Faizal Rahman

Wednesday, June 29, 2011

Dapur baru






Seronok la @melamyra masak! Dapur Zanussi lg tu.

Tuesday, June 28, 2011

Unggun Bersih | Hujan Pagi

Unggun Bersih | Hujan Pagi:

Semakin lara kita didera bara—
kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu.

24—25, 6.11. A. SAMAD SAID

KLCC water park



Hujung minggu baru ni balik ke Gombak atas beberapa urusan. Satu sbb nak tukar nama Civic, nama asal nama abah, jd susah bila nak renew roadtax & insurance. Tu yang tukar jugak nama tu. Satu lagi sbb nak dapatkan referee's untuk master application. Utk apply kena ada referee's dari universiti dimana dapat ijazah. So aku redah je pagi smlm ke FSKTM. Byk dah berubah, Office pun dah berubah ke bangunan lain. Mula tanya kat akak yang jaga kat kaunter tu kut2 ada mana2 lecturer kat office tu, dia ckp takde, so aku mencari la ke bilik2 lecturer semua, mcm ramai yang takde je. Last terserempak dgn sorang lecturer ni & mintak dia jd referee's tp dia tak mau sbb mmg tak pernah ajar. Dia tanya siapa supervisor dulu, aku ckp Dr. Abrizah, dia suruh cari kat pejabat. Aku turun balik tanya kat akak tadi nak jumpa Dr. Abrizah, ada la pulak. Mula tadi kata takde lecturer kat office :|. Then jumpa Dr. Abrizah ni & dia ingat aku lg. Dia ckp yg amik sains maklumat ni ada sorang je yang sambung kat UM tu, dia tanya knp tak buat kat sini je (UM). Byk jugaklah yang diinterviewnya mungkin sbb result degree aku tak berapa nak ok kut, tp dia byk bg galakkan. Semangatlah pulak jdnya. Semangat yang selalu datang dan pergi.

Slideshow atas tu gambar2 masa hari Ahad. Seronok @aliffzachary & @erynazu mandi kolam kat KLCC tu, sampai taknak balik. Tgh hari tu makan kat restoran Raso Omakden, kedai makanan negeri sembilan. Gulai masak lemak shj lebih dari 10 jenis. Pedas2 belaka. Sedap betul..

Installing Windows 7 Service Pack 1


Sunday, June 26, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Wednesday, June 15, 2011

Kereta dihempap pokok sewaktu hujan lebat

Kereta dihempap pokok sewaktu hujan lebat

Kereta dihempap pokok sewaktu hujan lebat

Kereta dihempap pokok sewaktu hujan lebat

Kejadian berlaku sewaktu hujan lebat dengan angin yang kuat. Kancil maroon ni habis di hempap pokok, sewaktu kejadian aku sedang berada dimasjis ilmu, boleh nampak dari bilik tu, kalau mati pun mati syahid kan.

Tuesday, June 14, 2011

Coorporation with Israel is a CRIME against humanity


People

Tweet of the day


@anwaribrahim salam reformasi.dsai tk pernah reply tweet sy.nape ek?Tue Jun 14 00:14:36 via Twitter for BlackBerry®

Maaf-terlepas. Bkn sbb nama ha ha @Mett11: salam reformasi.dsai tk pernah reply tweet sy.nape ek? #fbTue Jun 14 01:23:38 via UberSocial

Kerajaan makin teruk

Makcik yg berniaga kat Fajar Harapan merungut td masa beli nasi lemak, harga barang makin naik bukan naik sikit2 skrg ni semua pun berkait2 kenaikannya tp dia tak boleh sesuka hati naikkan harga makanan dia sbb kena ikut harga tender. Dia pun kesian nak naikkan harga sbb dia tau yg membeli pun bukan yang berada2 sgt, ramai student, staf sokongan yang gajinya byk mana lah sangat. Ada sorg technician td terus menjawab dengan spontan, kuat dan tak malu2, yg tak kesian kerajaan shj, kerajaan dah teruk, salah org kita jugak pi pangkah kerajaan yang teruk.

