Selasa, April 27, 2021

ThinkPad T60 14.1" SXGA+ Screen

Assalamualaikum, bertemu lagi dalam posting berkenaan ThinkPad. Banyak juga dah post berkenaan ThinkPad dalam blog ni.

Kali ni projek tukar screen ThinkPad T60 14.1". Screen beresolusi 1400x1050 pixel atau SXGA+. Asalnya laptop ini didatangkan dengan resolusi 1024x769 pixel atau XGA. Sebenarnya sebelum ni dah pernah tukar screen SXGA+ tapi screen tu ada masalah kuning yang kuat. Susah nak cari screen untuk laptop berusia 15 tahun ni. Kali ni order dari luar negara untuk dapat kualiti screen yang bagus.

Tak selesa nak guna bila screen ada masalah yellowish

Lama juga menunggu screen sampai

Sebenarnya FRU screen untuk laptop ni ialah LTN141P4-L02 tapi L04 pun compatible juga, rasanya beza sikit kat panjang cable ke controller

Bersedia untuk dioperate

Dah siap sambung cable, kita test on dulu. Berjaya juga menghidupkan semula ThinkLight kat atas tu

Nampak cun sekali laptop dengan resolusi 4:3 ni, screen rasa lebih luas dan kalau nak membaca atau menaip memang best berbanding screen 16:9 yang banyak sekarang ni

Angle view pun nampah lebih cun, tapi tak boleh nak dibandingkan dengan IPS punya displaylah

Siap pasang skru semua dan sticker cover lubang skru, munking lebih baik kena letak double sided tape supaya lebih rapat dan tiada gap

Bersedia untuk berkhidmat semula

Sekian dahulu projek upgrade laptop ThinkPad T60 untuk kali ni. Selamat menjalani ibadah  puasa.


6 ulasan:

  1. terer upgrade sendiri..

    BalasPadam
  2. Nice... terrer tuu... boleh upgrade sendiri...

    BalasPadam
  3. Bang, screen T60 beli di mana? Boleh bagi link.

    Terima kasih

    BalasPadam