Rabu, April 20, 2005

Kisah Hukuman Gantung

HUKUMAN GANTUNG sampai mati merupakan hukuman paling berat yang boleh dijatuhkan ke atas mana-mana orang perseorangan yang didapati melakukan kesalahan di bawah akta-akta tertentu seperti yang telah diperuntukkan oleh undang-undang negara. Hanya seseorang wanita yang sedang mengandung sahaja boleh dikecualikan daripada hukuman tersebut tetapi mahkamah boleh menggantikannya dengan hukuman penjara seumur hidup seperti yang termaktub di bawah Seksyen 275 Kanun Prosedur Jenayah (CPJ). Berbalik kepada hukuman mati ini, ia bukanlah satu proses yang mudah kerana banyak prosedur dan peraturan yang perlu diikuti oleh pihak penjara sebelum dibolehkan melaksanakan hukuman yang menakutkan ini. Untuk itu, Jabatan Penjara Malaysia telah melantik beberapa orang pegawainya untuk menyandang jawatan paling menggerunkan ini yang dinamakan Pegawai Tugas Khas atau 'tukang gantung'. Tukang gantung bukanlah satu jawatan yang diimpikan oleh mana-mana pegawai jabatan ini kerana ia dilihat sebagai satu tugas yang cukup mencabar, baik dari segi fizikal mahupun spirituil. Memang berat tugasan ini kerana kami boleh diibaratkan sebagai 'pencabut nyawa' tetapi kalau bukan kami yang buat kerja tersebut, siapa lagi?'' katanya dalam satu pertemuan baru-baru ini.

Melihat pada fizikalnya sendiri ia sudah cukup menggerunkan. Dengan ketinggian hampir enam kaki dan berat mencecah 100 kilogram, pegawai penjara yang sudah berkhidmat lebih 20 tahun ini juga mempunyai raut wajah yang cukup garang. Pendek kata, melihat wajahnya sahaja boleh membuatkan banduan 'kecut perut'. Pun begitu, beliau mengakui tidak ramai warga Jabatan Penjara waima anaknya sendiri tahu yang di sebalik tugas harian sebagai pegawai penjara, beliau juga sebenarnya menjalankan tugas sebagai tukang gantung. Isteri saya sahaja yang tahu tugas saya ini tetapi kami tidak pernah berbincang mengenainya, saya pun tak pernah bercerita dengan saudara-mara apatah lagi berborak mengenai 'kerja' itu di kedai-kedai kopi kerana tiada apa yang perlu dimegahkan dengan tugas ini. Pendek kata bila bercakap mengenai hukuman mati, semuanya automatik menjadi rahsia, orang tak tahu saya tukang gantung malah saya sendiri pun tidak tahu siapa yang akan saya gantung, katanya. Menurut pegawai yang berusia dalam lingkungan 50-an ini, beliau hanya tahu identiti banduan yang akan digantungnya itu kira-kira sehari sebelum hukuman tersebut dilaksanakan. Katanya, tugas menggantung pesalah selalunya dijalankan pada hari Selasa dan Khamis iaitu di antara pukul 5 hingga 7 pagi.

Sejurus sebelum menjalankan tugas tersebut, beliau terlebih dahulu secara berseorangan akan masuk ke bilik banduan yang dimaksudkan sebelum menggari tangan pesalah tersebut ke belakang. Beliau kemudian akan menyarungkan muka pesalah dengan kain hitam dan membawanya keluar dari sel akhir untuk ke bilik gantung sambil dibantu beberapa wadar yang lain. Sebelum tugas menggantung dilakukan, saya akan mengambil ukuran berat banduan dan ketinggiannya terlebih dahulu, selalunya semakin berat seseorang banduan, semakin pendek tali yang digunakan dan begitulah sebaliknya. Ini penting kerana jika salah perkiraan, ia akan mencederakan leher banduan, silap hari bulan kepala boleh putus dari badan, apa pun saya bersyukur kerana kes seperti itu tidak pernah berlaku dalam sejarah pelaksanaan hukuman mati di negara ini, katanya. Mengenai keadaan mayat, pegawai tersebut memberitahu, selalunya muka pesalah akan bertukar kebiruan atau kehitaman selepas digantung kerana kekurangan oksigen. Ujarnya, lidah pesalah juga akan terjelir sedikit dan leher akan mengecil hingga sekecil batang penyapu. Tetapi yang paling menggerunkan, sebaik sahaja ikatan dilonggarkan, selalunya akan kedengaran bunyi 'dengusan' daripada mulut mayat berkenaan. Bunyinya seperti ini, eeeerrrrkkk, ia sebenarnya hasil tindak balas gas dalam badan tetapi kalau kita tak biasa, kita mungkin terkejut besar, katanya sambil ketawa.

