Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Day 4: Te Anau to Milford Sound I

Bersambung dari entry ini. Dicadang baca dulu dari awal.

Hari keempat merupakan hari dimana paling banyak gambar diambil. Sukar rasa nak pilih gambar yang nak dipublish. End up aku terpaksa bahagikan trip ke Milford Sound ni kepada 2 atau 3. Bergantung kepada blogpost seterusnya insyaAllah.

Telah diceritakan sebelum ini kami telah tempah untuk trip ni sewaktu check in motel malam tadi. Pekerja motel telah maklum supaya standby pukul 8:30 AM untuk trip ini. Untuk pengetahuan Te Anau dan Milford Sound ni terletak di Fiordland National Park iaitu taman negara terbesar di New Zealand. Tarikan trip ni adalah view gunung-ganang dan tasik2 luas selain pengalaman menaiki kapal keluar ke lautan luas. Permulaannya kami menaiki bas menuju Milford Sound, perjalanan mengambil masa 2 jam lebih. Pemandu pelancong mengarahkan kami membawa baby car seat. Kat NZ ni baby mmg kena letak dalam car seat sampailah umur 4-5 tahun. Lepas tu baru boleh duduk seat biasa.

Awal perjalanan kami melalui kawasan ladang2 luas, tidak lama kemudian kami memasuki kawasan pergunungan bersalji, di sebelah kiri terdapat tasik-tasik yang luas, actually mula tu ingatkan laut. Dalam perjalanan driver bus berhenti di tempat2 menarik, tu yang beratus2 gambar diambil untuk hari ini shj. Paling teruja bila berhenti di tempat bersalji, dapatlah merasa main salji.

Selain dari tempat bersalji, kami juga berhenti di kawasan agak berhutan, semestinya tidak sama dengan hutan di Malaysia, kat sini sangat sejuk, rasanya nak berjalan beribu kilometer takde masalah. Cehh.. Ada seketika berhenti di satu tasik tu bernama Mirror Lake, tasik ni sungguh jernih boleh nampak ikan trout yang besar2 kambing berenang di dasar tasik, tahan sejuk betul ikan2 tu. Sepanjang perjalanan yang nampak hanya putih2 salji di merata tempat, driver bus memberitahu salji turun agak kuat, banyak kesan salji runtuh di tepi jalan, so far semua telah di alihkan oleh lori, kalau tidak ada kemungkinan tak boleh lalu. Sungai banyak yang telah jadi ais, ada juga kawasan di mana jeram2 masih berair deras hanya di tepi2 sahaja yang telah membeku.

Setelah agak lama kami pun tiba di jeti Milford Sound dimana satu tempat seperti jeti, kami menunggu sebentar sebelum trip menaiki kapal ke lautan luas. Bersambung...

I just unlocked the "Free Libya" badge




Feel free to use it.

Day 3: Portobello, Dunedin ke Te Anau melalui Lumsden

Entry ini adalah bersambung dari entry ini.

Penat betul rasanya nak menghabiskan blogging tentang trip ke south island New Zealand ni, mungkin sebab bulan puasa. Jadi malas untuk menulis (alasan munasabah tp mcm la bulan lain tu rajin sangat). Setelah melawat The World Steepest Street (Baldwin Street), kami perlu meneruskan perjalanan ke Te Anau, melalui Gore, Lumsden dan bandar kecil lain. Sebenarnya kami berkira-kira sama ada nak terus ke Te Anau atau berhenti di Lumsden utk bermalam. Semua bergantung kepada keadaan cuaca. Kalau ikut Google Maps perjalanan dari Dunedin ke Te Anau hanya mengambil masa 3 jam 45 minit, hakikatnya perjalanan ni mengambil masa 5-6 jam, mungkin sebab speed limit maksimum hanya 100km/h, di bandar2 kecil lg kurang.

