Berdiri dari kiri: @amanfirdaus @luthfimy @khydir @ayongqiela @eenrockstar @fullfilth @einztrigger
Duduk dari kiri: @nikillas @bubbles182 @melamyra @erynazu
Tiada dalam gambar: @incfez @aliffzachary

Serba kuning Eryna petang ni


Masalah penjagaan pokok pine


Ntah kenapa pokok pine ni mcm x menjadi pulak. Dah lama sbnrnya bela
pokok ni, lebih dari 2 bulan dah. Sejak seminggu dua hari tu tiba2
pokok ni menunjukkan perubahan, daun2 yg asalnya hijau muda segar
tiba2 jd mcm nk kering. Tak sure boleh diselamatkan atau tidak pokok
ni. Asalnya aku letak indoor. Lps ubah ke outdoor yg jd mcm ni. Nk
ubah indor balik ke agaknya?

Satu benda yg agak lucu aku pikir ialah pokok pine ni ikut iklim
eropah, jd ada musim2 tertentu yg akan ubah fizikal pokok. Adakah
pokok ni terikut2 musim luruh ke panas ke?

Slow Shuttler Cam sample


Google Mobile App for iPhone add Google Goggle


Ke jamuan Aidilfitri DS Anwar Ibrahim di Permatang Pauh

Pada 19 September yang lalu aku dan family ke rumah terbuka DSAI (rumah terbuka ke? Tak nampak pun rumahnya). Lokasinya di Permatang Pauh, secara terperincinya di Guar Perahu. Sorry entry ni sepatutnya dipost lebih awal tp tah terlupa pulak nk post. Gambar2 dah lama upload ke flickr.

Mulanya pagi tu kami ke Carrefour Seberang Jaya membeli barang2 rumah terutamanya barang dapur, stok2 makanan. Selamamnya itu kami baru sampai ke Penang dari Gombak. Beraya sakan sampai seminggu lebih.

Perjalanan ke Permatang Pauh tak lah jauh sangat, aku mula acah2 je ajak nk pegi, tp bila wife @melamyra  kata ok aku pun on la, lg pun xde apa pun nk buat kalau kat rumah hujung2 minggu. Dari pengalaman lg elok bila hujung minggu tu ada buat something dari xde buat apa2.

Sampai di Guar perahu tu terus boleh nampak khemah jamuan, org pun sangat ramai. Rasa kitorang sampai dalam pukul 2 lebih. Makanan yg ada tak banyak, sekadar cukup2 je, mmg tak mewahlah. Itu pun kena agak berebut2 jugak untuk dapatkan makanan.

Lepas makan aku pun usha2 sekitar situ kalau ada makanan lagi, sampai kat depan sikit tgk DSAI ada di situ, dapatlah snap beberapa keping gambar dia. Tgh press conference masa tu, antara isunya pasal judi. Sebelah dia TKM 1 Pulau Pinang kalau tak silap, tak pasti pulak kalau Rahimi Osman ada di situ. Lepas tu lepak2 jap sambil makan laksa tiba jumpa geng twitter kat situ @luthtextile, dia mmg org situ, ingat dapatlah bergambar ke sama2 tp xsempat, dia pun nk cepat je.

Dah petang tu kami pun balik dgn agak penat, kesian ke baby @erynazu kepenatan jugak, nak buat camne mak ayah dia suka jalan2.

Kalau tak silap ini kali ketiga aku tgk DSAI ni secara live, sebelum ni masa PRU 12 di Wangsa Maju, satu pentas dgn Wee Choo Keong. Sebelum tu masa DSAI dalam penjara Sg. Buloh lg, dia dibenarkan melawat pusara ibu dia yg baru meninggal di Tanah Perkuburan Bukit Kiara. Masa tu berkerusi roda, terpaksa dipapah untuk dekat ke pusara Ibu dia. Betapa zalimnya aku rasa org yg telah aniaya dia. 

Jamuan Aidil Fitri DS Anwar Ibrahim

Jamuan Aidil Fitri DS Anwar Ibrahim

Jamuan Aidil Fitri DS Anwar Ibrahim

Jamuan Aidil Fitri DS Anwar Ibrahim

The internet is still not for everyone #infographic


Asia masih jauh ketinggalan..

Perihal membaca Al Quran

Rasulullah SAW bersabda : "Perumpamaan orang Mukmin yang membaca Al-Quran seperti buah utrujah, baunya harum dan rasanya enak. Dan Perumpamaan orang Mukmin yang tidak membaca Al-Quran seperti buah korma, tidak wangi dan rasanya manis. Dan perumpamaan orang munafiq yang membaca Al-Quran seperti buah raihanah baunya enak dan rasanya pahit. Dan Perumpamaan orang munafiq yang tidak membaca Al-Quran seperti buah hanzhalah, tidak beraroma dan rasanya pahit." (HR. Bukhari dan Muslim)

Koleksi Metal dan Core Asia Tenggara


Check out this music blog that highlight underground music around South East Asian. Some post is downloadable.

