Tumbuhan bertindak balas pada cahaya matahari

Dua minggu lepas dua pasu pokok gantung ini telah dibeli di pasar Seberang Jaya. Mulanya nak cari pokok biasa yang tak tergantung tapi pekedai asyik promote pokok gantung ini. Katanya susah nak cari pokok ni. Sekali sekala sahaja ada then aku pun termakanlah pujukannya.

Balik rumah aku pun drill dinding kat luar rumah sebab nak buat sangkut pokok ni. So far nampak sihat sahaja pokok ni, ingat nak try biakkan kalau boleh.

Pagi tadi waktu siap2 nak keluar rumah terperasan pokok ni nampak pelik sikit, sebab semua pucuk2nya terarah ke luar. Kesimpulannya tumbuhan bertindak balas terhadap cahaya matahari. Ini subjek sains sekolah rendah ni.

Tiada lagi autopost dari Instagram

Beberapa hari lepas aku dah turn-off autopost dari Instagram ke Blogger, serabut pulak rasa especially kepada orang yang follow kat Instagram, sat lagi keluar pulak kat blog pastu keluar pulak kat twitter. Jadi atas sebab itu aku dah turn off kan.

Pada yang ada Instagram boleh follow aku di http://instagram.com/faizalr. Selamat berhujung minggu!

Petang tadi di Jambatan Pulau Pinang



via Instagram http://instagr.am/p/WmXwNJrwFy/

Tanggungjawab mempertahankan negara

Khutbah Jumaat di Masjid Al Malik Khalid pada 8 Mac 2013

Berdasar quran & hadis mempertahankan negara adalah wajib

Boleh jadi fardhu ain atau fardhu kifayah

Perlu kesedaran semua pihak

Musuh wujud di mana2

Sebahagian ibadah mempertahan keamanan negara

Islam mengharuskan peperangan utk mempertahankan diri dari diperangi

Mati syahid jika pertahan agama dan negara

Tanah air Malaysia perlu dipertahankan

Hayati para pejuang yg telah terkorban

Sama2 berdoa utk kemenangan

Solat hajat hentikan konflik Lahad Datu