Sebelum ke Te Anau kami sempat singgah sebentar di Portobello, tempat ini merupakan sebuah pelabuhan. Untuk ke Portobello perjalanan melalui kawasan pelabuhan. Boleh tengok gambar2 di bawah, permandangan sangat cantik dari seberang boleh nampak keseluruhan bandar Dunedin yang terletak di lereng bukit. Sewaktu itu matahari terlindung oleh bukit bukau hanya cahayanya nampak memantul di air laut. Suasana yang sungguh mengasyikkan.

Setelah puas bergambar kami meneruskan perjalanan, seperti biasa waktu awal wife aku akan drive dulu, dia akan drive halfway, aku akan drive halfway biasanya. Dan biasanya aku akan drive sampai ke malam. Bila wife aku drive dapatlah aku melayan permandangan2 yang cantik. Perjalan ke arah barat ini sangat berbeza dari perjalan dari Christchurch ke Dunedin (Utara ke Selatan). Dalam perjalanan dari Christchurch ke Dunedin, ladang2 terbentang luas, angin sangat kuat, biasanya pokok2 tinggi akan ditanam di tepi jalan untuk mengurangkan kekuatan angin lintang. Perjalanan dari Dunedin ke Te Anau pula berbeza, ladang2 tidak lagi rata, semuanya berbukit2 di belakang lagi akan dihiasi dengan gunung-ganang yang gagah berdiri. Terpaku mata dibuatnya.

Boleh nampak betapa banyaknya biri2 dan lembu di New Zealand ni. Ada ladang yang bila tengok dari jauh nampak mcm ulat2 putih sebenarnya adalah biri-biri. Teringin juga nak berhenti tp sebab mengejar masa kami tak berhenti untuk bergambar dengan biri2. Perjalan ke arah barat diwaktu petang menyebabkan kami menghadap matahari, silau sepanjang jalan. Sunglasses takde pulak tu! Kami berhanti sekali di satu town centre untuk tukar pampers @erynazu, kemudian perjalanan diteruskan sampai ke satu bandar bernama Gore. Ganas betul nama. Kami ke New World iaitu supermarket di sana, membeli bahan2 mentah untuk makanan malam nanti. Dalam perjalanan biasalah kami telah prepare roti sahaja.

Selepas bershopping sedikit sebanyak (aku sempat beli jersey official merchandise rugby world cup 2011), perjalanan diteruskan ke Lumsden atau Te Anau, aku pulak drive, suhu di luar ketika itu sangat sejuk, risau juga takut salji turun mungkin jalan akan ditutup. Agak tergesa2 jugalah aku memandu sebab cuaca makin gelap. Pukul lima sudah gelap. Sampai di Lumsden cuaca agak gelap tetapi masih ada cahaya matahari jadi kami memutuskan untuk meneruskan perjalanan ke Te Anau, perjalan kami ini mula dapat melihat gunung2 dimana terdapat salji di atasnya, satu permandangan yang tak pernah dilihat sebelum ni, ini menunjukkan kami mula masuk ke kawasan yang bebih sejuk, matahari makin terbenam di kaki gunung, cukup lama kami dapat menikmati sunset di pergunungan salji sungguh mengasyikkan. Akhirnya matahari pun terbenam drive dalam gelap lah jawabnya, perjalanan agak berliku dan turun naik bukit sepanjang jalan.

Lama sungguh rasanya nak menyampaikan Te Anau, walau bagaimanapun akhirnya kami tiba dengan selamat, masalahnya kami mmg tak booking mana2 motel sebelum ini. Singgah di satu motel tgk dah tutup. Risau jugak sbb takut semua motel tutup awal mana nak tido. Pusing2 akhirnya jumpa satu motel yang masih lagi bercahaya, deal dengan pemilik motel tu dapat lah bilik yang cukup selesa dengan harga yang agak berpatutan (paling puas hati berbanding mana2 motel yang kami tinggal). Kami tinggal di sini selama 2 malam. Semasa dikaunter kami bertanya tentang trip ke Milford Sound, kami sekali lagi beruntung sbb dapat package yang lebih murah dari yang kami survey sblm ini.

Masuk je motel terus melepek, wife masak untuk makan malam, lepas makan kami lepak2 sekejap lepas tu terus booom... Bersambung lagi untuk pengalaman paling berharga di Milford Sound...