New MAS Hand Baggage Policy - effective 1 October 2010





Hand Baggage Policy

Effective 1 October 2010, please be mindful that the hand baggage policy will be implemented.

Your hand baggage:.
  • Must fit under the seat in front of you or in the overhead compartments.
  • Each piece must not exceed the following dimensions:


Quantity:
  • Economy class: 1 piece
  • First and business class: 2 pieces*
  • During check-in, you will receive a baggage tag for the second piece of hand baggage.
    Kindly use the tag as any other pieces beyond the first must be tagged.
In addition to your carry-on baggage, the following personal items are also allowed as hand
baggage*:
  • A handbag, pocket book or purse
  • A briefcase
  • An overcoat, wrap or blanket
  • Electronic equipment such as laptop, ipad & camera
  • A small camera or a pair of binoculars
  • A reasonable amount of reading material for the flight
  • An infant carry cot
  • Infant & children food for consumption in-flight
  • Fully collapsible baby stroller (on wide body aircraft only)
  • Walking stick/canes or crutches and/or braces/prosthetic devices, which the passenger
    is dependent on
* All hand baggage beyond the first piece must be tagged. Please enquire with the check-in/baggage
drop-off counter staff.

KL International Airport (KLIA):

The airport authority, MAHB, will be enforcing the "one passenger, one hand baggage" policy
for all airlines at KLIA, and its security personnel will be conducting checks at the entrance points
for flights.

Please note that checks will also be conducted at check-in and at the boarding gate. You might be
required to check in hand baggage which exceeds the allowed limit.

Hand baggage checks are meant for your safety & comfort:

The hand baggage policy for all passengers including self check-in will provide enough storage
space for those on the flight and minimize injuries caused by oversized baggage falling from
overhead compartments. This will also facilitate passenger and cabin crew movement.

The hand baggage must comply with applicable laws and security measures including those
imposed by airports.

For more information, please click here

Google Friends Newsletter - September 2010

POWER TIP

Gmail Priority Inbox

Priority Inbox helps you get through your email faster by putting important messages at the top of your inbox. Gmail uses a variety of signals to automatically identify what's important, including which messages you open and which you reply to. Incoming messages get separated into three customizable sections: "Important and unread," "Starred," and "Everything else." To try it out, click the Settings link in the upper right-hand corner of your Gmail account and visit the Priority Inbox tab.
http://www.gmail.com/priorityinbox

------------
NEW PRODUCTS & UPDATES

Google Instant

Google Instant is a new search enhancement that shows results as you type. Now, you get to the right content much faster—you don't have to finish typing your full search term or even press "Search." Use the results from what you've already typed as feedback to help you formulate a better search term, and adapt your search on the fly until the results match exactly what you want.
http://www.google.com/instant

U.S. midterm ratings comparison map

Many people are interested in how the balance of power between Democrats and Republicans will shake out after the U.S. elections on November 2. We've worked with some of the top names in politics—Cook, Rothenberg, CQ-Roll Call and RealClearPolitics—to make it easier to track the daily changes in the political landscape on an interactive Google map.
http://maps.google.com/elections2010

Google Health updates

We've redesigned Google Health to make it easier for you to act on and understand your personal health information. A new easier-to-use dashboard brings together even more of your health and wellness information, and a new wellness features lets you set personal health and wellness goals for yourself and track your progress online. You can set customized trackers, like how much exercise you get a week or how much coffee you drink a day, and keep a journal on your progress. And if you select a wellness goal, condition, medication or topic you're tracking, you'll get relevant and customized news and information from Google search results and other trusted content.
https://health.google.com

New website for Google Earth

Our new website for Google Earth is one place to find everything you're looking for. The new site is loaded with lots of content including images, videos, tours, maps and tutorials on how to get started. Take a look and see all the ways you can explore the world around you.
http://earth.google.com

Seven continents of Street View

We've added Street View imagery of Antarctica, Brazil and Ireland, so you can now explore all seven continents with Street View. See the famous beaches of Brazil, the rolling landscapes of Ireland, the icy terrain of Antarctica and other spots around the world from a street- level perspective. You may even spot some penguins!
http://maps.google.com/sevencontinents

-------------
MISCELLANY (PR)

Arcade Fire

"The Wilderness Downtown" is a musical experience made specifically for the browser, created by writer/director Chris Milk with the band Arcade Fire and Google. It's personalized to you, so it takes you down memory lane through the streets you grew up in, set to Arcade Fire's song "We Used to Wait." It was built with Google Chrome in mind and features the latest web technologies including HTML5, Google Maps, an integrated drawing tool and multiple browser windows that move around the screen.
http://www.thewildernessdowntown.com