Congratz Lorenzo for MotoGP Le Mans, France


Lambat je update, agak malas sbnrnya sbb race smlm agak kurang menrik, sbb dia kurang menarik ialah kondisi track yg basah, baru lepas hujan. Kalau x silap europe skrg mmg tgh wet. Harap minggu depan dekat track Mogello, Italy akan kering sekering2nya. Tak byk aksi2 menarik dalam pusingan ke-4 ni. Kalau ada pun aksi rider2 tersasar sbb susah nk control motor. Semasa race ni rider2 terpaksa masuk pit dan tukar motor sbb keadaan tayar yang tidak sesuai. Jarang ssekali sbnrnya MotoGP masuk pit dan tukar motor ni, biasanya kalau track terlalu teruk, race akan diberhentikan terus.

Dari awal race top2 rider berada di depan, Lorenzo, Pedrosa, Rossi dan Stoner. Respek dekat Lorenzo sbb mmg dari awal nampak keyakinan dia untuk menang, dia antara rider paling lambat sekali tukar motor. Rossi paling awal sekali!. Lepas Rossi tukar motor dia kena penalti sbb bawak laju masa dalam pit, penalti ni rasanya masa akan ditolak untuk tempoh tertentu. Dah lah kena penalti lepas2 tu jatuh pulak si Rossi ni, tukar motor sekali lg, smgt betul nk collect point walaupun untuk berada dikedudukan yg ok adalah mustahil.

Aksi2 menarik lain rasa masa lap last bila Pedrosa memintas Dovizioso. Ikutkan Dovizioso dah lama berada ditempat ketiga, mungkin motor dia ada drop sikit power, tu yg Pedrosa dapat kejar untuk tempat ketiga. Tempat kedua jatuh kepada Melandi yang menunggang Kawasaki. Walaupun menunggang Kawasaki, team dia ni langsung tak dapat sponsor dari Kawasaki. Kawasaki x yakin agaknya team ni akan menonjol. Stoner ditempat kelima manakala Rossi menghabiskan race ditempat ke-16!

Berikut keputusan akhir untuk track Le Mans ni:
  1. Lorenzo
  2. Melandri
  3. Pedrosa
  4. Dovizioso
  5. Stoner
Keputusan point keseluruhan sehingga pusingan keempat:
  1. Lorenz0 - 66
  2. Rossi - 65
  3. Stoner - 65
  4. Pedrosa - 57
  5. Melandri - 43
  6. Dovizioso - 43
Untuk 125cc dan 250cc aku x tgk langsung, jadi xde nak ulas apa2.

Untuk ulasan race terdahulu sila ke pautan: Pusingan pertama, ke-2 dan pusingan ke-3

Jumpa lagi di pusingan ke-5 di Mugello, Italy minggu depan. Mugello tu kampung Valentino Rossi!