Monitor website uptime

Aku sblm ni duk mencari service mcm ni la, untuk monitor website, almaklumlah kalau dah jaga mcm2 website ni mesti nak kena monotor kut2 ada site yg down, senang nak buat tindakan susulan.

Yang best bukan takat boleh update ke email, boleh pust to iOS device pakai Boxcar. Alert terus ke iPhone.

Free Website Uptime Monitoring - Uptime Robot

Whale Shark, Gulf of Tadjoura




Photograph by Thomas P. Peschak, National Geographic

In winter young whale sharks come to feed on plankton in the nutrient-rich waters of the Gulf of Tadjoura, off the arid coast of Djibouti.

Happy 4sq day 2012



Foursquare adalan antara application yang aku paling rajin guna ketika on mobile, selain dari memaklumkan pada umum tentang lokasi kita, ia juga boleh dijadikan rujukan untuk mengetahui tempat-tempat menarik di sekitar, contohnya nak tahu restoran berdekatan, foursquare akan listkan berdasar formula tertentu, mungkin jumlah check-in, jumlah tips, dan kekerapan contact kita ke sesuatu tempat itu.

Hari ini genap 2 tahun 4sq, harap dapat terus stay relevan dan memberi nilai kepada pengguna.

p/s: untuk dapatkan badge di atas just check-in dimana-mana hari ini.

Memimpin

Kita perlu pemimpin yang memimpin melalui teladan, bukan retorik. Kita perlu bukti konsep, bukan angan-angan. Kita perlu pemimpin yang serius; mereka sangat kurang.

Genap sebulan

Genap sebulan bekerja di PPIP walaupun ikut perlantikan 15 hb tp aku telah diminta start awal kerana kerja telah ada. Antara tugas utama aku ialah mengurus moodle ppgusm. Semua aku buat dr cari hosting, setup moodle, configure, setup courses, masukkan user, enroll lecturers, enroll students dll. Kerja moodle ni non-stop sbb setiap hari akan masuk berpuluh2 email request pelbagai perkara. Ada satu masa email queue mencecah 500+. So far semua boleh selesai cuma ambil masa sedikit. Tugas lain adalah laman web PPIP yg akan di buat baru, aku dah buat sikit on local host dah dipresent dpn dekan dan org2 besar PPIP byk input telah diperolehi skrg dlm proses utk dptkan akses server & berbincang dpn pihak PPKT. Selain itu aku juga bertanggungjawab untuk KPI PPIP, tugas ni aku agak kalut sedikit sebab sambung kerja orang, org tu pulak tak coorpotate sangat masa dia nk resign dr PPIP, byk masalah timbul drag sampai skrg. Apapun KPI telah dibentang dan PPIP dapat tempat kelima dalam USM. Tahun 2010 tempat kesembilan. Ada seminggu lagi sblm tutup buku & start KPI 2012. Bila buat kerja start dr mula ni pasti lebih mudah.