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Photo of 13 y/o Mahmoud Abu Samra, killed in Israel's airstrikes on Gaza today


PHOTO: 13 y/o Mahmoud Abu Samra (left), killed in #Israel's airstrikes on #Gaza today: http://t.co/225A1D5 v @GazaYBO cc @acarvinFri Aug 19 01:03:35 via bitly

Seperti dijangka Israel akan bertindak balas tanpa ada apa2 target, janji dapat bunuh org Islam, Sampai ke tentera Mesir yang berkawal di sempadan pun dibunuh kejam.

UM alami krisis kemerosotan di bawah Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon?


KUALA LUMPUR 17 Ogos - Universiti Malaya (UM) didakwa sedang mengalami krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar berikutan peletakan jawatan 146 staf akademik sejak 2009 kerana dikatakan tidak berpuas hati dengan kepimpinan Naib Canselornya, Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon (gambar).

Mereka yang meletak jawatan melibatkan profesor, profesor madya, pensyarah dan ahli akademik dari pelbagai fakulti yang sudah lama menabur bakti dan berkhidmat di universiti itu.

Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof. Madya Dr. Azmi Sharom semasa mendedahkan perkara itu berkata, antara yang meletakkan jawatan ialah 52 orang dari Fakulti Perubatan, 12 dari Fakulti Perakaunan, 10 Fakulti Sains dan 8 orang dari Fakulti Kejuruteraan.

Pada tahun ini sahaja, katanya, kira-kira 20 staf akademik meletak jawatan atas alasan yang sama.

"Berikutan itu, pihak pengurusan universiti telah melantik 576 pensyarah baru dengan 80 peratus daripada mereka dari negara lain seperti Bangladesh, Nigeria, Filipina, Sri Lanka, India dan Jordan.

"Pelantikan dibuat bagi tujuan penerbitan jurnal bahasa Inggeris demi mengejar rangking sehingga menganaktirikan pensyarah tempatan yang telah lama berkhidmat," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Naib Canselor UM itu pernah mengeluarkan kenyataannya Mac lalu yang mengakui 'kegilaannya' meletakkan universiti tersebut dalam rangking 100 terbaik di dunia.

Usaha tersebut bagaimanapun kurang berkesan kerana rangking universiti tertua di Malaysia itu jatuh ke tangga 207 pada 2010 berbanding kedudukan 180 pada 2009.

Azmi mendakwa Ghauth turut memperketatkan proses dan prosedur kenaikan pangkat dengan memfokuskan penerbitan jurnal yang tersenarai dalam pangkalan data ISI dan Scopus yang kurang memberi tumpuan kepada penerbitan dalam bahasa Melayu.

"Tindakan ini menjejaskan perkembangan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bercanggah dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang menjadi tunjang pembinaan negara bangsa Malaysia.

"Beliau hanya memberi tumpuan kepada penerbitan jurnal antarabangsa tanpa mengira kualiti penyelidikan dan mutu jurnal semata-mata untuk mengejar rangking sehingga mengabaikan fungsi teras universiti untuk menyebarkan ilmu dan melahirkan graduan berkualiti," katanya.

Ghauth dilantik menjadi Naib Canselor pada 2008 menggantikan Tan Sri Dr. Rafiah Salim.
Nampaknya Universiti Sains Malaysia akan terus kukuh sebagai universiti terbaik di Malaysia, harap boleh masuk ranking 100 terbaik di dunia.

Berita dipetik dari Utusan Malaysia.

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Day 3: Dunedin, Baldwin Street the world steepest street

Entry ini adalah entry keempat dalam siri blog New Zealand south island trip. Boleh baca entry sebelumnya di sini.

Bandar Dunedin merupakan salah satu bandar yang yang selalu dilabel sebagai antara bandar paling cantik di dunia. Bandar ini terletak di lereng bukit, jalanraya di sekitar bandar ini banyak yang berbukit. Bukan sahaja di kawasan bandar tetapi kawasan perumahan juga dibina di lereng bukit. Antara attraction yang menarik adalah di sini terdapat kilang Cadbury yang besar sekali, kilang ini menyediakan tour berbayar kepada pengunjung yang ingin melawat dan membeli coklat Cadbury. Kami tidak melawat kilang ini kerana agak kesuntukan masa untuk meneruskan perjalanan seterusnya yang lebih jauh dari perjalanan semalam.

