Ahad, Februari 08, 2015

Kuliah Maghrib Masjid Batu Ustaz Halim Nasir 8 Feb

Kuliah Maghrib Masjid Batu Ustaz Halim Nasir 8 Feb 2015


Sambung atat 12-13 Surah Ibrahim AS

Holy Quran 14:12
------------------
وَمَا لَنَآ أَلَّا نَتَوَكَّلَ عَلَى ٱللَّهِ وَقَدْ هَدَىٰنَا سُبُلَنَا ۚ وَلَنَصْبِرَنَّ عَلَىٰ مَآ ءَاذَيْتُمُونَا ۚ وَعَلَى ٱللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ ٱلْمُتَوَكِّلُونَ

"Dan mengapa pula kami tidak berserah diri kepada Allah padahal Ia telah menunjukkan jalan untuk tiap-tiap seorang dari kami menjalaninya? Dan demi sesungguhnya, kami akan bersabar terhadap segala perbuatan kamu menyakiti kami. Dan dengan yang demikian, maka kepada Allah jualah hendaknya berserah diri orang-orang yang mahu berserah".

Holy Quran 14:13
------------------
وَقَالَ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ لِرُسُلِهِمْ لَنُخْرِجَنَّكُم مِّنْ أَرْضِنَآ أَوْ لَتَعُودُنَّ فِى مِلَّتِنَا ۖ فَأَوْحَىٰٓ إِلَيْهِمْ رَبُّهُمْ لَنُهْلِكَنَّ ٱلظَّٰلِمِينَ

Dan berkatalah pula orang-orang yang kafir itu kepada Rasul-rasul mereka: "Demi sesungguhnya, kami akan mengeluarkan kamu dari negeri kami atau kamu menjadi seugama dengan kami". Lalu Tuhan wahyukan, kepada Rasul-rasulNya: "Demi sesungguhnya! Kami akan membinasakan orang-orang yang zalim.

Akan dikumpulkan ahli keluarga & kuturunan mana yg beriman di dalam Syurga. 

Buku Anekdot Madinah. Cerita professor yang ke Madinah dgn penuh bertawakkal. 

Setiap perkara yang kita tidak boleh terima sebaliknya ada hikmah di sebaliknya. 

Kesan Charlie Hebdo; 1. Quran dijual dengan banyaknya. 2. Pengarah filem Perancis telah memeluk Islam dan menulis tentang kebaikan Islam. 3. 

Ayat 25 Surah Qaf: 
Tiada ulasan:

Catat Ulasan