Eryna Zulaikha

p/s: Kalau x tulis entry ni aku rasa aku berhutang pulak.

Hari ini hari ke 14 Eryna Zulaikha lahir ke dunia. Dia lahir pada pagi 9 Julai 2010 (Jumaat). Mudah2an ada berkat lahir hari Jumaat tu. Kepada yang follow blog ni rasa dah tau, awal2 kelahiran tu mmg ada update blog tpnya just buh gambar2 tanpa ada penulisan, x sempat laa lepas tu mcm2 perasaan ada gembira, lega, takut dll.

Kalau nk tgk gambar2 Eryna boleh la semak blog2 post dahulu dalam 14 hari ni, x pun tgk archive bulan Julai 2010 ni. Berat dia masa lahir adalah 2.3 kg, agak kecillah dari average berat baby2 lain yg lahir, bila kecik mcm tu mcm2 lah risau, antara yg buat risau ialah pasal kadar degupan jantung dia yg akan x stabil masa mula2 lahir tu, kena refer ke pakar jantung kanak2. Resultnya nasib baik ok, cuma ada lubang jantung yg belum tutup habis tp lubang tu sangat kecil. Next check up jantung 9 bulan lg, so mmg doc tu anggap ia normal, cuma perlu masa untul heal sendiri. InsyaAllah.

Satu lg masalah pada baby ialah kekuningan. Dari awal sampai skrg kuning tu masih ada, sepatut kalau ikut doctor 14 hari sepatut boleh settle. Td pergi Wad Neonatak untuk check semua, berat 2.2 kg, yg kuning tu akan dpt result 2 minggu lg, kena follow up lah lg. Kesian baby asyik kena amik darah, td kena amik urin lak guna cara stensil, nk guna cara biasa susah sbb baby girl, kalau baby boy sng ada paip keluar.

Harap2 baby akan besar cepat sikit, dan hilang terus kuning2 tu. X elok lama2.

Harap mak baby selalu positif dalam keadaan mcm ni.

Hari ke 7 ritu aku registerkan Eryna kat JPN, mujur urusan x rumit sangat. Twitter aku reg kan esoknya (hari ke 8) bleh follow @erynaf. Facebook2 x main ler haha.