Faizal Rahman

Tuesday, March 29, 2011

2nd day at Melbourne


Yg best tentang Melbourne:
Free tram around city center (maybe for tourist but everybody can use it).

Sunday, March 27, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Thursday, March 24, 2011

Google doodle tribute to Harry Houdini


Harry Houdini (born Erik Weisz; March 24, 1874 – October 31, 1926) was a Hungarian-born American magician and escapologist, stunt performer, actor and film ...

Wednesday, March 23, 2011

Baby development milestone chart 7 to 12 months


So far baby Eryna agak follow chart dari Baby Center ni, tak lama lg makin byklah yg dia akan pandai tu, mcm2 penat melayan kerenah baby @erynazu. Sat lg nak ke Hospital Pulau Pinang sbb Eryna ada appointment dgn doctor.

Tuesday, March 22, 2011

Surrounded by pied currawong...


I found pied currawong species somewhere then I google it and I found this photo, this photo look so fantastic, I like that car, I wonder why that guy open all doors and bonnet, I like the way pied currawong surround that guy, seems like they want something from that guy. I do some photo editing on it. Then I blogged it for you.

Foggy morning here in Penang!


Sunday, March 20, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Simple but delicious


Sunday, March 13, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Saturday, March 12, 2011

Lego Minifigures: Sumo Wrestler

"I am sorry, but I must defeat you now."

The Sumo Wrestler has dedicated his life to the ancient art of sumo. He has earned the nickname "The Immovable Object" for his ability to stand perfectly still while his opponent tries to push him over or out of the sumo ring. He's recognized wherever he goes, and is always happy to stop and sign autographs for his many fans.

He may be big and strong (in fact, he's VERY big and VERY strong), but the Sumo Wrestler is also extremely health-conscious. He watches his calories, makes sure to get plenty of fiber in his meals, and always finishes his vegetables. Like he says, you can't get big and strong without taking good care of yourself!
Beli ni tadi kat Queensbay Mall, series 2 & 3 je yg ada, kalau ikut skrg ni dah keluar series 4. Biasa la Malaysia lambat sikit. Setiap series ada 16 character dalam bungkusan rahsia, kalau beli satu tu dapat la apa2 dr dlm series tu, kira random la. Sumo Wrestler ni rasa basic sgt, byk lg yg best2 tp ok laa utk permulaan haha. 

Friday, March 11, 2011

7 online poll tools that can be use for research

  1. Flisti - Create free online polls without signing-up - http://goo.gl/SAHL
  2. Free online web polls generator - http://goo.gl/URoG
  3. People polls and opinions | Toluna - http://goo.gl/I3SVO
  4. Online survey software - conduct your customer surveys and polls with Polldaddy | Polldaddy.com - http://goo.gl/nIqI
  5. Vizu: Free Web Polls for your Blog, MySpace or Facebook page. Opinion Polls and Affordable Market Research. - http://goo.gl/PwrKj
  6. Facebook Poll - http://goo.gl/A9JxX
  7. Twtpoll :: From Simple Twitter Polls to Powerful Web Surveys. Social Media Feedback Tool. - http://goo.gl/QThl

Data penggunaan internet di Malaysia yang dikeluarkan Malaysian Digital Association

Laman web paling ramai dilayari rakyat Malaysia:
  1. Facebook
  2. Google 
Laman web paling aktif dilayari:
  1. Facebook 
  2. Google 
  3. MSN 
  4. YouTube 
  5. Mudah 
Laman web tempatan paling aktif:
  1. Mudah 
  2. TheStar 
  3. MalaysiaKini 
  4. Harian Metro 
  5. Lowyat.net 
Pengguna lelaki mendominasi penggunaan internet di Malaysia iaitu 73.8%

Penyumbang utama traffik adalah pengguna dalam lingkungan umur 25-30.

[via]

Tuesday, March 08, 2011

Calls for Reconciliation in #Palestine

#Cartoon - Calls for Reconciliation in #Palestine - #Gaza #We... on Twitpic #Cartoon 2 - Calls for Reconciliation in #Palestine - #Gaza #... on Twitpic #Cartoon 3 - Calls for Reconciliation in #Palestine - #Gaza #... on Twitpic

Follow waktu Solat alert on twitter

  • Kuala Lumpur: @waktuSolatKL
  • Pulau Pinang: @waktuSolatPNG
  • Melaka: @waktuSolatMLK
  • Kuantan: @waktuSolatKTN
  • Ipoh: @waktuSolatIPOH
Follow developer of this twitter alert account: @mohdneotech.

More place to be covered.

Sunday, March 06, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Saturday, March 05, 2011

Aku bukan musuh harta


Hayati lirik lagu kumpulan Kopratasa ni...

Mereka kata :
Mengapa kita tidak kaya raya?
Tengoklah si fulan itu,bermewahan saja..
Aku bertanya : apakah caranya untuk aku kaya?

Bukan kita tidak tahu
Jalan, denai dan liku
Agar harta ditemu dan disapu
Tapi semuanya cara palsu dan tipu..
Bukan kita tidak mahu,
Tapi kita tidak mampu,
Takut dan terkedu
Mengenangkan Yang Maha Satu
Yang Tiada BagiNya sekutu

Ya, telah kaya para pengkhianat,
Dengan harta yang sarat,
Tapi mereka lupa akhirat,
Balasan yang berat,
Di Dunia, jiwa bertukar jadi keparat

Ya, telah kaya para pendusta,
Syarat mereka : lupakan Yang Esa,
Harta rakyat, semua disebat
Harta awam, semua dibekam
Hukum syaitan, mereka bertuhan

Kita pun ingin kaya,
Ada harta, ada kereta yang istimewa,
Ada rumah mewah yang melimpah,
Ada hidangan yang bukan sebarangan,
Ada duit yang bukan sedikit

Tapi, jalannya hendaklah suci,
Bukan seperti seorang pencuri,
Jika ada jalan yang mulia,
Di hujungnya ada harta,

Tunjukkan kita, di mana saja
Kita bukan musuh harta,
Kita cuma musuh pengkhianat bangsa
Dan Negara,
Apatah lagi pengkhianat agama..

Cium anak dapat pahala!

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang
dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; “Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.”

Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi..”Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.

Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ”Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”

Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.” Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”

Via: Pahang Selamat, Rakyat Nikmat.