Faizal Rahman

Monday, April 13, 2009

Projek mencuci carpet kereta

Projek mencuci carpet kereta
Disebabkan hari ni cuti (walaupun sebenarnya x berapa nk kira cuti, sbb malam karang kena masuk keje), maka terpanggillah aku untuk merajinkan diri mencuci karpet kereta aku ini, karpet ni sebenarnya baru dibeli dari salah seorang geng MHCC (Malaysia Honda Civic Club). Walaupun baru dibeli tp biasalah condition dia amatlah kurang memberansangkan sbbnya carpet ni bukan ada jual yang baru kat kedai2, kereta lama punya model ni mmg susah nak nk cari cari terutamanya untuk spesis2 terancam ni. Karpet ni mamat tu dapat di kedai potong kereta atau dikenali juga sbg kedai half-cut atau hafkat.

Projek mencuci carpet kereta
Walaupun kondisi agak comot berbanding karpet yg sedia ada dalam kerete tu, tp berbezaannya amat ketara dari segi kualitinya, yg kat dalam kereta tu carpet aftermarket. Jadi mmg x original. cutting dia pun x berapa ngam dengan lantai kereta tu, carpet yg baru beli ni amat tebal. boleh kata 2 kali ganda ketebalan karpet dlm kereta tu.

Projek mencuci carpet kereta
Masa mula2 tgk carpet ni pelik jugak sbb kenapa dia x tulis civic. Biasanya mesti tulis civic kat logo tu, tanya kat mamat tu, original ke tidak ni, dia ckp ori tp dia x pasti kenapa nama dia Orthia. Mamat tu (lupa nak tanya nama dia huhu) ada 3 set carpet untuk Honda Civic EG ni, yg dua lagi tu mmg ada tulis Civic. Pelik jugak. Tp sbb tgk condition ni terbaik, amik yang ni je lah.

Esoknya tu aku Google keyword Orthia ni. Baru tau rupa2nya mmg ada model Honda Orthia ni. Tp utk market Jepun sahaja. Nak tau kereta ni mcm mana? Nnt aku letak gambar kat bawah ni karang. Honda Orthia ni mmg kelahiran dia sama era dengan Civic EG ni, ia merupakan model Wagon.. haaa ada model wagon rupanya. Mmg Honda Orthia ni base dari model Civic EG/EK. Jadi cutting dia mmg serupa.

Projek mencuci carpet kereta
Ni basak kena air hujan. Hujan kejap td, jadi biarkan je lah dia basah. Lepas hujan reda sikit aku buh sabun serbuk untuk washing machine tu pastu berusla satu-satu karpet tu, paling teruk belah driver, berdebu (sebelum tu dah dihempas2 dulu carpet tu kat dinding, kasi buang kotor2). Jenuh memberus carpet ni. Lepas tu sembur dgn air paip.

Projek mencuci carpet kereta
Last sekali jemur lah, saat aku memblog ni, belom kering lagi, mananya gerimis lagi kat luar sana tu. Harap2 kering nnt xde lah nampak kotor2 dah. Confirm malam ni x boleh pakai lagi carpet tu, err camne malam ni, x payah pakai carpet atau pasang balik carpet lama atau bawak moto jer haha. Best jugak tu esok pagi balik x de la jenuh mengharung jem.

Ni Gambar Honda Orthia:



8 comments:

  1. pergh... lama tak membaca tulisan sebegini.. syabas!

    ReplyDelete
  2. perli ekk, mentang2 lah x kita x pandai menulis sgt huhu

    ReplyDelete
  3. carpet kia ori dr korea ada x org jual? yg kt kereta tu xbagus la.. dh lembik...

    ReplyDelete
  4. x pernah jumpa lagi, nnt kalau jumpa bgtau.

    smlm dah start pakai karpet 'baru' nih, gebu jer huhu

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:22 AM

    tau x maner2 tmpt yang der cuci carpet yang dlm kete 2..bkn carpet kt gmbar ner..carpet dlm kete..ada saper2 tau x?? klu xder, ada tau x kedai yg der wt tukar carpet dlm ngan harga yg berpatutan...ops sory carpet dlm kete kelisa..klu ada saper2 yg tau boleh kasi tau x?? sbb semlm kt sg buloh banjir...so kete msk air.. klu ada emil sy kt raf_201@yahoo.com id ym raf_201

    ReplyDelete
  6. X pasti, kena bukak semua kerusi tu, mungkin kena bawak pegi bengkel utk bukak dan cuci kat car wash

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:43 PM

    Ooo cam 2 ekkk...xpenah try bukak ner tkt len jd lakkk..xper2 sy try tgk dlu klu xpandai bukak kena jea anto car wash 2 pun klu dier ada ambik cuci carpet ner..maceh arr bro faizal

    ReplyDelete