Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Day 4: Milford Sound to Te Anau

Sambungan dari entry ini.

Susah betul rasanya nak habiskan blog pasal trip ke NZ ni ntah kenapa pun tak tahu, post kali berkenaan perjalanan balik dari Milford Sound. Perjalanan balik ni tak kurang bestnya walaupun melalui laluan yang sama sewaktu ke Milfort Sound. Bestnya adalah sbb byk tempat2 yang disinggahi bas trip. Antaranya kawasan yang agak tropical ala2 hutan filem Robinhood, tercari2 jugak Robinhood kut2 ada. Kami masuk ke kawasan hutan untuk ke air terjun yang mengasyikkan. Agak jauh jugak berjalan dengan dukung @erynazu lg, tp sbb sejuk tak lah rasa penat sangat. Sejuk2 gua peluk Eryna kuat2 huhu.

Kami juga berhenti untuk main salji lagi, best sungguh bergambar kat kawasan salji ni sbb background putih menonjolkan objek dalam gambar. Kami juga ada berhenti di satu tempat dimana di bawahnya adalah jurang yang curam dan dalam, boleh nampak sungai panjang di bawah sana.

Layanlah gambar2 di bawah ni. Mungkin kena click read more kalau baca dari mainpage. Bersambung lagi...

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Wetty #WordlessWednesday


An idealist believes the short run doesn't count.
A cynic believes the long run doesn't matter.
A realist believes that what is done or left undone in the short run determines the long run.
--Sydney J. Harris

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

0.05% of Malaysian migrate to other country

Poeple are migrating
Malaysia

Population: 28,274,729
Emigrants: 1,481,202

Migrant destinations

Singapore: 1,060,628
Australia: 119,197
Brunei Darussalam: 81,576
United Kingdom: 65,571
USA: 55,007
Canada: 25,477
New Zealand: 15,912
India: 12,945
Japan: 8,043
Germany: 5,431

Source

8.34% of Malaysian population is immigrants

Immigrants
Malaysia

Population: 28,274,729
Immigrants: 2,357,603
Percentage of population: 8.34%

Migrant native countries (top 10)

Indonesia: 1,397,684
Philippines: 277,444
China: 125,584
Bangladesh: 122,912
India: 106,880
Singapore: 103,318
Thailand: 79,604
Japan: 19,595
Myanmar: 17,034
Pakistan: 16,477

Source

Day 4: Te Anau to Milford Sound II (on the boat trip)

Entry ini bersanbung dari entry ini.

Kini kami telah sampai ke Milford Sound. Tiba di jeti dimana kami akan menaiki bot ke laut luas. Boleh tgk map kat bawah ni (kalau baca dari rss reader mungkin tak nampak, kena ke blog). Kami berasa di tempat yang bertanda A tu, bot membawa kami ke laut luas (Tasman Sea). Laut ini memisahkan New Zealand dengan Australia.

Tak banyak yang aku nak blogkan dalam entry ni, cuma tempat ni merupakan terikan utama dalam NZ south island tour pada aku. Mmg sangat cantik dengan permandangan gunung2 bersalji, puluhan air terjun dan laut yang membiru. Sblm menaiki bot kami dibekal dengan set lunch. Kami request vegetarian food. Tgk2 dapat sandwich sayur2an. Mula ingatkan tak sedap, bila makan punya la sedap. Mungkin roti dia special, sayur2 segar dan sos yg best. Selain tu ada la makanan2 ringan diberi. Dalam boat ada pantry untuk ambil coffee. Best jugak laa. Sewaktu dalam bot ada perasan seal tengan berjemur, sbnr kalau lucky boleh nampak dolphin, tp tak nampak lak.

K bersambung lagi ke entry seterusnya.

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.