Ahad, Jun 12, 2011

Tindakan MCMC menghad akses ke laman hosting

Betul ke tindakan MCMC block file hosting web site? Setahu aku user sign up untuk internet untuk mendapat full access kepada apa sahaja di internet ada ke clause yang menyatakan mana2 internet provider boleh block mana2 web? File hosting website ini adalah web yang menyediakan perkhidmatan meletak file secara percuma, pengguna boleh mendownload file2 ini semula. Jika alasannya ini akan menyesakkan talian maka alasan ini amat tidak kukuh untuk kerajaan Malaysia block web2 ini, pengguna internet membayar pakej unlimited untuk mendapat access unlimited, setiap kilobyte itu adalah hak pengguna. Ada juga sekarang ini dimana penyedia internet menghadkan kadar download contohnya jika mencapai mana2 aras, kelajuan internet akan berkurangan. Ini adalah salah satu cara untuk mengurangkan kesesakan di internet apapun kaedah ini ketinggalan zaman. United Nation telah mengeluarkan satu penyataan dimana access kepada internet adalah hak setiap individu. Menjadi kesalahan jika ada negara2 yang menghad access kepada internet.

Rujuk kes bekas presiden Mesir Hosni Mubarak yang akhirnya disaman mahkamah 70 billion kerana menghad access internet. Apapun usaha kerajaan terdapat 1001 cara untuk mendapat semula apa yang dihadkan ini, pengguna makin bijak, dan sanggup menggunakan apa sahaja kaedah untuk mendapatkan kembali hak yang ditidakkan. Semakin banyak kerajaan hadkan semakin byk individu yang akan berpengetahuan mencari jalan2 alternatif. Ada yang hanya mencari jalan, ada juga yang akan membalas dendam. Rujuk ayat thepiratebay.org berhubung tindakan kerajaan Malaysia.

Laman web perkongsian fail terkemuka Pirate Bay (TPB) menyuarakan perasaan tidak senangnya terhadap sekatan internet Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Kami sedih apabila Malaysia melampaui hak asasi manusia sekali lagi," kata wakil laman itu Winston Bay kepada Malaysiakini.

Beliau menegaskan kembali tentang penetapan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa internet merupakan sebahagian hak asasi manusia. 

Bagaimanapun, tambahnya, dalam masa yang sama Malaysia menutup akses terhadapnya.

Bay juga berhujah, TPB sebagai "pertukaran budaya paling besar dalam sejarah manusia" dan tidak dapat dihentikan oleh "kerajaan yang korup" dan "ketololannya".

"Orang ramai sudah tentu mampu menggunakan TPB walau apa pun caranya, seperti di negara lain yang tidak menyekatnya, trafik akhirnya tetap meningkat.

"Ia menunjukkan bahawa tidak ada tolak ansur dengan kerajaan yang korup dan internet mampu mengelakkan ketololan itu," kata Bay.

SKMM semalam menjelaskan menyekat beberapa laman sesawang akhir-akhir ini bukan satu bentuk penapisan, sebaliknya tindakan pematuhan undang-undang Malaysia.

Kenyataan itu menyebut, SKMM menerima permintaan daripada Bahagian Penguatkuasaan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk menghalang capaian kepada beberapa laman yang didapati melanggar Akta Hakcipta 1987.

Selain ThePirateBay.org, turut disekat MegaUpload.com, FileServe.com dan DepositFiles.com.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan