Khamis, Oktober 27, 2022

Projek Public Wifi Hospital

Assalamualaikum. Bertemu lagi dalam entry kali ini. Cuma nak update pasal satu projek inisiatif KKM di mana di fasiliti kesihatan akan diwujudkan kemudahan wifi percuma untuk orang awam. Mungkin inisiatif ini munkin agak ketinggalan tetapi sejujurnya keseluruhan hospital memerlukan kemudahan internet yang lebih baik sekurang2nya perlu ada backup untuk talian sedia ada. 

Akhir2 ini seperti ada ledakan kepada keperluan internet tetapi bandwidth tidak dipertingkatkan. Pelbagai internet connected device muncul setiap hari memerlukan initernet. Diharap permulaan kecil ini akan dapat dilanjutkan ke fasa2 seterusnya agar keseluruhan kawasan hospital mendapat akses kepada perkhidmatan wifi awam ini.

Aku macam biasa terpaksa bekerja hujung2 minggu untuk projek2 macam ni. Redha sahajalah walaupun tidak boleh claim kerja overtime dan rugi masa bersama keluarga.

 

Unboxing rack 9u

Lokasi pemasangan wireless AP pertama

Seronok tengok depa crimping, expert pun tetap tak lepas dari melakukan kesilapan

Pastikan rack level

Siap dipasang, tunggu TM masukkan UniFi 800MB

 Nantikan kemunculan perkhidmatan internet percuma ini.

Tiada ulasan: