Team Mercedes Petronas 2010




Belum final lg design ni..

Nasgo kampung + Nescafe ais. #iPhoneography




Hari terakhir Hashim di UPPA

Last day Hashim di UPPA

Hari ni hari terakhir Hashim kat UPPA. Kepada yang tak tau, UPPA tu stand for Unit Penyelidikan Pendidikan Asas. Kat sini lah kami mencari makan. Hashim ni baik budaknya, baik sesangat sampai kadang risau nk bergurau lebih2 sgt, dari mula2 masuk keja sini dulu sampai skrg dia ni yang paling banyak membantu, mengajar apa2 yang patut tentang suasana kerja di sini. Dah lama dia kat sini setahun dua bulan, untuk projek InSPIRE dia lah yang paling lama dan tahu banyak perkara. Pagi td nampak dia masih bersemangat buat kerja, seboleh2 dia nk akhiri semua kerja2 yg ada sebelum pergi.


Last day Hashim di UPPA


Pemergian dia hari ini semestinya meninggalkan rasa kehilangan. Apa pun dia membuat pilihan yang betul untuk terus berjaya, aku pernah rasa mcm mana last day bekerja sblm meninggalkan tempat cari makan selama bertahun2. Xde beza apa2, teruk mcm mana pun kira rasa tempat kerja kita, majikan kita layan kita, ketidakadilan dll, kerja mcm biasa jer, xde lak rasa nk memberontak ke apa, nk burukkan nama sapa2 ke. Sampai satu tahap kita kena jugak berhijrah walaupun yg baru itu belum tentu elok dr yg lama. Hidup bukan lama sgt kalau ikut umur Nabi Muhammad, tinggal separuh usia lg, tuptap2 setahun dah berlalu, cepat masa berjalan skrg, so cubalah kalau ada rezeki berhijrah, cari pengalaman baru kalau rasa yg lama itu terlalu statik dan tak stabil. Aku x tau lg berapa lama aku akan di sini, masih awal lg rasa, kerja pun byk lg, x puas rasa kalau x dpt habiskan projek ni sampai tamat, lg pun kena ikut kontrak. Apa2 pun selamat berjaya kpd Hashim, moga murah pintu rezeki. Halalkan makan minum, 0-0. Stay keep in touch x kiralah di alam nyata atau maya. Kalau nk kahwin jgn lupa jemput, insyaAllah. Moga 2010 membawa sinar bahagia..

Working together..




Check apa2 yg patut..




Dah lama x bukak hood depan nih..

Great teacher is a great artist



Typography hari ini. Pagi yang tak tau nk buat apa ni, x de kerja nk buat, buatlah benda2 ngarut2 mcm ni, best jugak pakai font Cambria ni..

Untk pengetahuan John Steinbeck ni seorang penulis yang terkemuka suatu masa dahula era 50-60an, pernah dapat noble prize dalam literature.

Look at this great picture from Edwin app The Better Camera for iPhone




Lots of frame and effect selection. Try it!

Layan tomyam malam ni




Baru lepas cuci kereta Mel td dekat area Lebuh Nipah. Gi yg dekat blkg
Kompleks BJ x bukak pulak. Lepas tu masa untuk menjamu selera kat
kadai tomyam depan hentian bas Sg. Nibong.

Malaysia on Twitter trending topics



Satu lagi kejayaan selepas pasukan bola sepak Malaysia menewaskan Vietnam dalam final sukan SEA. Bukan senang nk masuk Twitter trending topics ni, query yg pernah masuk suatu masa dulu Nizar. Huhuhu.. Indon tgk mesti jeles ni..

Google tribute to Aztec sun stone


The Aztec calendar stone, Mexica sun stone, or Stone of the Sun (Spanish: Piedra del Sol), is a large monolithic sculpture that was excavated in the Zócalo, Mexico City's main square, on December 17, 1790.

Measuring about 3.6 metres (12 ft) in diameter, 1.22 metres (4 ft) in thickness and weighing 24tonnes, the original basalt version is presently on display at the National Museum of Anthropology in Mexico City's Chapultepec Park. Images from the Sun Stone appear on the reverse of Mexican pesocoins of all denominations. This basalt sculpture is a representation of the Aztec calendar.


See this doodle in action at Google Mexico!


p/s: Cari2 jugak kut2 ada doodle tribute untuk tahun baru calendar Islam hijrah, harap2 ada lah, kalau x de mmg diskriminasi sungguh Google ni..

Pokok2 hiasan ku hidup subur




What you watched and searched for on YouTube in 2009

What you watched and searched for on YouTube in 2009:


"(Cross-posted from the YouTube Blog)

This year has been the biggest yet for online video, and for the first time we're sharing our official Most Watched lists and some of the fastest-rising search terms on YouTube. Some moments were big (President Obama's inauguration), some small (a Minnesota wedding party erupts into dance), some expected ('New Moon'), some surprising (Susan Boyle) — but all of them inspired, entertained and connected millions of people around the world via YouTube.

For these lists, we looked at view counts of YouTube's most popular videos (in some instances we aggregated views across multiple versions of the same video):

Most Watched YouTube videos (Global):
1. Susan Boyle - Britain's Got Talent (120+ million views)
2. David After Dentist (37+ million views)
3. JK Wedding Entrance Dance (33+ million views)
4. New Moon Movie Trailer (31+ million views)
5. Evian Roller Babies (27+ million views)

Most Watched music videos on YouTube (Global)*:
1. Pitbull - I Know You Want Me (82+ million views)
2. Miley Cyrus - The Climb (64+ million views)
3. Miley Cyrus - Party In The U.S.A (54+ million views)
4. The Lonely Island - I'm On A Boat (48+ million views)
5. Keri Hilson - Knock You Down (35+ million views)

Then, to determine the fastest rising search terms for each month, we examined the billions of queries that people searched for on YouTube (through December 15):

Fastest Rising YouTube search terms by month (Global):
January: inauguration
February: christian bale
March: the climb
April: susan boyle
May: pacquiao vs hatton
June: michael jackson thriller
July: michael jackson
August: usain bolt
September: kanye west
October: paranormal activity
November: bad romance
December: tiger woods

Fastest Rising YouTube search terms by month (U.S.):
January: obama inauguration
February: on a boat
March: watchmen
April: susan boyle
May: pacquiao
June: michael jackson thriller
July: wedding
August: send it on
September: kanye west
October: paranormal activity
November: adam lambert
December: tiger woods

There are a lot of interesting nuggets in here. The fastest rising U.S. search term in July was [wedding], clearly related to JK Wedding Entrance Dance, the third Most Watched YouTube video of the year. And while [michael jackson] was Google's fastest rising search term in 2009, [michael jackson thriller] was the faster rising search on YouTube. Movie trailers ('New Moon,' 'Watchmen,' 'Paranormal Activity') and inspirational moments (Susan Boyle, Usain Bolt) were popular, as were sensational celebrity scandals (Christian Bale, Kanye West, and most recently, Tiger Woods).

We hope to expand these lists in the future, so if there are any 'Most Watched' categories you'd like to see in 2010, let us know by leaving a comment on the YouTube Blog.

*Note: Some music videos may be unavailable in your country due to copyright restrictions.

Posted by Jamie Davidson, Associate Product Manager"

One-click Blogging with BlogThis! Chrome Extension

Blogger Buzz: One-click Blogging with BlogThis! Chrome Extension:


"More and more of you are using Google Chrome (more than 30 million active users now!), and we want to let you know that a Blogger extension is included in the Chrome Extensions gallery. The BlogThis! Chrome extension is available now, one of several hundred extensions to be found in the Chrome extensions gallery.

Using the BlogThis! Chrome extension, you can start writing a blog post in one click. Whenever you are inspired by a web page you are looking at and want to blog about it, just click on the BlogThis! button on your Chrome toolbar, and the Blogger post editor opens up with a pre-populated link to the web page you were on. If you want to include any text in your post, simply highlight it before clicking on the BlogThis! button. Edit the post as you'd like, and publish it instantly or save it as a draft for future posting.

To try out the BlogThis! Chrome extension, first switch to Google Chrome BETA (if you are not already on that version), and install the BlogThis! extension by clicking on 'Extensions' on your browser toolbar or visiting the BlogThis! extension homepage. Note: Extensions are only available for Chrome on the PC and Linux; Extension support on Chrome for Mac is under development."



Test BlogThis! Chrome extension :-)

Mee goreng + nescafe ais




Cermin kereta member pecah

Baru td member seofis ni dikejutkan dengan berita cermin kereta dia
pecah, ingatkan sebab apa, teruslah bergegas ke tempat parking untuk
melihat kejadian dengan lebih dekat. Menurut cerita seseorang di
tempat kejadian cermin tu pecah disebabkan terkena batu dari pemotong
rumput, mmg rumput kat kawasan tu baru potong pun. Member tu td tgh
report kat pejabat keselamatan. Mungkin boleh claim agaknya, tungguu..

The art of peace



#typography #quote

The Art of Peace is not easy. It is a fight to the finish, the slaying of evil desires and all falsehood within. On occasion the Voice of Peace resounds like thunder, jolting human beings out of their stupor. --Morihei Ueshiba

Go green!




We need to generate our own oxigen. Mari bercucuk tanam di dalam
rumah. Photo taken using MoreLomo app for iPhone. App terkini selepas
Sentinel: Mars Defense.

Bercucuk tanam di dunia realiti




Bleh ke hidup pokok2 ni? Baru beli td konon nk deko rumah sikit.

Good morning semua




Selamat pagi Sabtu, weekends ni baru lah dapat rehat sejak dari kenduri kahwin ari tu, bayangkan Sabtu/Ahad kenduri, Selasa dah balik Penang sbb Rabu dah kena keje, hujung minggu lepas tu pulak ada bengkel dekat Eastin, so mmg xde rest langsung sejak 3 minggu lepas. Hari ni baru dapat rest sikit, bila free sikit mcm ni, rasa badan aku ni melekat kat tilam ni, x boleh cabut dah, ni tulis blog pun melekat lagi ni, camne ni bangkit ni tolongggg..