Day 3: Dunedin, Baldwin Street the world steepest street

Entry ini adalah entry keempat dalam siri blog New Zealand south island trip. Boleh baca entry sebelumnya di sini.

Bandar Dunedin merupakan salah satu bandar yang yang selalu dilabel sebagai antara bandar paling cantik di dunia. Bandar ini terletak di lereng bukit, jalanraya di sekitar bandar ini banyak yang berbukit. Bukan sahaja di kawasan bandar tetapi kawasan perumahan juga dibina di lereng bukit. Antara attraction yang menarik adalah di sini terdapat kilang Cadbury yang besar sekali, kilang ini menyediakan tour berbayar kepada pengunjung yang ingin melawat dan membeli coklat Cadbury. Kami tidak melawat kilang ini kerana agak kesuntukan masa untuk meneruskan perjalanan seterusnya yang lebih jauh dari perjalanan semalam.

Pagi di Dunedin kami ke city centre, seperti biasa bangunan-bangunan classic menjadi tumpuan selain tugu-tugu peringatan, kami sempat juga bershopping cenderamata sedikit di sini. Selepas bergambar sekitar bandar kami ke tourist information center untuk mencari info tempat penginapan di tempat yang akan kami pergi seterusnya, selain itu kami juga mencari tour untuk ke Milford Sound. Maklumat seperti ini penting supaya tidak susah kemudian dalam trip main redah ni.

Selepas itu kami menuju ke satu tarikan menarik di Dunedin ini, iaitu the world steepest street di Baldwin Street. Sebenarnya sebelum ini pernah tahu pasal tarikan ini dari email2 group @ada2aje. Macam tak sangka boleh sampai juga ke tempat ni. Kalau tak dapat tengok ikut internet je lah. Sampai ke tempat ini (dengan bantuan map) kami terus park kat kaki bukit, melihat dari bawah rasanya mustahil dapat sampai ke atas bukit tu, sangatlah curamnya. Dalam pada kami bergambar sekitar Baldwin Street tu, berpeluang melihat satu van yang agak lama mendaki bukit ni, ala2 van vanette. Untuk mula ke tempat yang curam ke atas tu ada dalam seratus meter jalan mendatar jadi van itu memecut dengan lajunya sepanjang jalan mendatar tu sebelum mendaki, dapat agak van ni sure van yang menggunakan gear manual, kalau auto ntah boleh lepas ke tidak. Terfikir jugak kat bandar lereng bukit macam ni mana yang senang pakai gear auto atau manual? Dua2 perlu rasanya haha. Kalau tak biasa mmg susah. Selepas puas bergambar kami menuju ke Portobello Road melalui Andersons Bay. bersambung...



Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street
EJ power ni kaki naik bukit

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street

Day 3: Dunedin, Baldwin Street world steepest street