Masa makan borak dgn @melamyra mcm mana nasib org yg gajinya 700 sebulan...

Sunday, June 12, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Tindakan MCMC menghad akses ke laman hosting

Betul ke tindakan MCMC block file hosting web site? Setahu aku user sign up untuk internet untuk mendapat full access kepada apa sahaja di internet ada ke clause yang menyatakan mana2 internet provider boleh block mana2 web? File hosting website ini adalah web yang menyediakan perkhidmatan meletak file secara percuma, pengguna boleh mendownload file2 ini semula. Jika alasannya ini akan menyesakkan talian maka alasan ini amat tidak kukuh untuk kerajaan Malaysia block web2 ini, pengguna internet membayar pakej unlimited untuk mendapat access unlimited, setiap kilobyte itu adalah hak pengguna. Ada juga sekarang ini dimana penyedia internet menghadkan kadar download contohnya jika mencapai mana2 aras, kelajuan internet akan berkurangan. Ini adalah salah satu cara untuk mengurangkan kesesakan di internet apapun kaedah ini ketinggalan zaman. United Nation telah mengeluarkan satu penyataan dimana access kepada internet adalah hak setiap individu. Menjadi kesalahan jika ada negara2 yang menghad access kepada internet.

Rujuk kes bekas presiden Mesir Hosni Mubarak yang akhirnya disaman mahkamah 70 billion kerana menghad access internet. Apapun usaha kerajaan terdapat 1001 cara untuk mendapat semula apa yang dihadkan ini, pengguna makin bijak, dan sanggup menggunakan apa sahaja kaedah untuk mendapatkan kembali hak yang ditidakkan. Semakin banyak kerajaan hadkan semakin byk individu yang akan berpengetahuan mencari jalan2 alternatif. Ada yang hanya mencari jalan, ada juga yang akan membalas dendam. Rujuk ayat thepiratebay.org berhubung tindakan kerajaan Malaysia.

Laman web perkongsian fail terkemuka Pirate Bay (TPB) menyuarakan perasaan tidak senangnya terhadap sekatan internet Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Kami sedih apabila Malaysia melampaui hak asasi manusia sekali lagi," kata wakil laman itu Winston Bay kepada Malaysiakini.

Beliau menegaskan kembali tentang penetapan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa internet merupakan sebahagian hak asasi manusia. 

Bagaimanapun, tambahnya, dalam masa yang sama Malaysia menutup akses terhadapnya.

Bay juga berhujah, TPB sebagai "pertukaran budaya paling besar dalam sejarah manusia" dan tidak dapat dihentikan oleh "kerajaan yang korup" dan "ketololannya".

"Orang ramai sudah tentu mampu menggunakan TPB walau apa pun caranya, seperti di negara lain yang tidak menyekatnya, trafik akhirnya tetap meningkat.

"Ia menunjukkan bahawa tidak ada tolak ansur dengan kerajaan yang korup dan internet mampu mengelakkan ketololan itu," kata Bay.

SKMM semalam menjelaskan menyekat beberapa laman sesawang akhir-akhir ini bukan satu bentuk penapisan, sebaliknya tindakan pematuhan undang-undang Malaysia.

Kenyataan itu menyebut, SKMM menerima permintaan daripada Bahagian Penguatkuasaan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk menghalang capaian kepada beberapa laman yang didapati melanggar Akta Hakcipta 1987.

Selain ThePirateBay.org, turut disekat MegaUpload.com, FileServe.com dan DepositFiles.com.

Eryna tayang gigi


Sent from my old iPhone 3G

Enormously insignificant

enormously insignificant
"You are 1 person out of 7 billion people

On 1 planet out of 8 planets

In 1 star system out of 100 billion star systems

In 1 galaxy out of 100 billion galaxies

And you are enormously insignificant."

- unknown

How small we are.

