Kuliah Maghrib | Masjid Timah | Ustaz Auni Mohammad | 31 Jan 2016 | Tipu Daya Dajjal

Mrinal Desai's answer to Why are Apple's products successful? - Quora

Mrinal Desai's answer to Why are Apple's products successful? - Quora:

"Why are Apple's products successful?"
  1. Steve Jobs, Jonathan Ive, and Tim Cook 
  2. They say "no" more often than "yes" - physical keyboard, flash etc etc 
  3. They do not want to be all for all - they do not want to build inexpensive products so that they can get more customers. 
  4. Packaging (app store etc.) 
  5. Since they do less (features, product portfolio etc), they can focus on perfection and no compromise on the integrity of the product
  6. They understand the liability of more moving parts and hence provide a tightly integrated end-to-end solution 
  7. They get the paradox of choice 
  8. They get human interaction and interface 
  9. They believe the customer/ user can not possibly know what they want 
  10. One more thing - they get marketing
Sometime we have to say no more than yes.

VirusTotal



VirusTotal is a free service that analyzes suspicious files and URLs and facilitates the quick detection of viruses, worms, trojans, and all kinds of malware.

Kuliah Maghrib | Surau As-Sakinah INSTUN | Ustaz Ridhzuwan | 27 January 2016 | Tafsir Surah Al-Fatihah

Ustaz Ridhzuwan

Segala puji-pujian hanya untuk Allah. 

Allah berhak sepenuhnya atas segala pujian. 

Tuhan segala alam. 

Alamin : sekelian alam sama ada yang dilihat atau tidak dilihat

Murabbi : orang yg mendidik hati

Manusia, jin & syaitan terlibat dengan dosa & pahala

Ar-Rahman : nikmat untuk sekalian manusia

Ar-Rahim : nikmat balasan khas untuk orang beriman 

Tiada tempat lain yang boleh disembah


Kepada Allah lah semata-mata kita meminta pertolongan 

Fraser's Hill Part 2

Banglo di Fraser's Hill, berapa agaknya jika disewa
Masjid Fraser's Hill
Menikmati cuaca ala-ala oversea
Seronok main tricycle ni, sampai kena stop oleh penjaga basikal ni sebab
dah cukup tempohnya
Mimbar Masjid Fraser's Hill
Selamat Datang ke Bukit Fraser, first time sampai ke sini sepanjang hidup
Batu Ukur
Bergambar di clock tower yang unik
Bergambar di clock tower yang unik
Bergambar di clock tower yang unik

Fraser's Hill Part 1

Mercu tanda Fraser's Hill, Pahang ialah clock towernya
Di persimpangan dilema, mana kan ku tuju?
Eryna berbaju sejuk
Kabus menyelubungi Fraser's Hill
Bunga purple taruk di telinga
Sedia untuk berjalan2 sekitar Fraser's Hill
Besarnya ikan kat kolam ni
Menaiki paddle boat di Allen's Water, asalnya empangan untuk membekalkan
air kepada penduduk Fraser's Hill
Selamat berkayuh
Sesuai untuk yang mencari kedamaian

Mandi-manda di Sungai Inki

Mandi-manda di Sungai Inki
Sungai yang banyak batu
Seronok mandi sungai tapi Eryna tak tahan sejuk
Pukul 10 AM dah sampai Sungai Inki
Eryna keseronokan
Nakal
Selain mandi sungai disedialan juga kolam mandi untuk kanak-kanak
Menyelam
Bila mandi kolam barulah Eryna mandi puas-puas sebab tak sejuk sangat
Di tepi kolam

Semalam (23/01/2015) kami mengisi masa cuti dengan mandi-manda di Sungai Inki (Kalumpang Resort & Training Centre) di Hulu Selangor. Pukul 10 AM kami dah sampai sana jadi air sungai sangat sejuk lagi. Eryna yang tak tahan sejuk kurang puas mandi sungai sebab tak boleh nak berendam lama-mana. Selesai mandi di sungai sambung pula mandi di kolam yang disediakan. Seronoklah Eryna mandi kolam. Kadar bayaran untuk masuk ke resort ni ialah RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak. Ada juga chalet disediakan kepada yang ingin menginap sama ada untuk personal atau group yang besar. Jarak tempat ini dengan Tanjung Malim lebi kurang 30 minit sahaja.

Secebis kisah di Tanah Suci -- Shabwah


Secebis kisah di Tanah Suci -- Shabwah

Antara peristiwa yang agak segar dalam ingatan dan menimbulkan sedikit kepelikan atau kehairanan -- Shabwah. 

Sewaktu di Mekah antara aktiviti yang dijalankan selain daripada beribadah ialah mencuci mata atau jika perlu dan menarik ialah membeli-belah. Keutamaan sebenar di tanah suci ialah beribadah namun banyak dugaan yang kadang-kala membuatkan kita tergoda atau juga mungkin dalam mengisi sedikit waktu yang ada. Disarankan pada yang ingin ke Mekah atau Madinah tidak terleka, dan sentiasa dalam ibadah sekurang-kurangnya dzikir. 