Menurut beliau, sebelum digantung, pesalah akan diminta berdiri di atas sebuah platform. Setelah mendapat isyarat daripada pegawai atasannya, barulah beliau menarik 'gear' dan platform itu akan terbuka hingga menyebabkan tubuh pesalah jatuh ke bawah. Tidak seperti yang difikirkan oleh kebanyakan orang, sebenarnya tidak ada beban seperti guni pasir atau beg yang diikat di kaki pesalah. Selalunya sebaik sahaja terjatuh ke bawah, tulang leher pesalah akan terus patah atau lari dari kedudukan hingga menyebabkan dia mati serta-merta. Setelah dibiarkan tergantung untuk seketika, mayat akan diturunkan sebelum diperiksa oleh doktor yang bertugas. Mayat pesalah juga tidak perlu menjalani proses bedah siasat seperti persepsi sesetengah pihak. Ia sekali gus menamatkan cerita-cerita 'nakal' kononnya organ pesalah akan diambil untuk dijual dan sebagainya. Selepas itu, mayat akan diserahkan kepada waris atau keluarga untuk diuruskan pengebumiannya. Kerja-kerja menggantung pesalah akan dilakukan dengan cepat dan pantas, tak sampai beberapa minit pun. Di saat itu tidak ada ruang untuk melakukan kesilapan, semuanya mesti cepat dan sempurna. Kami juga tidak akan bercakap-cakap baik sesama anggota mahupun dengan pesalah dan hanya menumpukan perhatian pada tugasan yang diberi. Matinya pesalah bermakna tugas kami pun selesai, selepas itu kami semua akan kembali menjalankan tugas hakiki masing-masing dan meneruskan kehidupan seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku, katanya.

Mengenai `gangguan' yang diterima sepanjang menjalankan tugas ini, beliau mengakui pernah `dikacau' namun menganggap ia adalah asam garam dalam kehidupan seseorang tukang gantung. Pernah suatu ketika dulu, katanya, ada seorang banduan akhir yang meminta untuk menghisap rokok sejurus sebelum digantung. Pada awalnya beliau bersetuju untuk memenuhi permintaan banduan tersebut tetapi disebabkan faktor masa dan peraturan, beliau terus menjalankan perintah gantung tanpa banyak bicara. Tiba-tiba suatu malam ketika saya sedang tidur, mayat lelaki yang saya gantung itu 'datang' dalam keadaan terbongkok-bongkok ke bucu katil dan mencuit-cuit tubuh saya. Dia kemudian meletakkan jarinya ke bibir seolah-olah mahukan rokok yang saya janjikan padanya dulu, bagaimanapun dengan hormat saya memintanya pulang dan dia pun terusmenghilang kan diri. Sehingga kini saya tertanya-tanya adakah perkara tersebut memang betul-betul berlaku ataupun cuma mainan tidur semata-mata, katanya sambil tersenyum. Selain itu, beliau mengakui selalunya akan menerima 'alamat' beberapa hari sebelum ditugaskan untuk menggantung pesalah di penjara. Antaranya beliau akan rasa panas di belakang leher, berdebar-debar, gelisah dan tidak sedap hati. Selalunya selepas beberapa hari mengalami gangguan tersebut, beliau pasti akan dipanggil oleh ibu pejabat untuk menjalankan tanggungjawabnya. Kalau diikutkan, Jabatan Penjara Malaysia boleh berbangga kerana kita di sini menjalankan tugas dengan seteliti mungkin sehingga tidak ada setitis pun darah yang keluar dari tubuh banduan yang kita gantung berbanding hukuman tembak dan kerusi elektrik yang dilakukan di penjara-penjara luar negara,'' ujarnya.