Friday, June 10, 2011

National Geographic June 2011


In this issue:

• Göbekli Tepe
• Namibia
• Child Brides
• The Pools
• China
• Rare Earths (good read since Lynas issue in Gebeng, Kuantan)

Wednesday, June 08, 2011

Malaysia internet speed compare to other country

Net Index by Ookla - Household Download Index for Malaysia:
Malaysia ranks in 96th place. Results were obtained by analyzing test data between May 8, 2011 and Jun 6, 2011. Tests from 1,576,041 unique IPs have been taken in this country and of 15,405,433 total tests, 541,786 are being used for the current Index.

Sunday, June 05, 2011

Link of the day (weekly)

Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

Test

Pasai pa blog thru flickr tak masuk ni ish.

Wednesday, June 01, 2011

Score A dan kemalangan


Yg last tu aku reply :P

Google Friends Newsletter - May 2011

Google friends
POWER TIP

Customize your background on Gmail

You can now set the background in Gmail to a photo from your computer or Picasa Web Albums. To get started with your own personalized theme, go to the Themes tab in Gmail settings and choose “Create your own theme.”
http://gmailblog.blogspot.com/2011/04/custom-background-image-themes.html

------------
NEW PRODUCTS & UPDATES

More movies on YouTube

More than 3,000 full-length feature films from major Hollywood studios are now available on YouTube. Watch one of the hundreds of free movies available, or rent blockbuster new releases like The King’s Speech, The Green Hornet or Despicable Me. Many movie pages feature YouTube Movie Extras: free behind-the-scenes videos, cast interviews, parodies, clips and remixes from YouTube’s community of content creators.
http://www.youtube.com/movies

Music Beta by Google

With Music Beta, you can upload your personal music collection to a single library, even if it's scattered across multiple computers. You can listen from the web or any enabled device with the Music app from Android Market. Playlists are automatically kept in sync, and you don't have to worry about cables, file transfers or running out of storage space. The songs you've recently played will automatically be available offline and you can also select the specific albums, artists and playlists you want to have available when you're not connected. With Instant Mix, you can automatically build new playlists of songs from your collection. Music Beta is currently available by invitation in the U.S.
http://music.google.com/

Chromebooks

Chromebooks are a new type of computer based on the Chrome OS (operating system). There’s no software or desktop—everything is done within the browser. Chromebooks launch in seconds, are resistant to viruses and require no maintenance. The first Chromebooks from our partners, Samsung and Acer, will be available online June 15th in the U.S., U.K., France, Germany, Netherlands, Italy, and Spain.
http://www.google.com/chromebook/

Google Advisor

Google Advisor helps you quickly find relevant financial products from many providers and compare them side-by-side. Enter information about what you’re looking for in a mortgage, credit card, CD, checking or savings account and receive a list of offers that match your criteria, along with rates and contact information. Google Advisor is currently available in the U.S.
https://www.google.com/advisor/home

New features for Google News

With expandable stories in Google News, you can easily browse the moment’s top stories, and access diverse perspectives. Each story box is collapsed down to one headline, except for the top story. When a headline grabs your attention, click to expand and view related videos and photos as well as related articles marked according to genre, like “Opinion” or “In Depth.”
http://news.google.com

-------------
MISCELLANY

May was a month for doing good and giving recognition. We held a Google Map Maker event at the World Bank to help accurately map the future Republic of South Sudan, and with the Newseum, launched a YouTube channel to honor journalists who have lost their lives covering war zones and conflict areas. We awarded 65 young women with Google Anita Borg Memorial scholarships and crowned seven-year old Matteo Lopez from South San Francisco, Calif., the U.S. 2011 Doodle 4 Google winner. Finally, our own distinguished engineer Ken Thompson was awarded the prestigious Japan Prize at a ceremony at our headquarters.
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/using-power-of-mapping-to-support-south.html
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/remembering-fallen-journalists-on-video.html
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/60-young-women-recognized-as-google.html
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/and-2011-us-doodle-4-google-winner-is.html
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/japan-prize-honors-googler-ken-thompson.html