Pagi di Dunedin kami ke city centre, seperti biasa bangunan-bangunan classic menjadi tumpuan selain tugu-tugu peringatan, kami sempat juga bershopping cenderamata sedikit di sini. Selepas bergambar sekitar bandar kami ke tourist information center untuk mencari info tempat penginapan di tempat yang akan kami pergi seterusnya, selain itu kami juga mencari tour untuk ke Milford Sound. Maklumat seperti ini penting supaya tidak susah kemudian dalam trip main redah ni.

Selepas itu kami menuju ke satu tarikan menarik di Dunedin ini, iaitu the world steepest street di Baldwin Street. Sebenarnya sebelum ini pernah tahu pasal tarikan ini dari email2 group @ada2aje. Macam tak sangka boleh sampai juga ke tempat ni. Kalau tak dapat tengok ikut internet je lah. Sampai ke tempat ini (dengan bantuan map) kami terus park kat kaki bukit, melihat dari bawah rasanya mustahil dapat sampai ke atas bukit tu, sangatlah curamnya. Dalam pada kami bergambar sekitar Baldwin Street tu, berpeluang melihat satu van yang agak lama mendaki bukit ni, ala2 van vanette. Untuk mula ke tempat yang curam ke atas tu ada dalam seratus meter jalan mendatar jadi van itu memecut dengan lajunya sepanjang jalan mendatar tu sebelum mendaki, dapat agak van ni sure van yang menggunakan gear manual, kalau auto ntah boleh lepas ke tidak. Terfikir jugak kat bandar lereng bukit macam ni mana yang senang pakai gear auto atau manual? Dua2 perlu rasanya haha. Kalau tak biasa mmg susah. Selepas puas bergambar kami menuju ke Portobello Road melalui Andersons Bay. bersambung...

Hipster Ipsum - Artisanal filler text for your site or project

Ut iPhone locavore sapiente viral nulla. Veniam occaecat whatever ullamco, Terry Richardson mixtape you probably haven't heard of them gluten-free tattooed retro next level shit food truck voluptate. Blog Williamsburg anim, Marfa vinyl laboris sapiente velit nostrud Portland keffiyeh lomo ex cupidatat odio. Nesciunt do Banksy, tattooed squid commodo sunt Marfa farm-to-table mustache Pitchfork. IPhone tempor fugiat raw denim, magna VHS fap elit sapiente Readymade twee locavore. Esse id non delectus. Scenester photo booth Terry Richardson quis, laboris art party yr twee iPhone sed Portland leggings VHS eu.

Tattooed gluten-free squid consectetur. Nisi Etsy put a bird on it, mollit labore Helvetica craft beer. Esse nulla Brooklyn homo Thundercats, duis Tumblr iPhone lo-fi assumenda cred scenester mollit Stumptown. Bahn mi aliquip aesthetic biodiesel +1 chambray, put a bird on it dolore occaecat accusamus Terry Richardson vegan viral. Trust fund et delectus dolore. Sapiente nihil consequat sunt vinyl. Locavore nesciunt bicycle rights, wayfarers twee +1 fixie seitan accusamus.

Mustache locavore lo-fi, deserunt ex sustainable aute yr assumenda cupidatat. Laboris gluten-free delectus artisan. Scenester tattooed vero sustainable, Helvetica cred culpa Readymade nihil. Cardigan DIY wolf, mustache sint vero commodo cliche. Mixtape Four Loko vero, messenger bag master cleanse elit occaecat put a bird on it labore nesciunt adipisicing exercitation. Hoodie ex Portland, brunch sunt laboris single-origin coffee fap Etsy mixtape you probably haven't heard of them. Odio 3 wolf moon lo-fi tempor, vero eu American Apparel.