Mengenai tali yang digunakan untuk menggantung pesalah, beliau berkata, ia merupakan tali khas yang diimport dari luar negara dan harganya mencecah ribuan ringgit. Ini kerana tali tersebut sangat berkualiti, tahan lasak serta tidak melukakan leher pesalah.Beliau yang mengakui kerap tersentuh hati ketika melaksanakan hukuman gantung menasihati orang ramai supaya menjauhi jenayah kerana ia boleh merosakkan diri sendiri, bangsa, negara dan agama. Cuma saya minta orang ramai supaya jangan menghina banduan-banduan akhir ini kerana mereka sekurang-kurangnya tahu bila akan mati dan berkemungkinan sudah bertaubat, tetapi bagaimana pula dengan kita? Terus terang saya katakan ada kalanya mayat mereka lebih sempurna daripada mayat orang lain, ada mayat banduan yang saya gantung itu berbau wangi dan ada yang wajahnya berseri-seri serta tersenyum seolah-olah pemergian' mereka dirahmati-Nya, ujar beliau. Sebelum meminta izin untuk berundur diri, beliau berkata kepada penulis: Saya berharap cerita saya ini dapat memberi keinsafan dan pengajaran kepada kita semua. Ingatlah, seandainya saya sudah menarik `gear' di bilik gantung itu, hanya keajaiban sahaja yang boleh menyelamatkan nyawa banduan tersebut dan sejarah telah membuktikan, keajaiban itu tidak pernah berlaku!

~sumber - email dr kawan2, thanx.

12 ulasan:

 1. Hapuskan hukuman gantung..hanya Allah S.W.T. berhak mencabut nyawa hamba-NYA

  BalasPadam
  Balasan
  1. sy sokong....manusia tidak berhak untuk mencabut nyawa seseorang...hukuman gantung juga sama dengan membunuh secara sengaja...biarpn besar keslahan seseorng,kita sebagai manusia tidak berhak untuk menamatkan riwayat sesama manusia..dn jelas diperintahkn Allah bhwa kita haruslh saling mengampuni dn memaafi...

   Padam
 2. Polis berkata kepada pesalah..kamu tiada hak untuk membunuh manusia..tetapi polis membunuhnya..pelik betul

  BalasPadam
 3. babi umno.hapuskan hukuman mati. hukuman ini hanya sesuai untuk kes bunuh sahaja. bukan kes edar dadah. ia boleh menyebabkan penganiayaan kepada orang yang tak bersalah.

  BalasPadam
 4. pn laily sekiranya org yg digantung x bersalah mungkin ada hikmah disebalik hukuman yg dijatuhkan ke atasnya.lgpun untuk menjatuhkan hukuman gantung x semudah menutur kata..ramai juga yg bersalah dalam kes 39b ADB(1952) yg terlepas ke tali gantung..yg menjalankan hukuman gantung adalah tugasnya begitu so jgn salahkan dia..sama seperti kerja tarik keta..kamu mealawan ke sbb tu kerja dia.begitu juga polis trafik yg kerjanya keluarkan saman kpd yg salah

  BalasPadam
 5. hm..kamu ni tak tau..org tu mmg patut di gantung cuma semasa d bilik akhir..banduan ni dah banyak bertaubat..sebab tu ada kejadian banduan yang di ganting tu wangii..walau apapun..mereka ni tetap bersalah.. klu bukan pejara lagi sanggup cabutnyawa pesalah..sapa lagi yang sanggup tanggung tugas ini..

  BalasPadam
 6. hello bro jgn suka cakap org babi,entah2 kau tu pengedar dadah, x suka hukuman mati terhadap pengedar dadah,jgn salahkan umno n kerajaan,pengedar dadah dgn pembunuh same aje.....dua2 membunuh.bodoh...

  BalasPadam
 7. Hello Si Babi.Kalau membunuh; seorang dua saja yang mati. Kalau mengedar dadah,tak terhitung jumlahnya yang mati. Negara, bangsa dan agama akan rosak.

  BalasPadam
 8. salam...utk anda semua just satu je saya nk kongsi...hargai nyawa anda,so jgn lor wat perkara yg boleh mlanggar hukum agama.bgsa dan negara...

  BalasPadam
 9. Bukan senang2 hakim nak jatuhkan hukuman mati.Kalau tak cukup bukti atau keraguan..dan selalunya bertahun2 diaorg tu diberi kesempatan untuk buat rayuan.Tak kena btang hidung sendiri mmglah cakap hukuman mati tak patut..cuma kalau kena dgn darah daging sendiri..adik beradik mati psl dadah ke mak bapak kena bunuh ke boleh nak biarkan ..semua tu untuk dijadikan pengajaran..apa-apa Allahualam.

  BalasPadam
 10. blog ni bagus untuk pengetahuan..tq bro faizal rahman...

  BalasPadam