Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Fav from flickr: Analog ‘A’ in Lego


Typography + Lego + Gradient = Awesome.

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Skill mendongak Eryna


Update: Skrg @Erynazu dah laju merangkak, dari ruang tamu sampai ke sempadan dapur sat je sampai. Jenuh mengejar lak skrg ni keh2. Satu lg, susah betul nak tidur, tidur kejap2 je skrg, tak nak sangat duk lam court dia, nak bebas, siapa yang suka terkongkong betul tak?

Fav from flickr: 10219 Maersk Train


#Lego

USM vs Terengganu

Live dari Stadium USM. Ramai lak supporter Tganu kat stadium ni. Musim lepas rasanya Tganu kalahkan USM 7-1. Harap bleh bertahan mlm ni. Mng lg cun laa. So far Tganu byk menyerang.

Update: Final time USM 1-2 Terengganu. Ada 2-3 peluang keemasan yg USM lepaskan, rugi2.

Which country have the most number of prisoners

  1. United States: 2,019,234 prisoners
  2. China: 1,549,000 prisoners
  3. Russia: 846,967 prisoners
  4. India: 313,635 prisoners
  5. Brazil: 308,304 prisoners
  6. Thailand: 213,815 prisoners
  7. Ukraine: 198,386 prisoners
The rest are here:
http://www.nationmaster.com/graph/cri_pri-crime-prisoners

Per Capita

  1. United States: 715 per 100,000 people
  2. Russia: 584 per 100,000 people
  3. Belarus: 554 per 100,000 people
  4. Palau: 523 per 100,000 people
  5. Belize: 459 per 100,000 people
  6. Suriname: 437 per 100,000 people
  7. Dominica: 420 per 100,000 people

The rest are here:
http://www.nationmaster.com/graph/cri_pri_per_cap-crime-pris...

Link of the day 02/11/2011

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

I'm at Masjid Al Malik Khalid USM


ذکرالله


Link of the day 02/10/2011

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

The Best of (arwah) Shamrin & Fotograf


Layan gak. Beli CNY hari tu.

Kuasa Facebook runtuhkan Regim Mubarak

Wa'il Ghonim- pencetus revolusi Mesir kini. Melalui laman web Face Book 'Kulluna Khaled Sa'id' - berjaya mengajak rakyat Mesir bangkit menjatuhkan Rejim Husni Mubarak.

Pencipta Face Book barangkali tidak menjangka FB boleh mencipta revolusi. Tunisia, Mesir, entah mana negara lagi.
Pemuda 30an ini - kini muncul di Dream Channel - satelite tv Mesir - dengan isakan dan tangisan tetapi pendirian yang tidak tergugat - selepas 10 hari menjadi 'tamu' polis rahsia Mesir, bermula sehari selepas rakyat Mesir membanjiri Tahrir Square.

'Kulluna Khaled Sa'id - atau We are all Khaled Sa'id' http://www.elshaheeed.co.uk bermula sebagai dedikasi sekumpulan anak muda Mesir terhadap Khaled Sa'id - anak muda Mesir berusia 28 tahun yang dibunuh secara kejam oleh dua orang polis Mesir.

Khaled, telah muat turun dalam You Tube imej polis Mesir sedang membahagikan wang dengan pengedar dadah. Ia menimbulkan kemarahan polis. Ia diburu.

Saksi-saksi melihat bagaimana Khaled diambil oleh dua anggota polis, kepalanya dihantuk ke dinding dan tangga bangunan sehingga mati. Mayatnya dicampak di tepi jalan dan selepas post mortem, polis mengeluarkan kenyataan Khaled mati kerana terlebih mengambil dadah.

Dalam kenyataannya, polis menyatakan tiada kecederaan parah bagi Khalid.

Kematian Khaled menimbulkan kemarahan anak muda Mesir yang telah sekian lama menyaksikan kekejaman polis Mesir dalam berbagai cara. Ditambah dengan pembohongan dan rasuah.

Khaled serta merta menjadi simbol kebangkitan anak muda Mesir. Fotonya terpampang di sudut laman Kulluna Khaled.

Selepas anak muda Tunisia - Bu Azizi - menjadi simbol kebangkitan anak muda Tunisia - dan berjaya menghalau Presiden Tunisia lari ke luar negara - anak muda Mesir mendapat inspirasi dan semangat untuk bangkit tidak tertahan lagi.

25 Januari lalu kebangkitan bermula. Wa'il Ghonim - pakar IT yang bekerja dengan Google di Dubai bergegas pulang untuk menyertai anak muda Mesir lain yang telah menyahut seruan laman FB mereka. Keesokan harinya, beliau ditahan.

