Isnin, April 10, 2006

Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. pada 12 Rabiulawal, Tahun Gajah di Mekah al-Mukarramah sebagai pembuka rahmat di pelosok alam semesta.

Kelahiran baginda menjadi seribu satu tanda bahawa baginda akan menjadi utusan terakhir dalam menyampaikan risalah Islam. Ia merupakan peristiwa utama dalam sejarah Islam.

Baginda mempunyai kelebihan luar biasa, bukan sahaja dilihat dalam konteks sebelum kelahirannya tetapi dalam konteks semasa dan selepas dilahirkan. Peristiwa luar biasa ini disebut sebagai Irhas.

Irhas bermaksud satu perkara luar biasa bagi manusia yang normal dan hanya diberikan kepada bakal nabi. Irhas dikategorikan kepada tiga:

 1. Irhas yang dinyatakan di dalam kitab yang tidak boleh diubah atau dipinda.
 2. Alamat-alamat kerasulan yang dibuktikan melalui perkhabaran daripada orang alim melalui ilham dan sebagainya.
 3. Kejadian luar biasa yang berlaku semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Sehubungan itu, masih ramai masyarakat Islam yang sebenarnya tidak mengetahui peristiwa di sebalik kelahiran baginda. Ini kerana masih banyak lagi rahsia yang belum tersingkap.

Oleh itu penulis terpanggil untuk menyingkap kembali peristiwa di sebalik kelahiran baginda Junjungan Besar s.a.w.

Sebenarnya banyak keajaiban yang berlaku sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Pertama, semasa Rasulullah s.a.w. berada di dalam kandungan bondanya, Aminah, beliau tidak merasa susah sebagaimana dialami oleh ibu-ibu yang hamil.

Kehamilannya disedari melalui perkhabaran malaikat yang datang kepadanya ketika beliau sedang tidur. Malaikat mengatakan bahawa beliau telah mengandungkan seorang Nabi dan Penghulu kepada seluruh umat manusia.

Selain itu kehamilannya ditandai dengan haidnya terputus dan berpindahnya cahaya daripada wajah Abdullah ke wajahnya.

Kedua, ketika Nur Muhammad masuk ke dalam rahim Aminah, Allah memerintahkan malaikat supaya membukakan pintu syurga Firdaus dan memberitahu semua penghuni langit dan bumi.

Tanah-tanah di persekitaran kawasan tersebut yang kering menjadi subur, pohon-pohon kayu rimbun dan berbuah lebat. Begitu juga haiwan-haiwan di darat dan di laut sibuk membincangkannya.

Ketiga, peperangan tentera bergajah yang disebut di dalam al-Quran surah al-Fil, datang menyerang kota Mekah. Ia diketuai oleh tentera bergajah dengan menunggang seekor gajah besar bernama Mahmudi.

Apabila mereka hampir sampai ke tempat tersebut, gajah-gajah itu berhenti dan berundur dengan izin Allah.

Namun demikian, sekumpulan burung Ababil datang menyerang dan menghancurkan mereka sebagaimana yang disebut di dalam al-Quran. Peristiwa ini amat menakjubkan dan diriwayatkan dalam kitab-kitab sejarah.

Keempat, Aminah turut mengalami mimpi yang menakjubkan. Beliau menadah tangan ke langit dan melihat sendiri malaikat turun dari langit. Ia diumpamakan kapas putih yang terapung di angkasa.

Kemudian malaikat tersebut berdiri di hadapannya. Ia berkata ``Khabar bahagia untuk saudara, wahai ibu daripada seorang nabi. Putera saudara itu menjadi penolong dan pembebas manusia. Namakan dia Ahmad.''

Semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w., Aminah ditemani Asiah dan Maryam. Dalam hal ini ia merupakan satu isyarat bahawa Nabi Muhammad lebih tinggi darjatnya daripada Nabi Isa dan Musa.

Keadaan ini diterangkan dalam kitab Taurat dan Injil bahawa akan datang seorang nabi pada akhir zaman.

Semasa baginda dilahirkan, bondanya menyaksikan nur atau cahaya keluar dari tubuh badan baginda. Cahaya tersebut menyinari sehingga ke Istana Busra di Syria.

Ia dilihat seolah-olah seperti anak panah bagaikan pelangi sehingga dari jauh kota-kota tersebut dapat dilihat.

Ada juga yang berpendapat bahawa cahaya itu datang dan menerangi seluruh dunia. Ini dapat dijelaskan oleh sumber-sumber Arab yang paling awal yang menyatakan bahawa suatu cahaya terpancar dari rahim Aminah apabila baginda dilahirkan.

Aminah sendiri melihat baginda dalam keadaan terbaring dengan kedua tangannya mengangkat ke langit seperti seorang yang sedang berdoa.

Kemudian bondanya melihat awan turun menyelimuti dirinya sehingga beliau mendengar sebuah seruan ``Pimpinlah dia mengelilingi bumi Timur dan Barat, supaya mereka tahu dan dialah yang akan menghapuskan segala perkara syirik''.

Selepas itu awan tersebut lenyap daripada pandangan Aminah. Setengah riwayat menyatakan nabi dilahirkan dalam keadaan memandang ke arah langit sambil meletakkan tangannya ke tanah sebagai tanda ketinggian martabatnya daripada semua makhluk.

Dikatakan juga pada malam kelahiran baginda, berhala-berhala yang terdapat di situ mengalami kerosakan dan kemusnahan.

Menurut riwayat daripada Abdul Mutalib, ``Ketika aku sedang berada di Kaabah, tiba-tiba berhala jatuh dari tempatnya dan sujud kepada Allah. Lalu aku mendengar suara dari dinding Kaabah berkata, ``telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku daripada berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan Yang Maha Mengetahui.''

Selain itu di tempat yang lain pula satu goncangan berlaku di mahligai Kisra dan menyebabkan mahligai tersebut retak, manakala empat belas tiang serinya runtuh. Keadaan ini merupakan di antara tanda -tanda keruntuhan kerajaan tersebut.

Namun, api di negara Parsi yang tidak pernah padam hampir selama seribu tahun telah padam dengan sendirinya. Api tersebut merupakan api sembahan orang-orang Majusi yang dianggap sebagai tuhan. Peristiwa itu amat mengejutkan orang Parsi.

Dalam waktu yang sama, pada malam kelahiran baginda, Tasik Sava yang dianggap suci tenggelam ke dalam tanah.

Setelah baginda lahir, tembakan bintang menjadi kerap sebagai tanda bahawa pengetahuan syaitan dan jin mengenai perkara ghaib sudah tamat.

Dalam riwayat yang sahih dan masyhur, ketika baginda diasuh oleh ibu susunya iaitu Halimatus Sa'diah, ladang-ladang Halimah kembali menghijau setelah mengalami kemarau.

Begitu juga binatang ternakan seperti kambing mengeluarkan susu yang banyak. Selain itu, Nabi tidak pernah diganggu walaupun oleh seekor lalat termasuk juga pakaian baginda.

Halimah dan suaminya juga beberapa kali melihat tompokan awan kecil di atas kepala melindungi baginda daripada panas matahari.

Ketika berusia empat tahun, sedang baginda bermain-main dengan saudara susuannya, tiba-tiba datang malaikat mendekati baginda iaitu malaikat Jibril dan Mikail.

Lalu membelah dada baginda dan mengeluarkan segumpal darah dan mencuci gumpalan darah itu dengan salji. Ada yang meriwayatkan bahawa gumpalan darah itu dicuci di dalam bejana emas dengan air zam-zam, lalu diletakkan semula di tempatnya.

hal ini jelas diterangkan dalam surah Insyirah ayat 1 : Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (wahai Muhammad)?

Berdasarkan peristiwa tersebut jelaslah kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. mempunyai keistimewaan tersendiri. Ini kerana baginda adalah khatamun nubuwwah, penutup segala nabi.

Perkara -perkara luar biasa ini telah membuktikan kepada kita kemuliaan baginda di sisi Allah, sekali gus sebagai bukti kerasulannya.

Di samping itu, bukti -bukti tersebut juga dijelaskan di dalam kitab kitab terdahulu seperti kitab Taurat, Zabur dan Injil sebagai rasul yang terakhir.

~sumber

Setelah mengetahui peristiwa kelahiran Nabi Muhammad mari hayati pula Khutbah terakhir Rasulullah SAW.

Related post: , , , ,

18 ulasan:

 1. I Love u Ya Rasullullah you tell me what i have to do and make me more precious. u always be with me always and u always make me smile in the jerk of world. u always on my side

  BalasPadam
 2. Tanpa Nama6:50 PTG

  salam saya mohon untuk link kan web abang dalam web saya. k .Kalau senang datanglah ke web saya di(www.enjoylifecorp.multipy.com)o assalamualaikum....

  BalasPadam
 3. Tanpa Nama9:14 PG

  bagus sangat

  BalasPadam
 4. Tanpa Nama11:53 PG

  I LOVE U YA RASULLULLAH YOU TELL ME WHAT I HAVE TO DO AND MAKE ME MORE PRECIOUS. U ALWAYS BE WITH ME ALWAYS MAKE ME SMILE IN THE JERK OF WORLD. U ALWAYS ON MY SIDE.

  * I LOVE U YA RASULLULLAH* YOU THE BEST BEST BEST BEST BEST BEST BEST ON ON ON ON ON THE THE THE WORLD AND GREATEST IN THE WORLD *

  BalasPadam
 5. Tanpa Nama12:05 PTG

  ASALAMUALAIKUM,SAYA SUKA RASULLULLAH KERANA RASULLULLAH MEMPUNYAI SIFAT YANG BAIK PERISTIWA YANG GHAIB SEBELUM KELAHIRANYA SEBAB ITU SAYA PERCAYA ALLAH ITU WUJUD OH SATU LAGI RASULLULLAH ARE THE BEST IN THE WORLD.#

  BalasPadam
 6. Tanpa Nama2:35 PTG

  assalamualaikum.wr.wb.beliau adalah idola saya banget....sosok yang patut dicontoh dan dijadikan panutan I LOVE YOU FULL...

  BalasPadam
 7. Alhamdulilah. syukur nikmat

  BalasPadam
 8. Tanpa Nama2:48 PG

  SHolawat Serta Sallam Smoga Terus Tercurah Kpada Junjungan kita Nabi Besar MUHAMMAD SAW.Keluarga, dan sahabatnya Termasuk kita Subagai Umatnya......

  BalasPadam
 9. mintak izin copy artikal ni..nanti saya letak link blog ni ye..

  BalasPadam
 10. artikelnya lanjutin donggg.... !! :'D

  BalasPadam
 11. Tanpa Nama8:35 PTG

  slm...izinkn ana post dlm blog ana...syukran

  BalasPadam
 12. Tanpa Nama2:30 PG

  mintak izin share

  BalasPadam
 13. mintak izin tuk share....

  BalasPadam
 14. mintak izin untuk copy

  BalasPadam
 15. Tanpa Nama1:16 PG

  tulisa in tanpa nara sumber dari Quran, ini tidak benar hanya karangan dan banyak mencontoh dari kelahiran Yesus di Alkitab.

  BalasPadam
 16. Tanpa Nama5:25 PTG

  Minta izin copy link untuk diletakkan di dalam blog saya....jika senang lawatilah www.sembangpakusu.blogspot.com

  BalasPadam
 17. Tanpa Nama1:15 PTG

  Macammana seorang yang memanggil dirinya tok guru boleh mengatakan bahawa waktu kelahiran Nabi Muhammad ibunya juga tidak tahu menahu dan Allah hanya memilih Muhammad setelah memilih dari berjuta orang di muka bumi ini...

  BalasPadam