Pada suatu ketika aku & isteri singgah ke satu kedai emas, pada mulanya aku hanya nak tengok-tengok sahaja. Di sana aku suka bergurau dengan penjual-penjual & jemaah-jemaah dari negara lain. Walaupun dengan isyarat pada aku penting untuk mewujudkan komunikasi sesama Islam. Kebanyakkannya juga begitu. Disarankan kepada yang nak ke tanah suci banyakkanlah berhubung dengan jemaah dari negara lain kerana umat Islam yang mentauhidkan Allah itu adalah bersaudara. Berbalik kepada cerita tadi, ntah dari mana kebetulan ini boleh muncul pun aku tidak tahu, aku telah dengan niat bergurau bahawa aku berasal dari Yaman bila ditanya. Bukan niat menipu, kebiasaannya peniaga di sana dah boleh predict orang Melayu sebab orang Melayu suka membeli-belah. Bila ditanya Yaman di kawasan mana aku sebut Shabwah. Peniaga tu terkejut dan cuba mendapatkan kepastian. 

Kemudian barulah aku bagitahu yang kami dari Malaysia. Namun peniaga itu tidak puas hati kerana dia berasal dari tempat yang aku sebutkan tadi iaitu Shabwah. Untuk pengetahuan Shabwah bukanlah tempat yang famous di Yaman. Apatah lagi untuk orang dari luar Yaman. Banyak tempat yang lebih terkenal seperti Hadramaut atau Sanaa. Dari mana aku terlintas tentang tempat Shabwah itu? Sebagai seorang yang minat tentang dunia Islam terutamanya konflik-konflik politik yang berlaku aku banyak follow news atau maklumat pelbagai negara terutamanya dunia Islam. Minat ini dah lama terutamanya beberapa tahun kebelakangan ini. 

Mingkin tiada yang menarik dari kisah ini cuma yang hairannya macam mana aku boleh terlintas tempat tu dan kena pula dengan tempat peniaga tu berasal.

Pasal emas dikedai tu, kami tak jadi beli kerana duit tak cukup walaupun dah kumpul-kumpul dengan duit Malaysia & Turkey. Kalau cukup alamatnya tiadalah lagi duit kami di sana, mungkin Allah nak selamatkan. Peniaga itu siap keluarkan resit dahulu yang diissuekan oleh Al-Syabwah. Orang Arab suka guna nama gelaran berdasarkan dari mana asal orang itu. Sekian, terima kasih.

Our purpose


Kuliah Maghrib | Masjid Al-Hidayah Bandar Behrang 2020 | 18 Jan 2016

Kuliah Maghrib | Masjid Al-Hidayah Bandar Behrang 2020 | 18 Jan 2016

Penawar penyakit2 zahir dan batin

Ruqiyyah yg di ajar Rasulullah ﷺ

1. Aku berlindung dari kalimah Allah yang sempurna dari makhluk

Amalkan pagi dan petang

2. Aku berlindung dari kalimah Allah yang sempurna dari segala gangguan syaitan dan binatang berbisa dan sorotan mata yg jahat

Amalkan pagi dan petang

Sebarang unsur jahat bermula dengan pandangan mata

Doa ini juga dibaca oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ishak

Emosi yg tidak terbatas dari pandangan yg tidak disandarkan pada Allah membuka ruang kpd syaitan merosakkan manusia

Boleh dibaca ketika bermusafir

Ada jin khas yg mengganggu kanak2

Kuliah Maghrib | Masjid Batu | Ustaz Yaacob Yusran Yusuf | 16 Jan 2016

Kuliah Maghrib | Masjid Batu | Ustaz Yaacob Yusran Yusuf | 16 Jan 2016

Panjang umur semoga terus taat pada Allah.

Kelebihan Nabi ﷺ. Bukan sahaja memberikan rahmat bagi manusia ttp juga kpd makhluk yang lain.

Tidak ada 1 pun sifat keji.

Abu Jahal sewaktu hampir mati di perang badar mengaku berdusta ttg Nabi ﷺ. Yg bunuh ialah Abdullah Bin Mas'ud.

Orang yang paling bijak ialah orang yang paling banyak mengingati mati.

Hak atas muslim lain ada 6, antaranya:
* Jemputan kena pergi
* Uruskan urusan kematian

Nabi tidak akan membalas kejahatan dengan kejahatan

Muhasabah diri: jika mati, apa yang orang kata tentang kita. Org akan gambarkan kita sebagai orang mcm mn?

Nabi seorang yang sangat pemaaf.

Lama tak pi Pasar Seberang Jaya


via Instagram http://ift.tt/1J7UhSB