Caravans, Ethiopia




Photograph by George Steinmetz, National Geographic

Evoking a scene from biblical times, caravans arrive at the salt mines of Lake Asele, 381 feet below sea level. For centuries salt blocks, called amole, were used throughout Ethiopia as money.

Doa dari Al Quran: Surah Al Kahfi ayat 10

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

(Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: "Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami".

Doa dari Al Quran: Surah Al Baqarah ayat 127-128

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا ۖ إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ وَتُبْ عَلَيْنَا ۖ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail meninggikan binaan asas-asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu, sambil keduanya berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui; "Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani;

Doa dari Al Quran: Surah Toha ayat 25-28

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

Nabi Musa berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; "Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; "Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, "Supaya mereka faham perkataanku;

Interesting comment on Hang Tuah

Ini komen yang diterima dari posting berkenaan Hang Tuah yang dibuat sebelum ini. Menarik sungguh.

Anonymous has left a new comment on your post "Hang Tuah": 
Menurut Andaya (2002), Hang Tuah, Hang Jebat dan Hang Kasturi adalah pemimpin ulung kaum Orang Asli. Kekuasaan Orang Asli dalam pemerintahan Melaka serta kerajaan-kerajaan melayu yang lain mengalami kemerosotan dengan kematian ketiga-tiga tokoh ini. Pendapat ini dipetik dari Pagan Races of the Malay Peninsula, Macmillan, London 1906 karangan Skeat, W.William and C.O. Blagden.

Andaya juga memetik pendapat Juli Edo, seorang ahli antropologi dari etnik Semai yang mengatakan bahawa Hang Tuah dan Hang Jebat adalah Orang Asli. Hang Tuah ialah Orang Jakun (Winsdtedt, 1935). Hang Tuah dan keluarganya berpindah ke Hulu Perak selepas kematian Hang Jebat.



Posted by Anonymous to Faizal Rahman at 2:56 AM

Pertama kali mandi sungai


Kebetulan hari ni ada jemputan kenduri kahwin saudara belah abah kat Ecotouria Resort Sg Congkak. Dialah pengurus resort tu. Lepas makan kenduri bawak @ErynaZu jalan kat tepi sungai dia teruja betul nak mandi sungai. Baju spare mmg ada jd apa lg bglah dia mandi sungai. Eryna pun mandi dgn seronoknya. Tak takut pun, papanya pulak yg takut. Ini kali pertama Eryna mandi sungai. Dia dah biasa mandi kolam. Nk balik tu Eryna tak mo balik lak sibuk nak mandi lg.

Hang Tuah

Komn saya berkenaan isu ketidak wujudan Hang Tuah kata Prof. Khoo Kay Kim di facebook (link not public).

Senang nak buat statement mcm ni, takde bukti makna mitos, nnt ada yg persoal kemitosan Rasulullah lak. Yg perigi Hang Tuah tu nak panggil apa? Perigi Hang Khoo Kai Kim?

Change has come to America?

If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer. ... It's the answer spoken by young and old, rich and poor, 
Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled. Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of red states and blue states.
We are, and always will be, the United States of America. It's the answer that led those who've been told for so long by so many to be cynical and fearful and doubtful about what we can achieve to put their hands on the arc of history and bend it once more toward the hope of a better day. 
It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this date in this election at this defining moment, change has come to America.

 --Barack Obama

Bukan main semangat kata-kata President Amerika Barrack Obama semasa berkempen. Dilihat sekarang tiada pun perubahan yang besar yang mengubah iklim dunia atau Amerika sekurang-kurangnya. Kemenangan Barrack Obama dilihat sebagai suatu yang positif oleh dunia. Sehingga kini nyata Barrack Obama hanyalah George W Bush bertopeng.

Minimalis music player for Mac


Jika anda mencari alternative kepada iTunes boleh mencuba app Sonora. App ini masih di peringkat beta dan boleh dimuat turun dengan percuma. App ini boleh mengimport terus musics dari iTunes library. Selain itu menggunakan app ini anda boleh scrobbling musics yang anda dengari dengan Last.fm. App ini hanya compatible dengan Mac OS X Lion.

Untuk muat turun bolehlah ke http://getsonora.com/.


Instagram photos from the past 7 days

Jom2

Nasi mendi yang menyelerakan

Masjid USM

Kenapa tu?

 
Bunga kuning

Supaya lebih berhati2, dia guna shape keranda

Awal pagi 

Jadi pengurus CIMB jap

Dengar ni!

Lps Jumaat

Eryna duk dgn papa 2 hari 3 malam

Instagram photos from the past 7 days

Pasang aircond untuk bilik master. Tingkat atas panas kemain.


Penunggu tak bertuan.

Tasik Harapan USM.

Satu lagi view Tasik Harapan USM, lewat petang.

Dah berapa hari nampak kumbang ni dlm toilet.

Eryna yang makin lasak.

Laksa sebelah Pusat Komuniti Permatang Pauh. Sedap!

How do individuals defined #901

The individual is defined only by his relationship to the world and to other individuals; 
he exists only by transcending himself, and his freedom can be achieved only through the freedom of others.