Created using this. Your boring Lorem Ipsum alternative.

Day 2: Perjalanan ke Dunedin melalui Timaru

Entry ini bersambungan dengan entry ini.

Setelah menyewa Previa aka Estima tu kami pun siap2 untuk memulakan trip dari Christchurch ke Dunedin. Perjalanan ini akan melalui 2 bandar yang agak besar iaitu Ashburton dan Timaru, Ashburon tu mungkin dari nama orang putih manakala Timaru tu mungkin dari perkataan orang asal New Zealand iaitu Maori. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 5 jam lebih. Permulaan perjalanan @melamyra drive pasal aku tak berapa confident nak drive dalam town sekitar Christchurch tu, rules jalanraya dia lain, traffic light hanya untuk jalan terus sahaja, untuk ke kiri contohnya kena utamakan org dari depan dulu, satu lagi priority lebih kepada pejalan kaki atau yang berbasikal. Senang cerita jalanraya bukan bapak kau yang punya kat sini. Harga petrol kat sini NZD 2.07/l baru turun 3 sen sbb mengikut harga pasaran dunia.

Oops lupa sebelum memulakan perjalanan tu sempat carikan @erynazu jaket bundle kat kedai. NZD 6 sahaja. Lawa sangat walaupun nampak boyish sikit huhu. Ada bawak jaker untuk Eryna tp tak cukup tebal untuk suhu bawah 10C serta berangin sepoi2 bahasa.

Bila masuk kawasan agak luar bandar mula nampak ladang2 di tepi2 highway, highwaynya jalan biasa sahaja bukan macam highway di Malaysia, tiada tol di sini. Jalan 2 hala sekali sekala akan ada kawasan khas untuk memotong. Kalau dikawasan jalan sehala takde pulak kereta dari belakang nak cucuk angin kalau bawak selow. Paling laju boleh bawak kat NZ ni 100km/j sahaja, kat town2 kecil bila nampak signboard 70 ke 80 ke terus kena perlahankan speed. Serta-merta. Perjalanan awal ni wife aku yg bawak. Angin lintang kuat jd mmg tak boleh nak speed pun. Ada juga lalu jambatan2 yang panjang bagaimana pun sungai2nya tak banyak air sangat. Mungkin ikut musim.

Kalau bawa budak kecil wajib pakai baby car seat kalau tak kena saman, Alhamdulillah sepanjang perjalanan Eryna selesa je duduk dalam car sear dia, mungkin sbb tinggi dan dapat tengok luar.

Tiba di Timaru kami mencari park2 yang ada untuk mengisi perut, mmg kat sini makanan kena prepare awal2 kalau tak susah. Kami lepak di satu park dekat dengan hospital. Makan roti dengan tuna dan mayonaise. Sungguh menyelerakan. Cuaca ketika itu sudah mula gelap pukul lima dah mula menggelap. Jadi perjalanan perlu diteruskan segera, takut lambat sampai Dunedin yang letaknya lagi separuh perjalanan. Separuh lagi perjalanan ni aku drive pulak first time drive kat NZ rasa lain macam sikit lama2 jadi biasa lah. Hari makin gelap jadi nak tak nak terpaksa jugak speed sikit walaupun risau sebab hujan turun dengan lebat pulak dan jalan licin. Dalam 2-3 jam drive dalam keadaan yang agak mencabar tu kami pun akhirnya sampai ke Dunedin.

Lupa lagi, semalam kami dah book satu motel kat Dunedin ni, jadi dah mmg tahu mana nak tuju berpandukan map, wajib kena bawak map setiap bandar2 yg nak singgah. Kalau ada mobile internet senang tp mahal la nak roaming pun pikir 2 kali. Sampai motel dalam pukul 8 malam rehat sekejap sebelum keluar balik kononnya nak cari kedai turkey untuk makan. Jumpa kedai tu tp takde logo halal jadi pusing balik ke motel dan masak la kat situ walaupun penat. Kena sardin dengan nasi panas2 sangat sedap dikala cuaca sejuk. Kat motel ni ada service internet dengan bayaran NZD 10 untuk sehingga 500Mb download shj. Ngam2 sampai esok nya nak check out habis service. Bersambunglah lagi...

