Faizal Rahman

Saturday, April 30, 2011

Remember this?



Teringat masa study kat UM dulu, masuk lab kat FSKTM berjam2 semata2 nak download mp3, nak bawak balik kena pecah2kan masuk 3-4 disket. Balik2 nk gabung balik tiba2 error pulak frust betulkan.

Thursday, April 28, 2011

Siapa wakparjosudorno?


Pagi td tiba2 ada org petik main tuduh aku wakparjosudorno, puas aku pikir sapa pulak wakparjosudorno, td baru decide nak Google, check2 baru tau siapa wakparjosudorno ni. Hampeh punya olang.

BMW ConceptC Scooter

BMW ConceptC Scooter

Monday, April 25, 2011

Melbourne Trip from my iPhone 3G camera (part 3)

Sbnrnya ada kesilapan dalam post terdahulu. Zoo Melbourne tu kami pergi pada hari keempat. Hari ketiga tu berjalan dengan kawan @melamyra yg tgh buat PHD kat Melbourne.

Melbourne Trip
Ni gambar hari ketiga sbnrnya, Flinders Street Station ni rasanya pusat sistem tram & train kat Melbourne. Rekabentuk bangunan sekitar ni mmg agak classic.

Kalau ada bangunan baru perlu dibina derang seboleh2 akan kekalkan bangunan lama, ada satu tempat tu dalam bangunan baru ada menara jam lama di tengah. Jd nampak keunikannya. Ada kawasan penjara lama juga terpelihara, org boleh lepak2 kat bangunan tu. Kat Malaysia Penjara Pudu yg usia lebih 100 tahun mudah2 je dimusnahkan. Satu kerugian yg besar sebenarnya.

Melbourne Trip
Pada hari kelima sebelah pagi aku & @melamyra ke Global Learn 2011 Conference, dapat la dengan org present tentang education technology. Teknologi2 yg cuba dibawa masuk dalam universiti & sekolah2 ni sbnrnya bukan sesuatu yg asing sgt, teknologi mcm Google Docs, Wiki, Moodle byk disebut, pelbagai research telah dijalankan.

@melamyra present tentang mobile learning (mlearning) evolusi eLearning. Teknology yg telah diguna di USM iaitu penggunaan SMS utk satu2 course telah berjalan modul2 sepertu alert, quiz telah diguna, utk peringkat seterusnya mobilelearning@usm akan membangunkan sistem forum melalui SMS. Inilah yg aku tgh buat skrg & akan jd research utk master aku insyaAllah.

Lepas conference kami keluar terus ke Melbourne, nak kejar Queen Victoria Market yg bukak sampai tgh hari je.

Melbourne Trip
Kat sini boleh didapati barang souvenirs (credit to google translate, manjang salah eja). Baju2 Australia pun byk kat sini, peniaga2nya ada yg Cina biasalahkan. Sempat la jugak beli anggur, buah pulm & cili besar yg betul2 besar utk bawak balik.

Melbourne Trip
Bandar Melbourne sentiasa ramai org. Tp tak jam, nak cari parking kereta pun susah, bandar ni semua naik tram atau basikal je kut, luar2 sikit baru la ada parking2 kereta.

Melbourne Trip
Sesat lepas ke St. Kilda Beach sekali lagi, ingat nak balik hotel sekali ke bandar lak perginya, dah la sakit perut! Haha.

Melbourne Trip
Sekali sekala ada juga nampak kereta kuda ni. Best2.

Melbourne Trip
Teksi Melbourne.

Melbourne Trip
Byk jasa kasut ni, berpuluh2 kilometer kut berjalan kat Melbourne ni, ke beratus?

Melbourne Trip
Di airport Melbourne, awal2 pagi dah sampai.

Melbourne Trip
Alice Spring yg terletak di tengah2 Australia, shot dari dalam plane.