Keluarga dan majikannya cuba mengesan jejak beliau tetapi gagal. Tidak ada sebarang berita mengenai di mana beliau berada, sehingga lah beliau muncul di kaca TV Dream Channel.

Sebelum beliau ditahan, beliau telah memberikan password kepada rakannya yang lain. Hanya kini, beliau mengetahui rakannya telah terbunuh dalam kebangkitan kini.

Dalam wawancara yang boleh disaksikan di You Tube, Wa'il menegaskan kebangkitan rakyat Mesir hanya untuk menuntut hak mereka yang sah, kebebasan bersuara, keadilan dan keselamatan. Serta pembelaan terhadap mereka yang telah dizalimi. Mereka bangkit bukan untuk menimbulkan huru hara. Kerana itu, beliau merasa kesal adanya kematian baik di pihak orang awam termasuk rakan-rakan beliau mahu pun anggota keselamatan. Kesemua mereka, kata Wa'il, adalah syahid.

Tidak ada pihak yang patut menekankan ideologi mereka dalam kebangiktan sekarang. Tetapi nasib rakyat Mesir lah yang menjadi agenda sebenar.

Beliau menyebut bahawa beliau bukan agen mana-mana pihak sekalipun pihak polis cuba menekan beliau mengaku menjadi alat pihak lain semasa dalam tahanan. Katanya, keluarga beliau adalah kaya raya dan beliau sendiri mempunyai pendapatan lumayan dengan kereta besar dan kehidupan mewah di Dubai. Kerana itu, beliau tidak perlukan sogokan tetapi atas cintanya terhadap Mesir yang telah porak poranda oleh regim yang ada, beliau memberanikan diri mencetuskan kebangkitan ini. Beliau hanya ingin bersuara bagi pihak yang teraniaya dan majoriti rakyat Mesir yang miskin.

Beliau tidak mahu digelar hero atas kebangkitan ini kerana hero yang sebenar adalah rakyat Mesir yang telah berani bangkit. Semua yang telah terkorban dan anak muda yang sanggup bertahan di Medan Tahrir hingga kini, sudah hampir dua minggu.

Wa'il Ghonim tidak mengambil masa yang lama selepas pembebasannya untuk bersama di Medan Tahrir. Sekalipun isterinya, rakyat Amerika beragama Islam sedang menunggu di Dubai dan bapanya berada di Saudi.

Kita boleh bayangkan bahawa Husni Mubarak tidak mempunyai pilhan melainkan berundur.

Dalam rangka mengekang kebangkitan menerusi kemudahan Twitter dan FB, kerajaan Mesir menyekat laluan internet selama tiga hari, minggu lalu. Ia dibuka semula kerana hasil sekatan itu, lebih ramai anak muda membanjiri Medan Tahrir kerana mereka tidak lagi dapat merayau di alam maya, ber chit chat dan FB atau bermain on line game. Memang sangat menakjubkan!

Kepalsuan propaganda media Mesir juga terdedah dengan mudah dengan kemudahan FB dan internet.

Umpamanya kononnya letupan bom di Gereja Koptik baru ini dilakukan oleh Hamas, terdedah ianya dilakukan oleh polis rahsia Mesir sendiri.

Percubaan memainkan sentimen agama - sama seperti berlaku di bumi One Malaysia - digagalkan oleh imej-imej pemuda Islam yang sedang bersolat di depan kereta perisai tentera Mesir dilindungi oleh pemuda Kristian Mesir yang bersalib dan pemuda Kristian yang bersembahyang pada hari Ahad di Medan Tahrir dilindungi pula oleh Pemuda Muslim! Ia imej kesatuan hati dan budi yang luar biasa dari kebangiktan ini!

Isra' Abdul Fatah - pemudi Mesir adalah antara pencetus revolusi yang lain. Peranan gadis muda ini yang giat menerusi lamannya, menyatakan, revolusi hanya boleh berlaku bila mana semua orang benar-benar pergi berhimpun di Medan Tahrir dan tidak hanya berada dalam alam maya. Beliau pernah dipenjara selama lapan belas hari. Imej You Tube penuh emosi pada hari beliau dibebaskan dari tahanan sudah cukup membangkitkan sentimen anak muda Mesir. "Jika Mubarak membohongi rakyat Mesir selama tiga puluh tahun, adakah beliau akan bercakap benar beliau akan berundur seleosa September?" Tanya Isra'.

Di depan pemuda seperti Wa'il dan pemudi seperti Isra' - regim Mubarak sudah hilang legitimasinya dan menunggu masa untuk runtuh.

Kebobrokan Mubarak yang merata dan kekejaman yang lama, dengan menutup pintu kebebasan samada melalui pilihanraya palsu mahupun pembohongan media, serta membina rangkaian korupsi yang kian membarah, kini berhadapan dengan pembalasan dari rakyatnya sendiri. [Via]


Sementara itu sebuah NGO Melayu melahirkan sokongan kepada rejim Mubarak.

