Goodbye Google Reader


Google Reader berkait rapat dengan feed. Melalui feed dari pelbagai website, pembaca boleh membaca content sesuatu post melalui feed reader seperti Google Reader. Kehadiran pembaca feed ini menimbulkan sedikit polemik di kalangan publisher, sama ada yang menerbitkan artikal pada laman web rasmi atau pun blog. Antara yang dipersoalkan ialah pembaca tidak lagi membaca pada laman asal sebaliknya membaca pada feed reader seperti Google Reader. Ini mengurangkan hits pada laman web. Kemunculan feed juga berkait rapat dengan peningkatan laman web berasaskan log. Secara spesifiknya blog.

Seperti yang telah dimaklumkan, pihak Google akan menamatkan fungsi Google Reader bermula hari esok (1 Julai 2013). Tindakan yang banyak dipersoalkan oleh pengguna terutamanya yang masih bergantung kepada Google Reader. Pada saya ini adalah efek dari peningkatan penggunaan laman sosial seperti facebook dan twitter. Pengguna lebih banyak mendapat bahan bacaan dari laman2 sosial berbanding Google Reader, berbanding sebelum zaman facebook dan twitter. Tindakan ini juga pada saya ada kaitan dengan evolusi Google+ yang mana cuba menarik publisher atau blogger menggunakan Google+, melalui ini Google mungkin akan dapat menarik lebih ramai pengguna menggunakan Google+ sama ada untuk bersosial atau mendapat bahan bacaan kesukaan.

Screenshot di atas adalah diambil sebentar tadi sehari sebelum Google Reader ditutup. Ia merupakan statistik bahan bacaan yang telah dibaca oleh saya sepanjang menggunakan Google Reader. Selamat tinggal Google Reader. Sebenarnya Google Reader tidak perlu ditutup, ia perlu lebih berevolusi mengikut selera pengguna ketika ini.

Public Opinion

The relative freedom which we enjoy depends of public opinion. The law is no protection. Governments make laws, but whether they are carried out, and how the police behave, depends on the general temper in the country. If large numbers of people are interested in freedom of speech, there will be freedom of speech, even if the law forbids it; if public opinion is sluggish, inconvenient minorities will be persecuted, even if laws exist to protect them. --George Orwell

Kisah Terkunci

Baca Kisah Terkunci.

Bucharest & Bacau, Romania Trip (Part II)

Setibanya kami ke Vila Corola (hotel) di Bacau, kami telah diingatkan supaya berada di lobi jam 7 PM kerana ada sesi cocktail. Kami mula rasa hairan dengan conference kali ini, berbeza sekali dengan conference2 yang pernah dihadiri. Conference ini agak santai. Cocktail session itu adalah sesi kenal-mengenal antara satu sama lain, peserta2 conference dapat tegur-menegur antara satu sama lain walaupun agak kekok dengan budaya asing tapi kami cuba juga berkenal-kenalan. Bertuah kerana ramai juga yang tidak segan untuk bertegur sapa. Kami meminta izin pulang lebih awal kerana keletihan dan mengantuk keraja jetlag. Keesokannya conference formal akan berlangsung.


Prof Bogdan Patrut membuka majlis. Seorang academician yang banyak menulis buku yang berkaitan dengan teknologi dan social media. Gayanya yang kadang kala kelakar menghiburkan.

+mel a sedang membentangkan kajian penggunaan twitter di institusi pengajian tinggi. Antara presentation yang berjaya menarik perhatian peserta2 lain.

Cameraman yang cover event conference dengan baik. Sepanjang conference dan lawatan beliau mengambil gambar.

Sesi conference yang agak panjang menyebabkan kami agak keletihan, kami berehat di lobi Hotel Dumbrava, tempat berlangsungnya conference SMART 2013.

Di luar Hotel Dumbrava, hujan terun dengan agak lebat sepanjang kami di Bacau. Menurut orang tempatan hujan yang banyak ini jarang2 berlaku di Bacau.

Hari ketiga di Bacau kami dibawa melawat ke tempat2 menarik di sekitar Bacau, agak jauh perjalanan trip. Kami bertolak awal pagi dan tiba ke hotel pada waktu malam.

Antara yang menarik perhatian adalah stesen2 petrol yang pelbagai jenama pelik yang tiada di Malaysia, yang biasa tgk Agip pasal banyak taja motorsport.

Kami banyak melawat tempat2 lama terutamanya monastery. Apa menarik di Romania kebanyakkan oarang di sini merupakan penganut Kristian Orthodoks. Satu cabang Kristian lama, mengikut kefahaman dan bacaan sendiri, Kristian Orthodok lebih mirip kepada ajaran asal Kristian berbanding Catholic yang byk di amalkan dan lebih mainstream.
   
Gerun juga menjejak kaki ke dalam gereja lama ini, dinding2 dipenuhi lukisan2 lama, gambar2 paderi mereka.

Photobomb!

Di dalam satu lagi gereja lama, kami berpeluang melihat pengikut bersembahyang. Ini merupakan pengalaman yang menarik kerana cara mereka yang berbeza dengan Kristian yang biasa dilihat. Gereja mereka ini tiada lecture hall.
Lagi satu keunikan Kristian Orthodoks gereja mereka banyak didirikan di kawasan tinggi dan terpencil, mengikut penerangan guide kami mereka yang ini menghabis masa untuk beribadah sampai mati akan berhijrah ke kawasan2 terpencil berdekatan gereja.
   
Lukisan pada bumbung bangunan di luar gereja, sungguh berseni lukisannya.

Apa maksudnya ni? Mengikut penerangan alphabet yang digunakan di gereja2 Orthodoks sama seperti tulisan di Russia. 

Kami dibawa menyusuri kawasan pergunungan yang sangat cantik. Berbeza sekali dengan tempat2 yang telah kami sampai sebelum ini. 

Berhenti sebelum sebuah terowong untuk mengambil gambar.


Bergambar bersama penganjur SMART 2013 conference, Prof. Bogdan Patrut

Bergambar dengan salah seorang peserta dari Finland.

Berhenti membeli roti di kawasan tasik yang terbentuk kerena tanah runtuh. Red Lake. Lapar sangatlah tu. Aku pula kurang selera makan bila travel2 ni. Langos Gogosi = Roti Gergasi?

Red Lake yang cantik di kawasan pergunungan.

Banyak juga kampung2 sekitar kawasan ini, kebanyakan rumah dibina di lereng-lereng bukit. Pun begitu banyak pula nampak rumah2 tinggal

Ada juga terserempak dengan kereta kuda. Orang2 kampung masih menggunakan kereta kuda sebagai pengangkutan. 
  
Kami singgan di sebuah empangan. Sungguh mengasyikkan menyaksikan permandangan di empangan ini. Laluan jalanraya melalui atas empangan ini, di sebelah kanan airnya tinggi dan di sebelah kiri airnya rendah sekali. 

Bersambung lagi.

Super moon at Seberang Jaya. #supermoon #nisfusyaban

Masalah Tidak Selesai

Seorang perempuan Melayu berbaju kurung tanpa tudung mempunyai masalah. Makanan yang di makan di sebuah kedai tidak habis. Ada beberapa ekor kucing mundar mandir di sekitar. Untuk menyelesaikan masalah, perempuan itu memberi nasi dan ayam yang tak habis pada kucing2. Sesuap demi sesuap ditumpahkan ke lantai hingga kenyang kucing2 itu. Terdapat lebihan makanan di lantai menyebabkan lantai melekit2. Perempuan itu berlalu meninggalkan masalahnya kepada pelanggan lain dan juga tuan kedai. 

TV

Bucharest & Bacau, Romania Trip (Part I)

Pasti ramai yang tertunggu-tunggu untuk membaca tentang trip ke Romania kali ini. Kali ini aku dan Mel ke Romania dengan sebab-sebab tertentu. Bila wife bagitau sahaja ada conference yang relevan di Romania terus aku cakap bolehlah jumpa makcik Romania. Siapa makcik Romania tu? Beberapa tahun dulu aku main satu games online bernama darkthrone. Mungkin ada yang main darkthrone sedang baca entri ini sila reply di bawah. Ramai juga berkawan dengan orang2 luar negara, antaranya makcik Romania inilah. Jadi selain conference ada misi lain iaitu berjumpa dengan makcik Romania yang tinggal di Bucharest, ibu negara Romania.

Perjalanan melalui Abu Dhabi (UAE) dan Rome (Italy).


Dalam trip pergi dan balik dapat merasa naik Etihad (UAE), Alitalia (Italy), Tarom (Romania) dan KLM (Netherlands). Antara yang paling best entertainment features adalah Alitalia, ada USB cable untuk gadget anda, sangat bagus memandangkan kebanyakan orang sekarang menggunakan smartphone atau tablet. Tak risau bateri habis dalam perjalanan jauh.



Menjejakkan kaki ke Rome Airport. Transit 5 jam tapi tak berani nak keluar.



Pekena coffee cappuchino di Airport Rome. 



Shopping di Ferrari Store Rome.



Sedang membuat catatan untuk menulis blog barangkali.



Setibanya di Otopeni Airport (Bucharest, Romania) makcik Cristina Ciocan sudah menunggu bersama rakannya, terus menuju ke money exchange untuk menukar duit. Romania menggunakan Ron dan kadar tukaran hampir sama dengan RM. Cuma kami perlu tukar ke Euro dulu sebab Ron sukar didapati. Seterusnya kami menaiki bas menuju ke train station, rupanya rumah makcik ni dekat dengan train station, dari train station kami berjalan kaki ke rumah makcik ni. Makcik ini mempunya dua rumah dan kami diberi tinggal di rumah yang tiada berpenghuni. Dia cukup risau takut kami tidak selesa, sebenarnya baik sahaja rumah ini. Di atas adalah gambar rumah itu. Sungguh unik rumah2 di sini. Kagum dengan library yang ada, semua perhiasan antik-antik belaka. Kami bermalan dua malam di rumah ini.



Keesokkan harinya kami mula meronda sekitar Bucharest, banyak muzium di kawasan ini dan kami masuk ke dalam salah satu muzium.



Camera+ membantu snap dgn timer.



Muzium Geologi. Tertanya kenapa di Malaysia tak banyak muzium. Muzium tak perlu besar-besar.












Binaan bangunan di Bucharest sangat cantik kerana bangunan lama masih dikekalkan dan digunakan. Ada juga bangunan moden tetapi bangunan lama lebih banyak.



Galeri seni yang ada menjual hasil kesenian Romania yang unik.






Ini merupakan sebuah hospital besar di Bucharest. Binaannya sangat cantik.



Shopping Mall Bershka yang besar. Risau juga berjalan di bandar ini kerana akan ada yang menegur dalam bahasa Romania, macam mana nak faham. Banyak juga peminta sedekah.



Penjual jalanan menjual hasil sulaman.



Di hadapan Bank Negara Romania.



Ini pula merupakan Ibu Pejabat Polis Di Raja Romania. Haha





Berehat sebentar mendengar cerita dari makcik Romania yang meneman kami ronda Bucharest. Setiap orang mempunyai ceritanya yang tersendiri.






Antara bangunan pelik di dunia, renovation menambah tingkat tetapi dengan binaan moden, jadilah bangunan dua zaman.



Ke market membeli stok makanan. Aku tak berapa sihat hari pertama di Bucharest ni, mungkin masalah makan. Makcik Romania asyik beri semangat.



Pokok anggur tepi pagar rumah.



Keesokan pagi kami berpisah dengan makcik Romania, lama juga bersembang dengannya, sedih bila terpaksa berpisah setelah berjaya bertemu. Jika tidak hanya kawan online sahajalah. Rakan-rakan sekonferen membeli tiket ke Bacau menaiki train. Dua dari Finland, seorang dari China dan seorang memang dari Bucharest membawa kami. Memang perlu ada orang tempatan jika tidak merbahaya juga, ekonomi Romania tidaklah sebaik Malaysia pada hemat aku.



Dalam keretapi menuju Bacau, beruntung sebab ada coach yang memuatkan 6 orang, ngam2 untuk kami semua. Seronok berborak bertukar-tukar cerita walaupun tak lah pandai sangat berbahasa Inggeris, boleh lah juga. 



Banyak ladang di kiri kanan landasan. Jagung dan gandum jika tidak silap. Sepanjang jalan juga banyak melewati kawasan2 tinggal. Banyak bangunan atau kilang2 yang ditinggalkan. Rasa rugi sekali. Nyata Romania menghadapi krisis ekonomi yang teruk.



Hujan turun semasa dalam perjalanan. Lebat juga tetapi tidaklah lama.






Kami tiba di Bacau dengan dijemput oleh pelajar2 kepada penganjur konferen Profesor Bogdan Patrut. Dari Stesen keretapi kami berjalan kaki ke Hotel Vila Corola. Di hadapan hotel kami adalah supermarket Lidl.