Sunday, April 24, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

LEGO

In the move (a detail från pic 111/365)Happy EasterA round reflection of the cameraPreparing for tonights partySore loserDisruption in the Force
Vader v MaulExecutionMetal Gear RexMetal Gear RexDeathhawk vs. Silverlight vigSilverlight (so far)
Deathhawks (so far)Mr RushPatriot MRAV SnoCamoBraunschweiger NiederflurtramCall Me Mad Will They? Fools! I'll Show Them!grenade
Happy Easter Everyone! "Sir, that Rabbit's dynamite! He smashed through our lines and delivered the baskets. We tried to hold him off sir but he was just to much for us."LEGOland Discovery CenterLEGOland Discovery CenterLEGOland Discovery CenterI don't think the rebels will be impressed

LEGO, a group on Flickr.

Saturday, April 23, 2011

Melbourne Trip from my iPhone 3G camera (part 2)

Ini blog post ke 2 pasal trip ke Melbourne. Yang belum baca part 1 perlu klik kat link ni. Part 1 merangkumi 2 hari pertama kat sana. Part 2 ni akan cover hari ketiga kat sana. Agak byk gambar aku ambil guna iPhone sbb memori digicam sudah full.

Zoo Melbourne ni agak jauh dari town center, dari hotel naik tram ke Flinder Street Station lepas tu naik train ke Royal Park. Tiket daily AuD 7 boleh guna utk kemana2 dalam sehari tu.

Melbourne Trip
Hari ke 3 kitorang ke Melbourne Zoo. Melbourne zoo ni antara zoo yang terkenal di dunia, mungkin kerana keunikannya. Tambahan ada haiwah yg takde di zoo lain spt kangaroo & koala.

Melbourne Trip
Perkara yang menarik tentang Melbourne Zoo ialah suasananya yang agak natural, ada tempat2 yang takde walking path bersimen pun, lalu semak2, atas tanah. Boleh bergambar dengan haiwan2 jinak mcm kangarroo. Ada gambar dengan kangaroo tp dlm digicam, lain kali upload kut!

Melbourne Trip
Keunikan lain haiwan2 nampak aktif tak mcm di Malaysia, harimaunya byk rehat. Kat Zoo Melbourna ni haiwan2 aktif2 belaka, harimau ke sana ke sini mengikut gerak pengunjung. Ada borneo urang utan park, terkejut jugak bila byk derang guna bahasa Melayu kat sana utk petunjuk2.

Melbourne Trip
Balik dari zoo terus ke town center utk makan, pekena halal kebab yg besarnya mcm tak terhabis rasa. Chicken & lamb sama harga, aku pilih yang mixed. Makan kat atas padang tepi bangunan. Kat Melbourna mmg tak pelik org boleh lepak2 atas padang, baring2 lagi.

Melbourne Trip
Kat padang blkg tu la kitorang lepak makan, kena matahari pun tak panas mana. @melamyra kekenyangan makan halal kebab.

Melbourne Trip
Lepas tu kitorang ke St. Kilda Beach, jauh jugak naik tram, akan lalu hotel Albert Park yg kami tinggal. @melamyra tengah beli manik2 utk buat gelang, uk @erynazu pun ada.

Melbourne Trip
Pelbagai jenis batu2 yang menarik, kat Malaysia pun ada tapi mungkin kualiti tak sebaik kat sini.

Melbourne Trip
@melamyra bergambar dengan tokei kedai batu2 manik. Muka tak mcm mat saleh sgt. Org asal?

Melbourne Trip
Kat Melbourne org naik basikal bersepah2, mana2 jalan mmg ada laluan khas utk basikal, ni antara basikal pelik yg sempat tangkap. Menarik je boleh bawak budak depan tu.

Melbourne Trip
Tu dia St Kilda Beach yg cun!

Melbourne Trip
Merenung panjang memikirkan mcm mana nak tinggak kat Melbourne terus tu, rasa taknak balik huhu.

Melbourne Trip
Kontrol ayu.

Melbourne Trip
Gua cuba menyentuk menara rumah api tu tp tak kena haha. Lain kali boleh cuba lagi?

Melbourne Trip
Luna Park ni dalam dia ada mcm fun fair time ni tak bukak lagi sbb dia bukak malam. Nnt akan blogkan lg pasal dua kali kami ke St Kilda Beach ni, sampai tersesat! InsyaAllah.