#WordlessWednesday

Torture

The one thing we know about torture is that it was never designed in the first place to get at the actual truth of anything; it was designed in the darkest days of human history to produce false confessions in order to annihilate political and religious dissidents. And that is how it always works: it gets confessions regardless of their accuracy. --Andrew Sullivan

Day 2: Melihat kemusnahan Bandar Christchurch

Kepada yang belum baca post pertama dalam siri ini bolehlah baca di sini.

Pada hari pertama sebenarnya kami telah pusing2 bandar Christchurch untuk melihat salji, salji mmg ada lagi di padang2 walaupun salji sudah tidak turun lagi, dua hari sebelum kami sampai salji turun dengan lebat sekali. Dalam pada nak melihat salji tu kami pusing2 ke arah bandar Christchurch, bandar ni kini sudah jadi seperti bandar mati. Dua gempa bumi kuat yang melanda bandar ini telah membuatkan bangunan musnah, bangunan byk yang telah tidak lg boleh digunakan retak sana-sini. Byk premis perniagaan terpaksa tutup kedai atau berpindah ke tempat lain. Byk jalan ditutup untuk kerja2 pemuliharaan semula dan berisiko tinggi.

Christchruch merupakan bandar paling besar dalam south island New Zealand. Terletak dalam district Centerbury. Dilaporkan 26000 orang telah berpindah dari Centerbury sejak gempa bumi. Phobia tentang gempa bumi masih dirasai kerana di hari2 biasa gegaran masih boleh dirasai. Kami sendiri dapat merasai gempa bumi pada malam terakhir di sini. Walaupun hanya 4.2 magnitude ia sudah cukup mengejutkan aku dari tidur, masa tu 3:00 AM. Di bandar ini banyak sekali bangunan2 lama yg di bina di zaman awal kemasukan orang Eropah, antaranya bangunan yang banyak adalah gereja, boleh dikatakan kebanyakan gereja mengalami kerosakan teruk akibat gempa.

Hari kedua ini kami ke bandar untuk menyewa kereta, kami telah cari diinternet dahulu nombor dan alamatnya, terpaksa berpusing2 dalam bandar kerana banyak jalan ditutup sehingga terpaksa telefon premis itu, kami menyewa Toyota Previa dengan harga NZD85 sehari termasuk sewa snow chain in-case salji turun dimana2 dalam trip nnt. Selesa juga MPV ini, kalau kat Malaysia kira Estima. Sampai ada yg berhajat nak tukar pakai Estima haha. Ok sambung lagi nanti dengan trip...

Day 1: New Zealand Natural

Hehe baru nak update blog pasal trip ke NZ minggu lepas. Sebelum ke NZ aku dan @melamyra dah plan aktiviti kat sana. Kami akan tour south island New Zealand, untuk yang tak tahu New Zealand terbahagi dua pulau utara dan pulau selatan, macam Malaysia jugak la terbahagi dua. Tour south island ni mmg agak fames sbb kalau nak pergi setempat shj di bandar2 di south island ni mmg tak berapa menarik, tak byk tempat boleh pergi & akan rugi untuk menikmati permandangan2 indah sepanjang tour. Pada yang berminat bolehlah tgk post plan trip yang dipost sebelum ini. 90% kami ikut plan asal cuma malam akhir sebelum balik ke Christchurch tu tak confirm sama ada nak bermalam di Queenstown atau sekitar Lake Tekapo.

Kami tiba dalam pukul 2 PM waktu NZ (+12). Petang tu kami hanya ke Mall sahaja kerana penat 9 jam atas flight. Shopping sikit untuk bekalan trip esok. Makanan mentah dibawa sbb kami plan menginap dimotel jadi boleh masak, lebih baik masak dari cari halal food yang susah nak jumpa dan semestinya mahal. Selain tu sempat pekena New Zealand Natural kat New Zealand, mcm la kat Malaysia takde kan, dah la sejuk, layan je la. Bersambung...


Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.