Faizal Rahman

Monday, February 22, 2010

USM buka kampus di India

myMetro | USM bakal buka kampus di India:

KOTA BHARU: Universiti Sains Malaysia (USM) bakal menempa nama di peringkat global apabila merancang membuka sebuah kampus di India dengan pengambilan sulung dijangka Julai ini.

Naib Canselornya, Prof Tan Sri Dzulkifli Abd Razak, berkata universiti dikenali sebagai Jawaharlal Nehru Medical University Belgaum itu menawarkan bidang pengajian perubatan.

Katanya, tawaran membuka kampus cawangan terbaru itu selepas pihaknya menerima pelawaan kerajaan India bagi menampung keperluan pelajar Malaysia dan antarabangsa yang berminat dalam bidang perubatan.


“Kami berbangga dengan pelawaan terbabit kerana sejak USM ditubuhkan, akhirnya kami diberi peluang untuk mengendalikan kampus perubatan baru yang turut mengambil kakitangan negara India.


“Segala kemudahan bagi menyediakan prasarana untuk kampus USM yang akan ditempatkan di Jawaharlal Nehru Medical University diuruskan pihak negara berkenaan dan kita gunakan sepenuhnya kurikulum bersepadu yang diguna pakai USM,” katanya.


Dzulkifli berkata demikian selepas berucap pada Konvensyen Kualiti Kampus Kesihatan USM Kubang Kerian, di sini, semalam.

Pada majlis itu, USM Kampus Kesihatan Kubang Kerian menerima anugerah sijil MS 9001:2008 selain penyampaian hadiah Kumpulan Inovasi dan Kreatif (KIK) dan pertandingan kualiti peringkat kampus berkenaan.


P/s: cool!

Sunday, February 21, 2010

Pokok hiasanku hidup subur




Ini antara pokok yg aku & wife beli 2 bulan lebih yg lalu. Ada dlm 5
pokok kalau x silap. Antara pokok2 tu 1 hampir mati, yg lain ok
walaupun ada 2 lg tu hampir jugak mati tp berjaya dipulihkan kembali
rasanya. Setalah dikaji2, rasanya cabaran2 dalam memelihara pokok
(pokok dalam rumah) ni ialah cuaca, rasa skrg ni panas sgt jd pokok2
cepat layu/kering. Terpaksalah untuk selamatkan pokok ni letak dlm
bilik air sbb dlm bilik air ni hawa dia lembap sikit. Dapatlah
membantu menyegarkan pokok2 di samping siraman biasa. Sebab kedua
ialah balik kampung, hari tu masa balik raya cina risau jugak sbb
tinggal lama pokok2, tgk2 masih ok cuma layu sikit lah dari biasa. Ada
plan nk tambah pokok lagi tp ntah bila tah, rasa bersemangat balik
bila tgk pokok2 ni tumbuh segar.

P/s: lengkuas oh lengkuas..

Hospital Pulau Pinang




Friday, February 19, 2010

Thursday, February 18, 2010

Sri Gambir cafe




Best mkn sini sbb tak crowded, harga pun ok. Ni nk try bihun sup. Baru
ni layan mee kungfu.

Tuesday, February 16, 2010

Colorful Boston.com post: Carnival 2010




See all photos in this series here. So colourful!

Gambar2 Family Day di A'Famosa Resort dan jalan2 di Melaka



Pada Sabtu, Ahad dan Isnin baru ni, aku dan wife bergather2 dgn adik-beradik dia di A'Famosa Resort Melaka, banyak aktiviti2 yang menarik di sana, cuma masa agak suntuk untuk teroka semuanya, boleh enjoy gambar2 yang aku upload kat facebook di sini.


p/s: Masih terasa kepenatan, esok kirjaa..

Friday, February 12, 2010

Masjid Al-Syakirin, Gombak




#iphoneography

Check out this interesting Aardvark conversation about *Health*

I just asked this question on Aardvark:

"Is it true the hormon changes in pregnant women makes them feel much
hotter in a room temperature compare to other people? (medical)
(research) (health) (woman)"

See the conversation here... http://vark.com/t/129ce3