PERKASA supports Mubarak but hoped Egypt will return to peace. Confident what unveiled in Egypt will not happen in Malaysia. #PRU13Thu Feb 03 18:35:13 via web

Link of the day 02/08/2011

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Aktiviti cuti CNY

Khamis lepas aku balik ke Gombak sebab cuti CNY Khamis & Jumaat tu, tak ambil cuti extra pun sbb tak rasa memerlukan sangat nat cuti lama2, 4 hari pun dah kira ok, kat USM sepanjang Isnin hingga Rabu mmg lengang, ramai yang ambil cuti, student pun cuti seminggu. Minggu ni tak tau la kalau ada yang sambung cuti, smgt betul bercuti, kalah org Cina beraya.

Aktiviti hari Khamis tu duk rumah je sbb penat baru sampai petang tu. Kami gerak dari USM dlm pukul 10:40 pg, mmg target nak gerak lambat sikit sbb ada jemputan kahwin di Sungai Bakap. Sampai ke majlis kendiri tu dkt2 pukul 12, cun2 save budget makan tgh hari, lauk special sbb ada sambal petai, tak pernah lagi pegi kenduri kahwin ada menu tu. Tak jumpa pengantin pun sbb pengantin tgh bermake-up masa tu. Habis makan terus gerak ke Gombak.

Hari Jumaat tu pagi2 dah ke Mydin Danau Kota. Cari bahan2 mentah untuk di BBQkan, beli chicken wings + chicken ribs sikit & lamb shoulder. Lain2 tu sos2 semua, jenuh mencari sos BBQ takde last2 ke Giant Batu Caves pulak.

Tgh hari tu solat Jumaat kat masjid Al-Syakirin dgn abah & @aliffzachary. First time bawak Aliff (4 tahun), jenuh nak kawal dia masa khutbah. Masa solat ok shj. Petang tu pi cari kedai jual alatan jahit takde pun jumpa kedai semua tutup. Plan nak gi esoknya.

Petang dalam 6 lebih dah mula siap2 nak berBBQ, adik aku @faiz__rahman & abg ipar aku sibuk membakar, syok la jugak sbb BBQ tu menjadi, ada otak2 & sosej lg. Chicken wings tu mmg pilihan bijak kalau nak buat BBQ, cepat masak. Family Acu ada datang memeriahkan lg BBQ tu. Lewat2 sikit ada member sekolej 8 Kinabalu UM datang, aku ajak thru fb sbb dia kebetulan tinggal dekat je. Lama gak bersembang. Cikgu skrg kat Sri Gombak.

Esoknya hari Sabtu tu, kami ke IKEA, beli tak byk pun, cuci mata je yg byk, sbb space xde pun kalau nak beli yg besar2 ke Penang, nak kena bawak lori lain kali. Penat memusing dalam tu, makan kat foodcourt IKEA tgh hari tu, merasa la meatball yg acap kali diperkata org tu, pada aku rasa biasa je hehe, sedap tp taklah terlalu sedap.

Plan nak cari kedai jual alat jahit cancel sbb aku rasa penat sangat, nak jalan The Curve pun dah malas. Malam tu kami ke bazar larut malam Setiawangsa, tgk akak aku @hani_fadhlina berniaga kat situ dgn husband dia, tak semeriah Danau Kota tp ok la, lepas tu minum malam jap kat Bangi Kopitiam, best gak, tempat tu, kat Penang ni Kopitiam byknya cha ya yg punya.

Ahad pagi lewat2 sikit balik ke Penang, mujur jalan ok, tak jammed sangat, lepas Juru je yg kete byk sikit tp tak la slow sgt, tgk hala Utara ke KL jammed sepanjang jalan, line emergency pun digunakan sepenuhnya oleh malaun2. Aku rasa kalau dari Penang nak ke KL7-8 jam pun belum tentu sampai. Kalau dari Perlis? Fikir la sendiri haha. Gov kena buat PLUS2. Satu masa dulu Malaysia punya jaringan jalan raya antara terbaik di Asia, skrg hampeh, tak dapat nak maintain dengan kepesatan pembangunan & pertambahan bilangan pengguna.

Sampai tadi dalam pukul 4. Tertidur sat petang td, malam ni konon nak online sikit internet lak putus2, nk baru ok sikit dapat la update blog. Lama tak update blog dgn entry panjang2 mcm ni hehe.

p/s: Tgh tggu Domino's Pizza delivery sampai @melamyra belanja @erynazu tgh tidow...

Link of the day 02/06/2011

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.